"Sjećanje na 768 poginulih branitelja iz Brodsko posavske županije nikad neće izblijediti"

U organizaciji Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata Brodsko posavske županije i pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike, Ministarstva obrane, Ministarstva hrvatskih branitelja, Brodsko- posavske županije te gradova Slavonskog Broda i Nove Gradiške obilježen je Dan branitelja Brodsko-posavske županije.

Autor: Ivica Vlašić | Datum objave: 14.09.2019
"Sjećanje na 768 poginulih branitelja iz Brodsko posavske županije nikad neće izblijediti"


 Trodnevna proslava počela je u petak, 13. rujna u Gradskoj knjižnici Slavonski Brod, u kojoj je predstavljena Povjesnica PZO u Domovinskom ratu, prikazan film "Most" te promovirana knjiga Ante Andrijanića "Ratni put jednog tenkista".Više o samoj ulozi PZO u Domovinskom ratu govorio je umirovljeni pukovnik Ivica Levačić.

 
Svečanost obilježavanja nastavljena je u subotu, 14. rujna polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Spomen obilježja hrvatskim braniteljima na Trgu Stjepana Miletića.
 
Vijence su položili predstavnici udruga obitelji poginulih branitelja, predstavnici Koordinacije udruga proizišlih iz Domovinskog rata na čelu s predsjednikom Brankom Cindrićem, izaslanik predsjednice RH i vrhovne zapovjednice OSRH general Mladen Markač,  izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i predsjednika Vlade RH saborski zastupnik Pero Ćosić, izaslanik načelnika Glavnog stožera OSRH general bojnik Siniša Jurković, izaslanstvo Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva obrane, zamjenici župana Stjepan Bošnjaković i Damir Mirković u ime Brodsko-posavske županije, gradonačelnik Mirko Duspara i njegov zamjenik Hrvoje Andrić u ime Grada Slavonskog Broda, predstavnici Grada Nove Gradiške, te predstavnici udruga proizišlih iz Domovinskog rata i političkih stranaka.
 
U Kapeli Svete Ane u brodskoj Tvrđavi slavljena je sveta misa za sve poginule i smrtno stradale branitelje nakon koje je u dvorani Glazbene škole održana svečana akademija na kojoj su se okupljenima obratili visoki uzvanici. Svi govornici bili su suglasni kako su branitelji Brodsko-posavske županije ratujući na ratištima širom Hrvatske, od Vukovara do Dubrovnika, zadužili mnoge i dali nemjerljiv doprinos obrani cijele Domovine. Poručili su i to da žrtva 768 poginulih branitelja nikada neće biti zaboravljena.
 
U svom emotivnom govoru general Markač rekao je kako se premalo spominje činjenica da su Brodsko-posavska županija i njeni gradovi Nova Gradiška i Slavonski Brod - istinski heroji Domovinskog rata.
 
Današnjoj svečanosti nazočili su i državna tajnica Dunja Magaš te pomoćnici ministara Dragan Jelić, Vlado Prskalo i Igor Čižmek.
 
Nakon svečane akademije u Glazbenoj školi od 15 sati je  u Tvrđavi održan kulturno-umjetnički program. Organizirana je i izložba naoružanja, vozila  i opreme  Hrvatske vojske, koja je posebno djeci i mladima bila zanimljiva, a u grad su sletjeli i pripadnici eskadrile helikopterskog transporta Hrvatskog ratnog zrakoplovstva iz Zadra, na čelu  s vojnim pilotom i instruktorom letenja, Brođaninom, poručnikom Robertom Matokom.


 

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

U četvrtak 1. memorijal "Šimo Đamić" - natjecanje policijskih službenica i službenika

Đuro Đaković Montaža uspješno završava i ovu poslovnu godinu

Kakva je budućnost bosanskobrodske Rafinerij?

VIJESTI

Najspremniji MUP-ovci

U četvrtak 1. memorijal "Šimo Đamić" - natjecanje policijskih službenica i službenika

FOTO GALERIJA

Ratna škola „Ban Josip Jelačić” u sklopu studijskog putovanja posjetila Slavonski Brod

PRIČA IZ MAROKA, 2. dio: Marrakech – kraljevski grad tisućljetne tradicije, najveće tržnice i moderne turističke ponude

Moto klubovi iz cijele regije na brodskom Poloju

PRIČA IZ MAROKA, 1. dio: Moderni Rabat i Casablanca koja živi na staroj filmskoj slavi...

U Bruxellesu otvoreno Predstavništvo Slavonije, Baranje i Srijema