Sjećanje na povijesni rezultat Marsonije u Prvoj HNL

U novijoj hrvatskoj povijesti za slavonskobrodski nogomet sezona 1994/1995 uzima se kao najuspješnija.

Autor: Josip Šebalj | Datum objave: 25.03.2020
Sjećanje na povijesni rezultat Marsonije u Prvoj HNL
 Naime, Marsonia je tada u svom premijernom nastupu u Prvoj HNL na kraju osvojila 5. mjesto što je sasvim sigurno do sada najveći uspjeh u povijesti kluba. 

Svi oni koji su u to vrijeme pratili nogometaše Marsonije, a bilo ih je veliki broj uživali su u sjajnim utakmicama. U premijernoj sezoni u Prvoj HNL te 1994. godine za Brođane su igrala: braća Zemir i Edin Mujčin, Veldin Karić, Armin Mašića, Pavo Crnac, Vladimir Petrović, Anto Majstorić, Nenad Džidić, Luciano Zgrablić, Sadan Bešić, Ivica Antolić, Damir Kasumović, Josip Lončarević, Boris Živković i drugi. Svi ovi igrači bili su nositelji igre u najboljoj sezoni u povijesti kluba u kojoj je na kraju Marsonia osvojila 5. mjesto s 13 pobjeda, 8 neodlučenih i 9 poraza. Udarne snage te momčadi činili su igrači koji se znaju od malih nogu još iz Gornjih Koliba, blizanci u veznom redu Zemir i Edin Mujčin te napadači Veldin Karić i Armin Mašić.

Kada su nogometaši Marsonije iz Druge lige po prvi put ulazili u prvoligaško društvo vodio ih je Ilija Lončarević, međutim, on nije ostao u klubu, već je svoje mjesto prepustio Dragutinu Krizmaniću. On je napravio veliki rezultat u Prvoj ligi s plasmanom na 5. mjesto. Dolazak Veldina Karića iz novosadske Vojvodine bio je pun pogodak s obzirom da je on s 15 golova bio najbolji strijelac kluba. Njegovi golovi bili su važni za ulazak u Prvu ligu u kojoj je s novih 9 golova ponovno bio najbolji klupski strijelac za plasman na 5. mjesto u toj sezoni 1994/95.

U to vrijeme grad Slavonski Brod živio je za nogomet. Na svakoj domaćoj utakmici bilo je nekoliko tisuća gledatelja i to protiv ne baš velikih klubova poput Primorca iz Stobreča ili Neretve iz Metkovića. Razlog tome su i dobre igre s obzirom da je Marsonia u prvih 6. kola bila bez poraza. Tako su po bod osvojeni u Splitu kod Hajduka te u Zadru i Šibeniku, dok su na Stadionu „Stanko Vlainić – Dida“ svladani redom: Primorac iz Stobreča, Inter iz Zaprešića i varaždinski Varteks.

U toj sjajnoj sezoni 1994/1995 najveću pobjedu nogometaši Marsonije izborili su u prvom proljetnom kolu na domaćem terenu s 1:0 golom Zemira Mujčina protiv Hajduka. Te godine Splićani su bili prvaci Hrvatske te su došli do četvrt/finala Lige prvaka.

Naravno da ta momčad iz te sezone nije mogla ostati duže na okupu s obzirom da su ponajbolji igrači otišli u druge bogatije klubove poput Edina Mujčina u zagrebački Dinamo i Veldina Karića u talijanski Torino. Neki od njih kasnije su napravili dobre nogometne karijere, dok su pojedini poput Zemira Mujčina i Armina Mašića ostali u nogometu kao treneri te svoje bogato iskustvo prenose na mlade.

Zadnje vijesti

Sutra na brodskoj Fišijadi 2020. riblji fiš kuhat će 60 ekipa

Započeo EU projekt Energetske obnove zgrade Policijske postaje u Okučanima

Obavijest građanima vezana uz korištenje osobnih isprava za vrijeme glasovanja

NAJČITANIJE DANAS

VIDEO

Francuz Romain biciklom iz Marseillea preko Slavonskog Broda do Japana

FOTO GALERIJA

Potpisan Sporazum o dogradnji i rekonstrukciji Muzeja Brodskog Posavlja

Za svećenike zaređeni Matija Aušić iz Slavonskog Broda i Matej Perić iz Tovarnika

Obnavlja se Mjesni dom J. J. Strossmayer

Obilježena 29. obljetnica osnutka 108. brigade ZNG

4. smotrom folklora i etno revijom počelo “Ljeto u Sibinju”