"Sjećanje na 768 poginulih branitelja iz Brodsko posavske županije nikad neće izblijediti"

U organizaciji Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata Brodsko posavske županije i pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike, Ministarstva obrane, Ministarstva hrvatskih branitelja, Brodsko- posavske županije te gradova Slavonskog Broda i Nove Gradiške obilježen je Dan branitelja Brodsko-posavske županije.

Autor: Ivica Vlašić | Datum objave: 14.09.2019
"Sjećanje na 768 poginulih branitelja iz Brodsko posavske županije nikad neće izblijediti"


 Trodnevna proslava počela je u petak, 13. rujna u Gradskoj knjižnici Slavonski Brod, u kojoj je predstavljena Povjesnica PZO u Domovinskom ratu, prikazan film "Most" te promovirana knjiga Ante Andrijanića "Ratni put jednog tenkista".Više o samoj ulozi PZO u Domovinskom ratu govorio je umirovljeni pukovnik Ivica Levačić.

 
Svečanost obilježavanja nastavljena je u subotu, 14. rujna polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Spomen obilježja hrvatskim braniteljima na Trgu Stjepana Miletića.
 
Vijence su položili predstavnici udruga obitelji poginulih branitelja, predstavnici Koordinacije udruga proizišlih iz Domovinskog rata na čelu s predsjednikom Brankom Cindrićem, izaslanik predsjednice RH i vrhovne zapovjednice OSRH general Mladen Markač,  izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i predsjednika Vlade RH saborski zastupnik Pero Ćosić, izaslanik načelnika Glavnog stožera OSRH general bojnik Siniša Jurković, izaslanstvo Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva obrane, zamjenici župana Stjepan Bošnjaković i Damir Mirković u ime Brodsko-posavske županije, gradonačelnik Mirko Duspara i njegov zamjenik Hrvoje Andrić u ime Grada Slavonskog Broda, predstavnici Grada Nove Gradiške, te predstavnici udruga proizišlih iz Domovinskog rata i političkih stranaka.
 
U Kapeli Svete Ane u brodskoj Tvrđavi slavljena je sveta misa za sve poginule i smrtno stradale branitelje nakon koje je u dvorani Glazbene škole održana svečana akademija na kojoj su se okupljenima obratili visoki uzvanici. Svi govornici bili su suglasni kako su branitelji Brodsko-posavske županije ratujući na ratištima širom Hrvatske, od Vukovara do Dubrovnika, zadužili mnoge i dali nemjerljiv doprinos obrani cijele Domovine. Poručili su i to da žrtva 768 poginulih branitelja nikada neće biti zaboravljena.
 
U svom emotivnom govoru general Markač rekao je kako se premalo spominje činjenica da su Brodsko-posavska županija i njeni gradovi Nova Gradiška i Slavonski Brod - istinski heroji Domovinskog rata.
 
Današnjoj svečanosti nazočili su i državna tajnica Dunja Magaš te pomoćnici ministara Dragan Jelić, Vlado Prskalo i Igor Čižmek.
 
Nakon svečane akademije u Glazbenoj školi od 15 sati je  u Tvrđavi održan kulturno-umjetnički program. Organizirana je i izložba naoružanja, vozila  i opreme  Hrvatske vojske, koja je posebno djeci i mladima bila zanimljiva, a u grad su sletjeli i pripadnici eskadrile helikopterskog transporta Hrvatskog ratnog zrakoplovstva iz Zadra, na čelu  s vojnim pilotom i instruktorom letenja, Brođaninom, poručnikom Robertom Matokom.


 

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

Savjet mladih Brodsko-posavske županije održao okrugli stol "Reci NE drogi - izaberi život"

Nogometni veterani Općine Sibinj igrali za Marinu Topalović!

Kolika su ograničenja brzina na "brzim cestama"?

FOTO GALERIJA

Paljenjem prve adventske svijeće svečano otvoren 12. Božićni sajam

Supružnici osumnjičeni za Zoričino ubojstvo, ali njezino tijelo još nije pronađeno

Godina za pamćenje brodskih gimnastičara, ostvareni rezultati na ponos

Ne propustite Black Friday popuste u BLACK&WHITE STUDIO

U Slavonskom Brodu otvoren 24. po redu Katarinski sajam