Sjećanje na povijesni rezultat Marsonije u Prvoj HNL

U novijoj hrvatskoj povijesti za slavonskobrodski nogomet sezona 1994/1995 uzima se kao najuspješnija.

Autor: Josip Šebalj | Datum objave: 25.03.2020
Sjećanje na povijesni rezultat Marsonije u Prvoj HNL


 Naime, Marsonia je tada u svom premijernom nastupu u Prvoj HNL na kraju osvojila 5. mjesto što je sasvim sigurno do sada najveći uspjeh u povijesti kluba. 

Svi oni koji su u to vrijeme pratili nogometaše Marsonije, a bilo ih je veliki broj uživali su u sjajnim utakmicama. U premijernoj sezoni u Prvoj HNL te 1994. godine za Brođane su igrala: braća Zemir i Edin Mujčin, Veldin Karić, Armin Mašića, Pavo Crnac, Vladimir Petrović, Anto Majstorić, Nenad Džidić, Luciano Zgrablić, Sadan Bešić, Ivica Antolić, Damir Kasumović, Josip Lončarević, Boris Živković i drugi. Svi ovi igrači bili su nositelji igre u najboljoj sezoni u povijesti kluba u kojoj je na kraju Marsonia osvojila 5. mjesto s 13 pobjeda, 8 neodlučenih i 9 poraza. Udarne snage te momčadi činili su igrači koji se znaju od malih nogu još iz Gornjih Koliba, blizanci u veznom redu Zemir i Edin Mujčin te napadači Veldin Karić i Armin Mašić.

Kada su nogometaši Marsonije iz Druge lige po prvi put ulazili u prvoligaško društvo vodio ih je Ilija Lončarević, međutim, on nije ostao u klubu, već je svoje mjesto prepustio Dragutinu Krizmaniću. On je napravio veliki rezultat u Prvoj ligi s plasmanom na 5. mjesto. Dolazak Veldina Karića iz novosadske Vojvodine bio je pun pogodak s obzirom da je on s 15 golova bio najbolji strijelac kluba. Njegovi golovi bili su važni za ulazak u Prvu ligu u kojoj je s novih 9 golova ponovno bio najbolji klupski strijelac za plasman na 5. mjesto u toj sezoni 1994/95.

U to vrijeme grad Slavonski Brod živio je za nogomet. Na svakoj domaćoj utakmici bilo je nekoliko tisuća gledatelja i to protiv ne baš velikih klubova poput Primorca iz Stobreča ili Neretve iz Metkovića. Razlog tome su i dobre igre s obzirom da je Marsonia u prvih 6. kola bila bez poraza. Tako su po bod osvojeni u Splitu kod Hajduka te u Zadru i Šibeniku, dok su na Stadionu „Stanko Vlainić – Dida“ svladani redom: Primorac iz Stobreča, Inter iz Zaprešića i varaždinski Varteks.

U toj sjajnoj sezoni 1994/1995 najveću pobjedu nogometaši Marsonije izborili su u prvom proljetnom kolu na domaćem terenu s 1:0 golom Zemira Mujčina protiv Hajduka. Te godine Splićani su bili prvaci Hrvatske te su došli do četvrt/finala Lige prvaka.

Naravno da ta momčad iz te sezone nije mogla ostati duže na okupu s obzirom da su ponajbolji igrači otišli u druge bogatije klubove poput Edina Mujčina u zagrebački Dinamo i Veldina Karića u talijanski Torino. Neki od njih kasnije su napravili dobre nogometne karijere, dok su pojedini poput Zemira Mujčina i Armina Mašića ostali u nogometu kao treneri te svoje bogato iskustvo prenose na mlade.

Zadnje vijesti

Kako su se do sada škole snašle u covid situaciji?

Suvremena plesna predstava "Prostor ni ja" u Galeriji Ružić

Nevjerojatna polusezona nogometaša Omladinca iz Gornje Vrbe!

FOTO GALERIJA

Napreduju radovi na izgradnji novog objekta „Kuće sretnih ciglica“

Turistička zajednica Brodsko-posavske županije predstavlja običaje slavonskog sela

Katarina Marjanović samostalno objavila prvu knjigu "Na putu prema sebi", skup istinitih priča iz života Slavonke u Zagrebu

Zapaljena prva adventska svijeća - početak Adventa iz davnina u Slavonskom Brodu

Gimnastičarke i gimnastičari Sokola uspješni na Državnom prvenstvu