Slavlja svetih sakramenata uz posebne epidemiološke mjere

Slavlja prve pričesti i krizme u brojnim župama već s početka lipnja, svećenici dužni osigurati preporučene epidemiološke mjere.

Autor: Brodportal | Datum objave: 23.05.2020
 Prestankom obustave okupljanja vjernika u ckrvi, od 2. svibnja ove godine dopuštena su i slavlja svetih sakramenata: krštenja, vjenčanja, prvih pričesti, krizmi. Kako ih prilagoditi okolnostima još uvijek pristutne pandemije i uvesti mlade vjernike u sakramentalno zajedništvo Crkve, svećenici ovih dana dogovaraju sa Stožerom civilne zaštite ali i s roditeljima prvopričesnika i krizmanika,  a u nekim su biskupijama već određeni i datumi slavlja pričesti i krizme.

Neka svaki župnik savjesno postupi prema odredbama svoga biskupa u pripravi i održavanju slavlja svetih sakramenata u okolnostima još uvijke prisutne pandemije – piše u većini pisama biskupa svećenicma i vjernicima vezano uz slavlja krštenja, vjenčanja, prve svete pričesti, krizmi.

Pa tako u župama Požeke biskupije sve počinje na nedjelju Duhova. Prvo slavlje svete krizme zakazano je 31. svibnja u požepškoj katedrali. I to uz poštovanje svih mjera zaštite prema preporuci epidemiologa.

U župama u kojima je veći broj krizmanika, određena su po dva ili tri biskupova delegata dijelitelja sakramenta ili će se krizma slaviti u dvije skupine na dvije svete mise, ovisno o veličini mjesta slavlja na kojemu se može ostvariti nužna socijalna distanca.

No, ono što je isto tako iznimno važno, barem po uputi nadbiskupa Đure Hranića, redovitost je sudjelovanja svakog pripravnika za prvu pričest ili krizmu na župnoj katehezi ali i nedeljnoj svetoj euharistiji.

Kalednar slavlja svete Potvrde u župama đakovako osječke nadbiskupije bit će objavljen ovih dana, nakon sastanaka svih župnika s roditeljima krizmanika.

To znači, kaže prečasni Ivan Lenić, župnik Župe Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu da bi rujan bio mjesec u znaku krizmi. Slavljia krštenja i obredi vjenčanja održavat će se s manjim brojem prisutnih. No problemi se javljau vezano uz kumovanje. Stoga svećenici imaju poruke za one koji radi kumovanja dolaze iz inozemstva – vodite računa o obvezi samoizolacije po dolasku u Hrvatsku. Stoga, savjet, neka radije kumovanju pristupe vjernici koji žive na području župe u kojima se obavljaju sakramenti.

Druga je pak priča o tome što slijedi nakon obreda u crkvama; no o tim slavljima Stožer je već donio preporuke; od 27. svibnja u zatvorneom prostoru može na okupu biti do 100 uzvanika, a na otvorenom i do 300. Neka stoga nadolazeće ljeto bude puno slavlja i veselja, ali i dalje neka nam je na savjesti zdravlje svakog od nas.

Zadnje vijesti

U Savi pronađeno tijelo utopljenika

U Zagrebu predstavljena nova web platforma Slavonia.Travel

HZJZ objavio nove upute za dječje vrtiće i škole

FOTO GALERIJA

Slavimo biološku raznolikost i Brodsko-posavske županije

Radovi na energetskoj obnovi Osnovne škole „Vladimir Nazor“ teku prema planu

Veliki sportski dan u Slavonskom Brodu održao se u nedjelju na ŠRC Klasije

Uz Dan državnosti položeni vijenci na Gradskom groblju u Slavonskom Brodu

Ostvarena do sada najveća projektna suradnja u hrvatskom turizmu