Skulpture od vinove loze osvijetljene tisućama šarenih blagdanskih lampica

U malom slavonskom selu Malinu podignut je u svijetu jedinstven tematski park s ekološko-umjetničkim skulpturama propetog konja, srna, jelena, divokoze, djevojke s leptirom od vinove loze i maslinova drva...

Autor: Ivan Čalić | Datum objave: 11.12.2019
Skulpture od vinove loze osvijetljene tisućama šarenih blagdanskih lampica




 Motivi su to koji nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Većina skulptura monumentalnije prirode posvećena je životinjama i mitološkim motivima. Svi su u pokretu, kao živi. U povodu nadolazećih božićnih blagdana, u parku je u organizaciji udruge Arteco otvorena izložba "Božićna svjetlost", gdje su sve skulpture zasjale ukrašene tisućama šarenih blagdanskih lampica. Jednim dijelom izložba prikazuje i motive Isusovog rođenja i biblijskog parka na otvorenom. Uz prigodan vatromet, posjetitelji su uživali u veličanstvenom ugođaju, piše lokalni.vecernji.hr.

- Na našim izložbama i pričama fokus je uvijek na slavonskim konjima od slavonske loze, a imamo i neke općenite motive vezane za domaće i divlje životinje koje žive u Hrvatskoj. Loza je, kao što znamo, biblijsko drvo i tematski je prilagođena predstojećim blagdanima – kaže umjetnički direktor udruge Arteco Zoran Pavletić.

Tematski park braće Pavletić sadrži 50-ak skulptura od drveta vinove loze, koje osvjetljuje gotovo 100 tisuća lampica. Osim same izložbe, mogu se razgledati i štandovi izlagača, odnosno OPG-ova koje je udruga okupila u zajednički projekt, a također i živi konjići iz najmanje pasmine konja na svijetu. Ideja udruge Arteco je da se uzima materijal iz prirode, da se skulpture rade u prirodnom okruženju i da se na kraju i izlaže u prirodi. Nije riječ o klasičnoj galeriji ili muzeju, sve je na otvorenom. Lampice su dodatni detalj, pošto je riječ o adventu, koji se dobro uklapa i čini dodatnu atrakciju koja veseli mališane.

- Svaki umjetnik trudi se svoja djela prezentirati javnosti, a mi smo ekološko-umjetnička udruga. Naš cilj je promocija skulptura i kulturne baštine. Što se tiče planova za budućnost, u samom parku napravit ćemo tematske cjeline od kojih će svaka predstavljati jednu priču. Za Slavonski Brod je najvažnije da će jedna cjelina biti posvećena likovima iz bajki Ivane Brlić-Mažuranić – istaknuo je Pavletić.

Zadnje vijesti

Jezero Petnja polako se vraća u izvorno stanje, ribiči u volonterskoj akciji održavanja

Obitelj Drozdek stari štagalj pretvorila u moderan dom

Udruzi Obiteljski koordinator urečena donacija prikupljena na Božićnom malonogometnom turniru

FOTO GALERIJA

Ustanova Academia Cravatica u povodu predsjedanja RH Vijećem EU kravate postavila i na spomenike u Novoj Gradiški

Napreduju radovi na izgradnji novog mjesnog doma na Koloniji

Tko je odgovoran za probleme na Slavoniji II?

Brodski vatrogasci spasili mačku zaglavljenu između dvije kuće

Predsjednici puna podrška iz HVIDRE!