Slavica Lemaić: Brođani će platiti 137 milijuna kuna za projekte koji će Osječane koštati nula kuna

Na što se i kako troši novac iz gradskog proračuna? Slavica Lemaić upozorila: ono što će Brođani platiti milijune, neke druge gradove neće koštati ništa

Autor: Brodportal | Datum objave: 18.07.2019
 U 2018. godini gradski proračun Grada Slavonskog Broda iznosio je više od 273 milijuna kuna, a u 2019. godini ta je cifra narasla na 381 milijun. I dok se drugi gradovi sve više okreću pronalaženju dodatnih izvora financiranja, kao što su primjerice europski fondovi, ne oslanjajući se pritom isključivo na proračunska sredstva, postavlja se pitanje radi li se tako i u Slavonskom Brodu.

S jedne strane, nova gradska avenija – s druge strane pola stoljeća star autobusni autobusni kolodvor. O izgradnji novog, dugo se pričalo, ali se Grad Slavonski Brod ipak odlučio za drugačije rješenje. Dok Slavonski Brod, navodi Lemaić, novcem iz proračuna obnavlja, drugi gradovi, kao što je primjerice Osijek, pomoću privatnog su kapitala dobili potpuno novi kolodvor. Riječ je o modelu javno-privatnog partnerstva koje kao oblik financiranja nije korišteno niti kada je u pitanju nogometni stadion kraj Save. I tu je opet sve palo na teret proračuna. 

Ovo su tek dva primjera zbog kojih je Leimaić postavila pitanje: troši li se novac poreznih obveznika na najbolji mogući način i zašto plaćaju građani kada su dostupni drugi izvori financiranja? Ta su pitanja postavljena i na Gradskom vijeću kada se raspravljalo o novom gradskom zaduženju u iznosu većem od 14 milijuna kuna, za energetsku obnovu javne rasvjete. Proračunski novac, ističe, na ovaj se način nepotrebno troši, a mogao se iskoristiti za korisnije stvari. Neke od njih, u obliku amandmana, Lemaić je pokušala uvrstiti u proračun, ali bezuspješno. 

Od svega toga – realizirati se neće ništa. Gradske vlasti zato jop jednom upozorava: nije cilj potrošiti sve, već trošiti kada je nužno, a kada je moguće sredstva tražiti u drugim izvorima financiranja. Novi kolodvor i nogometni stadion Osječani neće platiti nište. Brođani hoće, i to milijune. 

Cijelo priopćenje nezavisne gradske vijećnice donosimo u nastavku:

U Osijeku je sagrađen novi autobusni kolodvor vrijedan 120 milijuna kuna i stambena zgrada za mlade obitelji vrijedna 17 milijuna kuna, a započela je i izgradnja novog nogometnog stadiona s nogometnim kampom čija vrijednost se procjenjuje na 258 milijuna kuna. Grad Osijek realizacija ovih projekata će koštati nula kuna. Realizacija projekata iste namjene Grad Slavonski Brod će koštati oko 137 milijuna kuna. Pitanje koje se nameće je kako je osječka gradska vlast pokrenula realizaciju projekata vrijednih 395 milijuna kuna bez trošenja novca iz gradskog proračuna?

Izgradnja novog autobusnog kolodvora u Osijeku financirana je novcem privatnog investitora sklapanjem ugovora o osnivanju prava građenja na rok od 30 godina na zemljištu u vlasništvu Grada Osijeka. Istekom navedenog roka autobusni kolodvor postaje vlasništvo Grada Osijeka. Realizacijom projekta po modelu javno-privatnog partnerstva Grad Osijek je uštedio 120 milijuna kuna, a Osječani su besplatno dobili najmoderniji autobusni kolodvor u Hrvatskoj. Brodska gradska vlast odlučila se na rekonstrukciju postojećeg 50 godina starog autobusnog kolodvora, a brodske porezne obveznike to će stajati deset milijuna kuna. 

U Osijeku je sagrađena nova stambena zgrada za mlade obitelji s 38 stanova, a njena izgradnja financirana je novcem iz državnog proračuna po POS modelu državne društveno poticane stanogradnje. Dok neusporedivo razvijeniji i bogatiji hrvatski gradovi grade stanove državnim novcem po POS modelu brodska gradska vlast za izgradnju stanova troši novac iz gradskog proračuna. Brodske porezne obveznike izgradnja 24 gradska stana će stajati preko deset milijuna kuna, a za dostizanje broja od 38 stanova će trebati još sedam milijuna kuna.

Izgradnja novog nogometnog stadiona s nogometnim kampom u Osijeku u potpunosti se financira novcem privatnog investitora i mađarske vlade. Realizacijom tog projekta Osijek će dobiti najmoderniji nogometni stadion u Hrvatskoj i nogometni kamp sa sedam pomoćnih igrališta. Brodska gradska vlast upustila se u rekonstrukciju i dogradnju prastarog Stadiona kraj Save, a realizacija tog projekta će brodske porezne obveznike stajati minimalno 110 milijuna kuna. Brodska gradska vlast pri tome nije ni pokušala raspisati natječaj za pronalazak privatnog investitora za izgradnju novog nogometnog stadiona.

S namjerom da zaustavimo ovakvo rasipništvo kolegica Dizdar-Grgurević i ja smo predložile devet amandmana na Prijedlog brodskog gradskog proračuna za 2019. godinu kojima smo pokušale uzeti novac od planiranih projekata kakvi se u Osijeku financiraju bez novca iz gradskog proračuna. Vrijednost tih devet amandmana je 28.4 milijuna kuna. 

Prvim amandmanom tražile smo dva milijuna kn za digitalizaciju gradske uprave i uvođenje aplikacije za potpunu transparentnost u trošenju proračunskog novca. Drugim amandmanom tražile smo dva milijuna kuna za izradu projektne dokumentacije za poduzetničku zonu na Jelasu i milijun kuna za izradu strategije pametne specijalizacije brodskog gospodarstva te još 20.000 kn za BFC certifikat koji je jamstvo povoljne poduzetničke klime. Trećim amandmanom tražile smo šest milijuna kn za bespovratne poticaje brodskim poduzetnicima i obrtnicima te za poticanje zapošljavanja i samozapošljavanja. Četvrtim amandmanom tražile smo 14.35 milijuna kn za prvu fazu izgradnje nove OŠ „Milan Amruš“ i još 150 tisuća kn za izradu projektne dokumentacije za dogradnju drugog kata OŠ Ivan Goran Kovačić. Petim amandmanom tražile smo 54.300 kn za održavanje aerodroma na Jelasu. Šestim amandmanom tražile smo 240 tisuća kuna za kupnju 40 novih računala za opremanje informatičke učionice brodskog Veleučilišta. Sedmim amandmanom tražile smo dva milijuna kuna za izradu projektne dokumentacije za izgradnju novog autobusnog kolodvora i uređenje pristupnog trga što je preduvjet za traženje privatnog investitora. Osmim amandmanom tražile smo 500 tisuća kuna za osnivanje i rad socijalne samoposluge kako bi se pomoglo građanima koji jedva preživljavaju. Devetim amandmanom tražile smo 57.800 kuna za kupnju novih kreveta i madraca za rodilište brodske Opće bolnice.

Vladajuća većina u brodskom Gradskom vijeću iz redova gradonačelnikove stranke i SDP-a nije podržala ni jedan naš prijedlog. Brođani će platiti 137 milijuna kuna za projekte koji će Osječane koštati nula kuna. Tako se radi i gradi  u drugim gradovima, a Slav.Brod je izgleda slučaj sam za sebe. Jesu li Brođani svjesni cijene rasipništva brodske gradske vlasti?

Zadnje vijesti

U subotu u Centru mladih još jedna projekcija putopisnog dokumentarca 'Idemo na istok bez Gorana Milića'

Uz Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta znanstveni skup "Poučavanje i učenje o holokaustu i sprečavanju zločina protiv čovječnosti”

Lorena Ereš uspješno do crnog pojasa

VIJESTI

U Slavonskom Brodu

Uz Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta znanstveni skup "Poučavanje i učenje o holokaustu i sprečavanju zločina protiv čovječnosti”

NAJČITANIJE DANAS

NAJAVLJUJEMO

U subotu u Centru mladih još jedna projekcija putopisnog dokumentarca 'Idemo na istok bez Gorana Milića'

FOTO GALERIJA

Održano 10. pokladno jahanje u Kupini

Četrnaesti Vinobus Radio Slavonije posjetio vinorodne krajeve brodskog Posavlja i Požeštine

Premijer Plenković u Đuri Đakoviću: Imamo povjerenja u novu upravu

Trenkovci domaćini Seminara međimurskih plesova

Potpisani ugovori za čak 79 stipendija studenata Veleučilišta u Slavonskom Brodu