Slavimo biološku raznolikost i Brodsko-posavske županije

Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se svake godine 5. lipnja na godišnjicu održavanja Konferencije Ujedinjenih naroda u Stockholmu (1972.) posvećene okolišu, na kojoj je usvojen Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda (UNEP).

Autor: Brodportal | Datum objave: 05.06.2020
Slavimo biološku raznolikost i Brodsko-posavske županije
  Tema Svjetskog dana zaštite okoliša 2020. godine jest „Slavimo biološku raznolikost". 

S milijun vrsta koje su suočene s izumiranjem nikada nije bilo važnije vrijeme za fokusiranje na biološku raznolikost. Cilj obilježavanja Dana zaštite okoliša jest da se ukaže na snagu i moć pojedinca i lokalne zajednice u rješavanju problema zaštite okoliša i usmjeravanja ka održivom razvoju. Nužno je da postanu aktivni dionici održivog i ravnomjernog razvitka te preuzmu odgovornost za očuvanje Planeta znajući da je uloga lokalnih zajednica ključna za razumijevanje važnosti pitanja zaštite okoliša i ostvarenja sigurnije i prosperitetnije budućnosti za sve. Brodsko-posavska županija u svojim razvojnim programima i projektima proaktivno vodi računa o zaštiti okoliša, posebice svoje prirodne baštine. 

S ciljem očuvanja zaštićenih područja, svojti, minerala, sigova i fosila, 2004. godine osnovala je Javnu ustanovu za upravljnje zaštićenim dijelovima prirode na svome području – Natura Slavonica pod čijom je nadležnošću sedam zaštećenih područja i 15 područja ekološke mreže. Jedan od njih je i „Muški bunar" specijalni rezervat šumske vegetacije smješten na jugozapadnome dijelu Psunja, na površini oko 43 ha. Sekundarna je bukovo-kitnjakova prašuma. U tome zaštićenom prirodnom objektu, na nadmorskoj visini 750 – 800 m, prostire se stara gorska bukova šuma (17 ha) i mješovita šuma hrasta kitnjaka i bukve (26 ha), približne starosti 250 – 300 i više godina. Dimenzije divovskih bukovih i kitnjakovih stabla dosižu i do 40 m visine, s prsnim promjerima do 250 cm. Govoreći o prašumama na području Brodsko-posavke županije nalazi se i jedinstvna sekundarna prašuma starih slavonskih hrastova lužnjaka u blizini Okučana. Smatra se prašumom zato što se u njoj nikada nije gospodarilo, a iz redovnog gospodarenja Izlučen je iz još davne 1928. godine u površini oko 53 ha. Prašnik se nalazi na približno 96 m nadmorske visine. Danas je to posebni rezervat šumske vegetacije koji ima oko 1000 starih stabala hrasta lužnjaka i oko 150 stabala običnoga graba i bukve.

Brodsko-posavska županija putem Javne ustanove skrbi i nastoji popularizirati još jedan biser prirode a to je posebni ornitološki rezervat Bara Dvorina koji je zaštićenim proglašen 1987. godine. Sa površinom od 640 ha proteže se uz rijeku Savu u dužini od 6 kilometara te obuhvaća baru Dvorinu, manje bare, poplavne livade i pašnjake kao i poplavnu šumu hrast lužnjaka. Posebno je značajno kao gnjezdilište, hranilište i zimovalište bojnih vrsta ptica.

Najljepšu priču o Slavoniji i ovome kraju Republike Hrvatske zacjelo priča značajni krajobraz Gajna, zaštićen prije četvrt stoljeća i smješten između sela Oprisavci i Poljanci u "džepu” koji na južnoj strani graniči s rijekom Savom. Područje krajobraza s površinom većom od 300 hektara, značajno je kao jedinstveni poplavni prisavski pašnjak s karakterističnom florom i faunom, no kao pašnjak zapravo postoji stoljećima jer su stanovnici ovdje na ispašu oduvijek dovodili svoju stoku. Danas se na području Gajne nastoje reintroducirati stare hrvatske pasmine na tom terenu, a prije svih riječ je o slavonsko-srijemskom podolskom govedu, no ono nije ovdje jedina vrsta, tu žive i crne slavonske svinje, posavski konji, ovce cigaje, guske, kokoši hrvatice, kao i posebna vrsta pasa - hrvatski ovčar - kao neodvojivi pratitelj stoke u Slavoniji.

Nešto kasnije, točnije 2010. godine odlukom Županijske skupštine zaštićen u kategoriji značajnog krajobraza postao j i Pašnjak Iva. Ovj poplavni pašnjak nalazi se južno od sela gorice u Općini Dragalić kod Nove Gradiške i već stotinama godina služi za slobodnu ispašu konja, krava, svinja, gusaka i ostalih životinja. Posebnu vrijednost području daje vegtacija nitrofilnih travnjaka i pašnjaka koju ispašom održavaju autohtoni posavski konji stočara iz okolice te redovita košnja. Ovakva staništa rijetka su i ugrožena u Europi te zaštićena Bernskom konvencijom. Valja istaknuti da u poplavnom dijelu godine, Pašnjak Iva postaje mrijestilište savskih riba te dom velikom broju različitih vrsta ptica.

Govorći o pticama, Brodsko-posavska županija skrbi o još jednom ornitološkom daru prirode, a riječ je o posebnom ornitološkom rezervatu Jelas ribnjaci. Odlukom Županijske skupštine, ovo područje zaštićno je 1995. godine, a dio su i ekološke mreže NATURA 2000 kao područje očuvanja značajno za ptice. Rezervat obuhvaća 125 ha površine ribnjaka na kojem se gnijezde, hrane i zimuju razne vrste ptica od kojih u najvćoj mjeri žličarka, siva guska, gak, žuta čaplja, mala i velika bijela čaplja i mnoge duge. Jelas polje i samo je zaštićeno 1995. godine, a njegova golema površina od čak 28.800 ha koja se proteže na području Slavonskog Boda te općina Bebina, Oriovac, Sibinj i Brodski Stupnik i blizina rijeke Sve čine ovo područje iznimno pogodnim za hranidbu i gniježđenje ptica.

Uz obilježavanje ovogodišnjeg Dana zaštite okoliša još jednom treba podsjetiti na važnost njegova očuvanja ne samo zbog prirodnih bogatstava, već i zbog tradicijske baštine i naslijeđa koje korijene vuku u davnoj prošlosti. Znajući da je uloga lokalnih zajednica ključna za razumijevanje važnosti pitanja zaštite okoliša i ostvarenja sigurnije i prosperitetnije budućnosti za sve, nužno je da postanu aktivni dionici održivog i ravnomjernog razvitka te preuzmu odgovornost za očuvanje našeg planeta jer prihvaćanje odgovornosti te ukazivanje na snagu i moć pojedinca jedna od ključnih poruka obilježavanja dana zaštite okoliša.

Zadnje vijesti

Junak s 2:0 pobijedio Marsoniju

Marsonia i Junak spremni za današnji susret

Stožer donio nove mjere: Od ponedjeljka bez maske ne možete u trgovinu, u posjet pacijentima...

NAJČITANIJE DANAS

VIDEO

Francuz Romain biciklom iz Marseillea preko Slavonskog Broda do Japana

FOTO GALERIJA

Profesori i učenici Klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića misom zahvalnicom zaključili još jednu školsku godinu

Na domaćem terenu Olimpiku sva tri naslova prvaka Hrvatske

Budite dio "Mreže suradnje"

Pavić: EU fondovi i na ovaj način jasno pokazuju da pomažu Republici Hrvatskoj

Potpisan Sporazum o dogradnji i rekonstrukciji Muzeja Brodskog Posavlja