Škoro novi kum Visoke vinske akademije na zabavi za ljubitelje vina

Jedanaestom tradicionalnom Martinjskom zabavom Visoka vinska akademija obilježila obljetnicu postojanja.

Autor: Ivan Čalić | Datum objave: 09.11.2014


 Pod motom "Vino – kapljica života i dobrote" u subotu je održana 11. tradicionalna Martinjska zabava Visoke vinske akademije. Zabava pokrenuta 2004. godine danas je prerasla u društveni događaj sezone čemu svjedoči i broj okupljeni gostiju. Ali u središtu pozornosti je naravno vino na čiju su kvalitetu znatno utjecale ovogodišnje obilne kiše.

"Martinjska fešta na kojoj ćemo pokrstiti vino ove godine za koje kažu da što prije treba pokrstiti, pa ćemo to i napraviti ove godine. Što se tiče mošta, kažu da nije bio baš najbolji, ali mi se nadamo u naše alkemičare vinare da će to sve riješiti", rekao je ovogodišnjoj berbi Antun Sabolski, rektor Visoke vinske akademije.

Ovogodišnji kum Akademije bio je poznati pjevač Miroslav Škoro. Pri imenovanju na ovu časnu poziciju novi kum imao je malu pomoć kolega koji su ga preporučili.

"On ja malo preko reda, ima naših kumova koji čekaju u redu, ali Miroslava smo uzeli preko reda jer je on naš Slavonac, a on je čovjek pjesme i zabave", objasnio je Sabolski izbor ovogodišnjeg kuma.

"Meni je prije svega drago što su me pozvali. moram priznati da sam imao malu protekciju jer su me preporučili neki od bivših kumova. čuo sam da je prvi kum bio Dragutin Tadijanović, a poslije je bio cijeli jedna niz uglednih pijanaca i jako mi je drago da su mene sjetili i što ću biti i jako uglednom društvu. Nadam se da ću opravdati očekivanja Visoke vinske akademije od mene kao kuma i da ću dokazati da nisam ni ja mačji kašalj,", rekao je novi kum Miroslav Škoro.

Kao i za svako drugo kumstvo, novi kum je spreman preuzeti sve dužnosti koje ova časna titula sa sobom nosi.

"U ovom trenutku kada se mošt pretvara u vino, na neki se način rađa vino. To vam je kao i kod čovjeka to nedonošče treba nekoga da se brine o njemu tijekom večeri, a ako Bog da i dok je živ i ja ću se potruditi da opravdam to što je po kanonskom i građanskom pravu kum, onaj koji svjedoči nečemu u datom trenutku te potom i preuzima brigu o tome svemu", objasnio je svoju ulogu Škoro.

Na zabavi su uz krštenje mladog vina, promovirani i novi profesori Visoke vinske akademije, njih čak sedam ove godine, čime se broj popeo na 66. Kako i priliči, blagoslovom mošta i koncelebiriranom martinjskom misom vinski biskup i kum otvorili su ovogodišnju Martinjsku zabavu. Za dobru zabavu pobrinuo se  tamburaški sastav Zora, a posebni gost i ove godine je bio dugogodišnji prijatelj i član akademije, a ujedno i bivši kum, Vedran Mlikota.

Tijekom večeri organizirana je i humanitarna prodaja vina, a sav prihod od te akcije, članovi Akademije će donirati kao i prošle godine Domu za nezbrinutu djecu u Slavonskom Brodu.

Zadnje vijesti

Decospan Mato Furnir najuspješniji poduzetnik u 2021. godini u izboru Fine

Održana radionica o uvođenju eura u Republici Hrvatskoj

Ivanu Nakiću i Marku Cipriću 4. Zlatna bućka

FOTO GALERIJA

Galeb pobjednik turnira Tintilinić 2022.

Svečano obilježen Dan općine Klakar

Tradicijski vikend u Vrpolju uz prvu reviju narodnih nošnji i smotru folklora

Održana smotra folklora 20. jubilarnih Oriovačkih žetvenih svečanosti

Staroslatiničko ljeto oduševilo posjetitelje uz nastupe KUD-ova, tamburaša i neponovljive Cecilije