Škole u kojima je osoblje bolje educirano postižu bolje rezultate i veće uštede"

Nastavljaju se aktivnosti na Interreg - IPA prekograničnom projektu "Inovativnim umom do ICT pametnih škola - Pametne škole 2".

Autor: Brodportal | Datum objave: 27.05.2022
Škole u kojima je osoblje bolje educirano postižu bolje rezultate i veće uštede"


 Tako je ovoga tjedna održana edukacija, odnosno obuka za osobe zadužene za upravljanjem energijom u školama s prostora Brodsko-posavske županije i Tuzlanskog kantona koji su projektni partneri uz Centar za razvoj i podršku iz Tuzle, kako vodećeg partnera.

"Prošli smo neke osnovne stvari vezane uz energetsku efikasnost, odnosno prošli smo kroz građevinske i strojne mjere, dotakli smo se obnovljivih izvora energije, zamjene stolarije, termoizolacije, vanjske ovojnice, zamjene sistema grijanja, ekološki prihvatljivih energenata. Danas pričamo o ekonomskom aspektu tih mjera te o značaju komunikacije i promocije takvih mjera. Bit je da čovjek kao najvažniji dio sistema bude uključen u sve ovo i bude dovoljno educiran da se promjene sistema mogu optimalno iskoristiti", kaže  voditelj edukacija Adi Tanović iz Centra za razvoj i podršku iz Tuzle.

Dosadašnja iskustva pokazuju da ove edukacije vode boljim rezultatima. 

"Upravo to i je razlog zašto održavanom ove edukacije. Kroz projekt se pokazalo da one škole u kojima je osoblje bolje educirano postižu i bolje rezultate i postižu veće uštede", ističe Tanović.

Kada se zna da škole mogu doseći i 70 posto smanjenje korištenja energenata kroz energetsko obnovu, koristi su velike za sve u obrazovnom sustavu.

"I za škole i za one koji sve plaćaju znači puno kroz smanjenje potrebnih financijskih sredstava za energente.  Ono što se često stavlja sa strane je povećanje komfora u samim školama za djecu što je jednako bitan faktor obrazovanja", dodaje Tanović.

Kroz projekt je iz Tuzlanskog kantona uključeno 18 škola koje prolaze energetsku obnovu.

"U školama se mijenjaju peći na fosilna goriva pećina na pelet kao energetskih prihvatljiviji energent, a u deset škola provode se i dodatne mjere energetske efikasnosti poput termoizolacije zidova i zamjene stolarije", objašnjava Tanović.

Partnerske škole u Brodsko-posavskoj županiji, njih 15, dobile su foto naponske elektrane kako alternativni izvor električne energije.

Projekt "Pametne škole 2" osim ovih fizičkih promjene na školama donosi i edukacije o važnosti održivog razvoja i brige za okoliš.

"Nije ovo samo energetska obnova škola, imamo niz drugih aktivnosti u školama poput ove edukacije za predstavnike škola, natjecanja učenika u uštedi energije, organizirali smo i kazališnu predstavu, elektronsku platformu za učenike koji su mogli tako usvajati nova znanja. Projekt je jako zahtjevan, posebice administrativno provoditi ovakve projekte, ali kad se saberu svi rezultati dovoljno je motivirajuće da pripremamo i još jedan", zaključuje Tanović.

Kroz projekt se ispunjava i dugoročni cilj da mladi promjene način na koji se odnose i shvaćaju potrošnju energije.

Ukupna vrijednost projekta je 1.885.805,07 EUR, a ukupan iznos EU sufinanciranja je 1.577.434,30 EUR.

Projekt je sufinanciran sredstvima EFRR i IPA II fondova Europske unije.

Ovaj čanak je izrađen uz pomoć Europske Unije. Sadržaj članka isključiva je odgovornost Brodsko-posavske županije i ne održava stajalište Europske Unije.

Zadnje vijesti

Decospan Mato Furnir najuspješniji poduzetnik u 2021. godini u izboru Fine

Održana radionica o uvođenju eura u Republici Hrvatskoj

Ivanu Nakiću i Marku Cipriću 4. Zlatna bućka

FOTO GALERIJA

Galeb pobjednik turnira Tintilinić 2022.

Svečano obilježen Dan općine Klakar

Tradicijski vikend u Vrpolju uz prvu reviju narodnih nošnji i smotru folklora

Održana smotra folklora 20. jubilarnih Oriovačkih žetvenih svečanosti

Staroslatiničko ljeto oduševilo posjetitelje uz nastupe KUD-ova, tamburaša i neponovljive Cecilije