Sjećanje na ubijene seljake iz Gornje Vrbe i Ruščice 1935.

Paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca kod zajedničke grobnice na Gradskom groblju u Slavonskom Brodu, i ove je godine odana počast Vrbsko-ruščičkim žrtavama. Obilježavanje velike, 86. obljetnice stradavanja seljaka organizirano je u suradnji općina Gornja Vrba i Klakar, a poginulih su se prisjetili i brojni članovi njihovih obitelji.

Autor: Brodportal | Datum objave: 20.02.2021


 Prošlo je 86 godina od stradanja šestorice mještana Gornje Vrbe i Ruščice, ubijenih jer su krenuli u mirne prosvjede protiv represije tadašnjeg režima. Njima je i ove godine odana počast ispred zajedničke grobnice na gradskom groblju u Slavonskom Brodu, u koju su pokopani Franjo i Ivo Borevković, Tomo Vrgić, Mirko Milec, Stjepan Mirković i Ivo Martić. Njihova žrtva, poručili su predstavnici općina Klakar i Gornja Vrba, ne smije biti zaboravljena. 

Vijence su položili  načelnik Općine Gornja Vrba Ivan Vuleta i predsjednik Općinskog vijeća Općine Klakar Tomislav Pendić, ali i predstavnici grada Slaovnskog Broda, Brodsko-posavske županije, političkih stranaka. U župnoj crkvi u Ruščici misu zadušnicu za Vrbsko ruščičke žrtve predvodio je ruščički župnik i garčinski dekan preč. Mario Lešić. 

U prigodnoj propovijedi istaknuo je kako je želja za slobodom i za Domovinom bila prisutna i u vrijeme stradanja vrbsko-ruščičkih seljaka. „Ideal koji su oni stavili pred sebe željeli su ugraditi u svoje djelovanje i živote. Kao takvi bili su i uzor našim braniteljima koji su u posljednjem Domovinskom ratu krenuli u nepoznato, ne znajući ni kako će ih to odvesti, ali uvjereni da i hrvatski narod ima pravo na slobodu na život u zajednici u demokratskom društvu. Ta je uzvišena vizija, Bogu hvala, i ostvarena u posljednjim godinama Domovinskog rata“, rekao je uz ostalo preč. Lešić.

 
 

 

Zadnje vijesti

Oriolik se plasirao u četvrtfinale Kupa Hrvatske

28 novih pozitivnih osoba u Brodsko-posavskoj županiji

Klub mladih Udruge osoba s invaliditetom "Loco Moto" uživa u zajedničkom druženju

NAJČITANIJE DANAS

Nagrada Ambasador elektroničke glazbe

Među nominiranima su dva DJ-a i jedno glazbeno izdanje iz Slavonskog Broda

FOTO GALERIJA

U Požegi započelo dragovoljno vojno osposobljavanje 29. naraštaja ročnika

Najveća općina u Brodsko posavskoj županiji obilježava svoj dan

Radio92fm i Društvo multiple skleroze dobili vrijednu donaciju Zaklade Novo sutra

Jutro zimske idile u Slavonskom Brodu

Napreduju radovi na izgradnji novog objekta "Kuće sretnih ciglica“