Slavonski Brod kandidat za Europsko prvenstvo u kajak – kanu

Od ove jeseni ide službena kandidatura za EP u maratonu

Autor: Josip Šebalj | Datum objave: 09.06.2019
Slavonski Brod kandidat za Europsko prvenstvo u kajak – kanu
 Dobivanjem novog Kajak – kanu doma slavonskobrodski klubovi Olimpik i Marsonia odlučili su se prijaviti za domaćinstvo Europskog prvenstva u maratonu koje bi se trebalo održati 2023. godine. Ovih dana u Slavonskog Brodu boravila je tehnička komisija na čelu s Nizozemcem Ruddom Haiesslerom koja je pregledala sve pojedinosti oko smještaja 500 sportaša koji bi trebali doći iz 30 država. Također je obavljen pregled staze kao i cijeli novi Kajak – kanu dom koji će biti baza za održavanje ovog velikog natjecanja.

Maraton je najteža disciplina u kajak – kanu sportu budući sportaši nakon svakog kruga moraju izaći iz čamca te s njim trčati pa opet ući u vodu. 

Predsjednika Hrvatskog kajakaškog saveza Marka Ćurkovića za Slavonski Brod vežu lijepe uspomene budući je tu pohađao školu. Stoga bi i on volio da Europsko prvenstvo u maratonu u ovom sportu upravo bude u gradu na lijevoj obali rijeke Save.

Tehničkoj komisiji sviđa se to što su sve potrebne destinacije jako blizu, a tu se misli na razdaljinu hotela od sportskog borilišta, dok je važna i blizina Poloja na kojem bi dio sportaša boravio u kampu. Ukoliko bi Slavonski Brod dobio organizaciju EP u maratonu predviđena je staza od mosta pa sve do sredine splavova, dok se vozi 8 krugova, odnosno 30 km što predviđeno za seniore i veterane. Prošle godine je ovo isto natjecanje održano u Metkoviću i na njemu je nastupila članica Olimpika Dunja Lipovac.

Na maratonu voze juniori i to 18 km te mlađi seniori do 23. godine i oni stariji te veterani. U Metkoviću je prošle godine u kategoriji veterana nastupio i Brođanin Zdenko Jambrešić koji je ujedno i predsjednik Kajak – kanu kluba Marsonije.

Natjecanje u maratonu održava se u kajaku i kanuu za muškarce i žene u jednosjednu i dvosjedu, dakle nema četverca. Procedura oko dobivanja ovog velikog natjecanja je takva da ove jeseni ide prijava i kandidatura na natječaj, a odluka će se donijeti u proljeće 2020. godine. Prema dojmovima tehničkog delegata Haiesslera Slavonski Brod ima velike izglede 2023. godine dobiti Europsko prvenstvu u kajak – kanu maratonu.

 

Zadnje vijesti

Sudjelujte u virtualnoj utrci 'Marijinih obroka' i učlinite dobro djelo

30 svečanih plotuna i Velika smjena straže povodom Dana državnosti

Uz Dan državnosti položeni vijenci na Gradskom groblju u Slavonskom Brodu

FOTO GALERIJA

Uz Dan državnosti položeni vijenci na Gradskom groblju u Slavonskom Brodu

Ostvarena do sada najveća projektna suradnja u hrvatskom turizmu

Potpisan ugovor o izgradnji i rekonstrukciji novog Autobusnog kolodvora u Slavonskom Brodu

Predstavljena fotomonografija o 810 godina Zlatne doline

Započinju radovi na obnovi Kuće Brlić