Skulpture od vinove loze osvijetljene tisućama šarenih blagdanskih lampica

U malom slavonskom selu Malinu podignut je u svijetu jedinstven tematski park s ekološko-umjetničkim skulpturama propetog konja, srna, jelena, divokoze, djevojke s leptirom od vinove loze i maslinova drva...

Autor: Ivan Čalić | Datum objave: 11.12.2019
Skulpture od vinove loze osvijetljene tisućama šarenih blagdanskih lampica


 Motivi su to koji nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Većina skulptura monumentalnije prirode posvećena je životinjama i mitološkim motivima. Svi su u pokretu, kao živi. U povodu nadolazećih božićnih blagdana, u parku je u organizaciji udruge Arteco otvorena izložba "Božićna svjetlost", gdje su sve skulpture zasjale ukrašene tisućama šarenih blagdanskih lampica. Jednim dijelom izložba prikazuje i motive Isusovog rođenja i biblijskog parka na otvorenom. Uz prigodan vatromet, posjetitelji su uživali u veličanstvenom ugođaju, piše lokalni.vecernji.hr.

- Na našim izložbama i pričama fokus je uvijek na slavonskim konjima od slavonske loze, a imamo i neke općenite motive vezane za domaće i divlje životinje koje žive u Hrvatskoj. Loza je, kao što znamo, biblijsko drvo i tematski je prilagođena predstojećim blagdanima – kaže umjetnički direktor udruge Arteco Zoran Pavletić.

Tematski park braće Pavletić sadrži 50-ak skulptura od drveta vinove loze, koje osvjetljuje gotovo 100 tisuća lampica. Osim same izložbe, mogu se razgledati i štandovi izlagača, odnosno OPG-ova koje je udruga okupila u zajednički projekt, a također i živi konjići iz najmanje pasmine konja na svijetu. Ideja udruge Arteco je da se uzima materijal iz prirode, da se skulpture rade u prirodnom okruženju i da se na kraju i izlaže u prirodi. Nije riječ o klasičnoj galeriji ili muzeju, sve je na otvorenom. Lampice su dodatni detalj, pošto je riječ o adventu, koji se dobro uklapa i čini dodatnu atrakciju koja veseli mališane.

- Svaki umjetnik trudi se svoja djela prezentirati javnosti, a mi smo ekološko-umjetnička udruga. Naš cilj je promocija skulptura i kulturne baštine. Što se tiče planova za budućnost, u samom parku napravit ćemo tematske cjeline od kojih će svaka predstavljati jednu priču. Za Slavonski Brod je najvažnije da će jedna cjelina biti posvećena likovima iz bajki Ivane Brlić-Mažuranić – istaknuo je Pavletić.

Zadnje vijesti

Petero ozlijeđenih, jedan teško, u prometnoj nesreći kod Slobodnice

Još pet novih slučajeva zaraze virusom COVID19

Karlo Kokanović novo pojačanje u brodskoj 'Marsi'!

FOTO GALERIJA

Zadnji dan manifestacije Dani Slavonca u Brodskom Stupniku za sve ljubitelje nogometa

Apostolski ordinarij mons. Milan Stipić posvetio drevnu ikonu Presvete Bogorodice

Slavonac iz Bukovlja pobjednik Memorijalnog turnira NK Budainka Kolonija

Obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Gradsko kupalište na Savi i ove godine mnogima rješenje za potrebno osvježenje od ljetnih vrućina