Sjećanje na žrtvu Vukovara

Dogodilo se na današnji dan 18. studenog

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 18.11.2019
Sjećanje na žrtvu Vukovara
 1307.  Prema legendi, Wilhelm Tell je strijelom skinuo jabuku sa sinove glave.

1664. tijekom lova poginuo je znameniti hrvatski ban Nikola VII. Zrinski. Potrebno je napomenuti da Nikolu VII. ne treba brkati s njegovim pradjedom Nikolom IV. Zrinskim – Sigetskim junakom – kojeg se često naziva i Nikola Šubić Zrinski. Nikola VII. Zrinski bio je stariji brat poznatog Petra Zrinskog, sudionika Zrinsko-Frankopanske urote. Nikola je poginuo u lovu u Kuršanečkom lugu. Nikolu je navodno ubio vepar. 

1927. Društvo Kolo Jahača „Ljudevit Posavski“ u Brodu na Savi organiziralo je  na današnji dan konjske trke. Prva je bila seljačka, druga ravna trka, treća internacionalna i četvrta preponska. Trke održavane na  trkalištu „Poloj“.

1940. počeo je štrajk učenika sedmih i osmih razreda brodske gimnazije usmjeren protiv klerofašističkog odgojnog duha koji je sprovodio direktor Josip Gunčević. Na njegovom indexu bili su i svi humanistički orijentirani profesori gimnazije. Josip Godlar, Julije Tomić, Josip Berković, Tardina Marijete, Ivo Rubić, Alfred Kurelec, Branka Culek, i drugi. 

1941.  Prvi sukob četnika i partizana u Hrvatskoj bio je zapravo četničko čišćenje vlastitih redova od komunista. Bilo je to u Počitelju kod Gospića 18. i 19. studenog, dva mjeseca nakon četničke pobune 27. travnja 1941.

1954. Prvi tranzistorski radio.

1959. održana je premijera slavnog filma Ben-Hur s Charltonom Hestonom u glavnoj ulozi.

1991.  Na današnji je dan JNA uz pomoć srpskih dobrovoljačkih jedinica ušla u Vukovar, nakon višemjesečne opsade. Branitelji Mitnice predali su se oko 15 sati i 30 minuta. Svaki organizirani otpor prestao je tek 2 dana nakon ulaska JNA, 20. studenog. Tijekom Bitke za Vukovar više od 90% zgrada je uništeno. Neprijatelj je angažirao desetke tisuća vojnika, neke procjene govore čak o 80.000 neprijateljskih vojnika pri završnim operacijama. U tom je razdoblju poginulo 86-ero djece i više tisuća branitelja i civila. Zadržavanje neprijatelja na 3 mjeseca za vrijeme bitke dalo je ostatku Hrvatske vremena za organizaciju i bilo je među odlučujućim čimbenicima za krajnju obranu zemlje. Unatoč uspjehu zauzeća grada, pobjeda se srbijanskom okupatoru pokazala Pirovom pobjedom.

1991.  Pobunjeni hrvatski Srbi počinili su masakr u Škabrnji pobivši 84 osobe. 

1991.   Mate Boban proglasio hrvatsku državu u zapadnoj Hercegovini pod nazivom „Hrvatska zajednica Herceg –Bosna“, koja je kasnije 28 kolovoza 1993. preimenovana u „Hrvatsku  republiku“.

1994. u Calgaryju u Kanadi umro je arheolog i povjesničar Vladimir Markotić, Hercegovac rođen u Banjoj Luci 16. srpnja 1920. godine. Bio je sin brodskog odvjetnika i političara, HSS-ovog političkog prvaka i poslanika Filipa Markotića. Bio je predavač na nekoliko sveučilišta u Kanadi i Sjedinjenim Američkim Državama. 

1996. umro je u Lipiku Mirko Dimitrijević. Rođen je 7. studenog 1917. u Novoj Gradišci. Čitav život je proživio kao boem i neženja. Poznavao ga je cijeli grad. Hobi mu je bio čitanje, politika, glazba, pa je ostao u pamćenju kao spomena vrijedna brodska „intelektualna maskota“. 

2004.  Češki predsjednik Vaclav Klaus  potpisao je zakon kojim  se nakon 140 godina ukida vojni rok, a od siječnja 2005. uvodi potpuno profesionalna vojska. 

2006. Engleski premijer Tony Blair, priznao  da je vojna intervencija u Iraku, koju je predvodio SAD, od samog početka bila greška.

Rođeni:  hrvatski pjesnik Antun Branko Šimić (1898.), George Horace Gallup, američki statističar (1901.),  Klaus Mann, njemački pisac (1906.), Alan  Shepard,  američki kozmonaut (1923.), američka glumica Linda Evans (1942.), Davor Janjić, hrvatski glumac (1969.), irski nogometaš Damien Johansom (1978.), Jon Johansen norveški programer softwarea (1983.). 

Umrli: Marcel Proust, francuski književnik (1922.), Gustáv Husák, čehoslovački predsjednik (1991.), Ela Peroci, slovenska književnica (2001.), William McCarthy, lord McCarthy (2012.). 

Zadnje vijesti

Šuker: Nogomet mora ići dalje, ali sada je prioritet zdravlje

Most kod Slavonskog i Bosanskog Broda opet otvoren

Policija: mi smo uvijek uz vas, čuvamo vas, a tako vi čuvajte nas!

FOTO GALERIJA

Potresi u Zagrebu: Velike štete, ima ozlijeđenih

Županijska smotra LiDraNo 2020. i ove godine okupila mlade kreativce

Od kola do sevdalinki Nedžada i Hanke i slavonskog "štiha" Kiće Slabinca

Obilježena 28. obljetnica osnutka 101. bosanskobrodske brigade HVO-a

Važna pobjeda Marsonije u Županji