Slavimo hrvatsku neovisnost

Dogodilo se na današnji dan 8. listopada

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 08.10.2018
Slavimo hrvatsku neovisnost


 1075. U Solinu je Dmitar Zvonimir okrunjen za hrvatskog kralja. Kralj Zvonimir stolovao je u Kninu, a kako za njegova vladanja nije bilo većih ratovanja, ojačao je razvitak gospodarstva i kulture. Od svih njegovih darova najpoznatiji je dar samostanu svete Lucije u Baški na otoku Krku - Bašćanska ploča.

1890. Otvorena je zagrebačka uspinjača, najkraća žičana željeznica namijenjena javnom prometu na svijetu dugačka svega 66 metara  koja spaja Gornji i Donji grad. Isprva je bila na parni pogon koji je 1934. zamijenjen električnim. Budući da je do danas u cijelosti zadržala prvobitni vanjski izgled i građevnu konstrukciju, zakonski je zaštićena kao spomenik kulture. 

1896. na današnji je dan održana je prva filmska projekcija u Zagrebu. Dogodilo se to samo desetak mjeseci nakon prve javne projekcije na svijetu, one braće Lumière u Parizu. Zagrebačka je projekcija održana u dvorani Kola (danas zgrada Akademije dramske umjetnosti).Prikazivali su se upravo filmovi braće Lumière. Prvi stalni kinematograf u Zagrebu otvoren je tek desetak godina kasnije (1906.). 

1910. u Brodu je nastala velika panika, nakon što je lokalni list Posavska Hrvatska objavio, da se epidemija kolere širi uz Dunav i da je u Osijeku od 21 oboljele osobe 15 umrlo. Preventivnim mjerama kolera je lokalizirana na Podunavlje i nije se proširila po Posavini. 

1957. je u Beču zubni liječnik Adolf Müller, rođen u Rumunjskoj 14. travnja 1866. godine. Bio je 1891. gradski fizik i ravnatelj bolnice u Brodu na Savi. Bavio se higijenom usta i oralnom kirurgijom i iznašao nekoliko metoda kao i potrebnih instrumenata za operativne zahvate. Od 1906. do kraja svog 91 godinu dugog života boravio je i radio u Beču.  

1970. spektakularnom dječjom manifestacijom U svijetu bajke Ivane Brlić Mažuranić počeo je u Brodu prvi susret djece Hrvatske, na koji je pristiglo oko četiri tisuće učenika iz 126 osnovnih škola. U kostimiranoj povorci gradskom ulicama Broda sudjelovalo je oko 12 tisuća djece.

1970. Aleksandar Solženjicin, ruski književnik dobio je Nobelovu nagradu za književnost.

1989. započelo je potpisivanje peticije za povratak spomenika banu Jelačiću.

1990. vraćen je spomenik banu Jelačiću na glavni zagrebački trg.

1991. Hrvatski sabor je jednoglasno donio Odluku o raskidu svih državnopravnih veza Republike Hrvatske s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ kojom je, između ostalog, potvrdio ranije donesenu Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske (25. lipanj 1991), te je Hrvatska i stvarno postala samostalna i neovisna država. Istog dana kad je istekao moratorij na hrvatsku Odluku o samostalnosti, zrakoplovi JNA bombardirali su povijesnu jezgru Zagreba i Banske dvore.

1991.Prvi znak „Republika Hrvatska“ s hrvatskim grbom postavljen je na današnji dan na graničnom prijelazu s Mađarskom. 

1991.Mađarska je spriječila JNA da ostatak vojne opreme iz Slovenije povuče preko mađarskog teritorija. 

1991.Vlada Republike Hrvatske priznala je 1991. Estoniju i Letoniju kao suverene države. 

1994. književnu nagradu „Visoka žuta žita“ dobio je hrvatski književnik Vladimir Rem, jedini član Društva hrvatskih književnika koji živi i stvara u Brodu. 

1998. Savjet NATO usvojio „detaljan operativni plan za zračne udare u fazama „ na Kosovu

2003. Filmski glumac Arnold Schwarzenegger izabran za novog guvernera Kalifornije.

Rođeni na današnji dan su: Šimon Meršić, gradišćanski hrvatski pisac (1800.), hrvatski liječnik Josip Fon (1846.), Julien Duviver, francuski filmski redatelj (1896.), hrvatski emigrantski novinar i političar Antun Bonifačić (1901.), Vera Johanides, hrvatska biologinja (1917.), hrvatski književnik, Zvane Črnja (1920.), Slobodan Lang, lječnik i političar (1945.),  hrvatska glumica Nada Gačešić-Livaković (1951.), hrvatski nogometaš, „Vatreni 1998.“ Zvonimir Boban (1968.).

Umrli na današnji dan su: hrvatska kraljica Jelena (976.), knez izbornik Johann Georg I. od Saske (1656.), britanski pisac Henry Fielding (1754.), njemački poduzetnik Friedrich Krupp (1826.), austrijski književnik Felix Salten (1945.), njemački političar Willy Brandt (1992.).

Zadnje vijesti

Hrvatska slavi Dan državnosti!

Prezentacija klastera Slavonija u mađarskom Pečuhu

Naslov iz Slavonskog Šamca vinkovačkoj Cibaliji

NAJČITANIJE DANAS

NOVI SINGL TAMBURAŠKOG SASTAVA BEHAR

Poslušajte novu pjesmu brodskog Tamburaškog sastava Behar - 'Kada te isprose'

FOTO GALERIJA

U katedrali sv. Terezije Avilske zaređena dva nova svećenika Požeške biskupije

"Tijelovo je svetkovina zajedništva i jedinstva u Isus Kristu, koji je jedini pravi Bog i čovjek"

Osječani u državnoj završnici turnira u odbojci

Na državnoj cesti D53 u Rastušju proradila nova kamera za nadzor brzine

Turnir u pogađanju trica u sjećanje na Dražena Petrovića