Slavonski Brod dobiva prvu Katoličku osnovnu školu

SLAVONSKI BROD - Đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić i gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara potpisali su u četvrtak, 14. listopada Ugovor o osnivanju prava građenja katoličke osnovne škole u Slavonskom Brodu. Objekt škole gradit će se na zemljištu u vlasništvu Grada u Ulici Anastasa Popovića, u naselju Zrinski Frankopan, odnosno na području Župe Duha Svetoga.

Autor: Ivica Vlašić | Datum objave: 14.10.2021
Slavonski Brod dobiva prvu Katoličku osnovnu školu


Sukladno Ugovoru, Đakovačko-osječka nadbiskupija stekla je pravo građenja Katoličke osnovne škole na tom zemljištu za što će Gradu Slavonskom Brodu plaćati mjesečnu najamninu. Nakon deset godina, Đakovačko-osječka nadbiskupija može zemljište i otkupiti od Grada pri čemu se cijena zemljišta umanjuje za iznos do tada uplaćenih mjesečnih naknada za pravo građenja. Veličina zemljišta na kojemu će se graditi katolička osnovna škola je 13 976 kvadratnih metara, a procijenjena vrijednost zemljišta je 2 milijuna i 170 tisuća kuna.

"Radujem smo što smo došli do ovog tenutka kada napokon možemo sa sigurnošću reći da ćemo u Slavonskom Brodu graditi Katoličku osnovnu školu. Katolička Crkva i ovdje u Hrvatskoj ali i drugdje po svijetu, a osobito u misijskim zemljama vodi brigu o cjelovitom čovjeku, evangelizira ga ali i vodi brigu o podizanju njegova dostojanstva, što se najbolje postiže kroz obrazovanje. Kršćanski pogled na svijet zahtjeva da je čovjek u svemu onome što jest, što misli, što čini, prožet iskustvom vjere, odnosom prema Bogu i da vodi brigu o čestitosti, poštenju, istinoljubivosti, solidarnosti prema drugom čovjeku (...) Sve su to odlike evangelizacije i zato bismo željeli da naša škola bude i obrazovna ustanova, ali i naglašeno odgojna ustanova kršćanske inspiracije", rekao je nadbiskup Hranić obraćajući se nazočnima na potpisivanju Ugovora te podsjetio da je Nadbiskupija odlučila na svojim forumima suodgovornosti uz već postojeću katoličku Klasičnu gimnaziju fra Marijana Lanosovića ovdje u Slavonskom Brodu otvoriti i osnovnu školu.  

Zahvalio je gradonačelniku Duspari i njegovim suradnicima za razumijevanje i podršku u tom naumu i projektu osnivanja i otvaranja Katoličke osnovne škole u Slavonskom Brodu. "Želimo time pridonijeti i kvaliteti školstva u ovom gradu, jer svi znamo da se danas, koliko god se škole i prosvjetni radnici trude i u odgojnom segmentu, sve više naglašava obrazovanje kao priprema mladih za tržište rada. No, kako se taj mladi čovjek osjeća, kako živi, što želi, što se s njim događa, rijetko tko o tome vodi brigu", upozorio je mons. Hranić i naglasio kako Nadbiskupija želi odgajati mlade za izazove života i svijeta kao kršćane uz dimenziju kvalitetnog obrazovanja. Dodao je i da će svakako doprnijeti i kvaliteti školstva u smislu provedbe jednosmjenske nastave i produženog boravka učenika u školi. "Zahavaljujem Bogu što smo došli do ovog trenutka  i nadam se da ćemo uskoro moći pristupiti proceduri pripreme projektne dokumentacije.

Gradonačelnik Mirko Duspara rekao je da ga posebno veseli što je razlog Nadbiskupova dolaska  u Slavonski Brod potpisivanje ovog važnog ugovora o pravu građenja buduće katoličke osnovne škole u tom gradu. "Puno ulažemo u osnovne škole i dječje vrtiće i veseli me  što ćemo dobiti novu školu koja je bitna za naš grad i naše učenike. Siguran sam da će to biti jedan dobar projekt i da će puno učenika pohađati prvu katoličku školu u Slavonskom Brodu“, rekao je gradonačelnik Duspara.
 
Za lokaciju buduće osnovne katoličke škole u Slavonskom Brodu, podsjetio je gradonačelnik, bilo je u dogovorima više opcija – od  adaptacije bivšeg Doma za djecu kraj Tehničke škole do dogradnje objekta područne škole Antun Mihanović. No, zbog nepovoljnog položaja, nesigurne prometne situacije za djecu i nedefiniranih vlasničkih odnosa tih objekata, odlučili su se za ovu opciju – etapne izgradnje novog školskog objekta na zemljištu Grada. Dok se škola u potpunosti ne izgradi, Grad je Nadbiskupiji ponudio i prostore privremnog održavanja nastave za prvu generaciju učenika koji će upisati prvi razred već i ranije, i to u prostorima novoga Mjesnog doma koji je u završnoj fazi izgradnje. Osim u Slavonskom Brodu, najavio je mons. Hranić, Nadbiskupija planira graditi i osnovnu katoličku školu u Osijeku, te također i osnovnu i srednju katoličku školu u Vinkovcima.
 
Potpisivanju ugovora o pravu građenja katoličke škole u Slavonskom Brodu nazočili su zamjenica brodskog gradonačelnika  Marina Martić Puača,  i povjerenik Nadbiskupije za osnivanje i gradnju katoličkih škola vlč. mr. Pavao Mikulčić.
 
 

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

Kravata porijeklo "vuče" iz brodskog pritvrđavskog naselja Cravatten Statt

Održana završna konferencija energetske obnove upravne zgrade bolnice "Dr. Josip Benčević"

Više narušavanja javnog reda i mira tijekom vikenda u alkoholiziranom stanju

FOTO GALERIJA

Održana završna konferencija energetske obnove upravne zgrade bolnice "Dr. Josip Benčević"

Satiričko kazalište mladih iz Slavonskog Broda nastupilo u Bitoli

Župan Marušić na sastanku Vlade sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Udruge općina u Zaprešiću

Spojen novi most na Savi kod Stare Gradiška

Župan Marušić obišao radove energetske obnove novogradiške bolnice