Sjećanje koje povezuje gradove Bjelovar i Slavonski Brod

Ovih dana navršava se 29. obljetnica pogibije 18 hrvatskih branitelja, pripadnika 105. bjelovarske brigade, koji su život položili na slavonskobrodskom i ratištu u bosanskoj Posavini. U spomen na njihovu žrtvu danas je pred spomenikom u Slavonskom Brodu održan prigodan memorijalni program uz polaganje vijenaca i odavanje počasti svim poginulim hrvatskim braniteljima.

Autor: Ivica Vlašić | Datum objave: 18.08.2021
Sjećanje koje povezuje gradove Bjelovar i Slavonski Brod


 Vijence su položili predstavnici udruga roditelja i obitelji poginulih hrvatskih branitelja Bjelovarsko bilogorske i Brodsko-posavske županije, zatim članovi Udruge 105. bjelovarske brigade na čelu sa zamjenikom zapovjednika postrojbe Mirkom Antolićem, potom predstavnici udruge 108. slavonskobrodske brigade i Zajednice udruga HVIDR-e Brodsko-posavske županije, izaslanstvo Grada Bjelovara predvođeno Igorom Crnomarićem, predsjednikom Odbora za hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji; Grada Slavonskog Broda predvođeno gradonačelnikom Mirkom Dusparom, Bjelovarsko- bilogorske županije na čelu za zamjenicom župana Tanjom Novotni Golubić te izaslanstvo Brodsko-posavske županije na čelu sa županom Danijelom Marušićem. 

Molitvu za sve hrvatske branitelje poginule u Domovinskom ratu, napose pripadnike 105. bjelovarske brigade, predmolio je kapelan brodske župe sv. Nikole Tavelića, vlč. Davor Tomić.

"Današnje okupljanje pred ovim svetim spomen obilježjem nosi punu snagu svijesti i zahvalnosti onima koji su nesebično podarili svoje živote na oltar Domovine. I ne samo to, mi smo danas ovdje da se podsjetimo na trajnu obvezu prema veličini njihove žrtve, prema Domovini i njihovoj obitelji, ali i vjernosti i veličini djela čiji smo svi dužnici. Na području Slavonskog Broda položili su živote osamnaestorica pripadnika legendarne 105. bjelovarske brigade u kolovozu i rujnu 1992. Njihova imena su:

Adnan Avdić, Željko Kolić, Mato Perković, Lado Legčević, Miodrag Variček, Marijan Blažeković, Branko Muratović, Željko Šteković, Božo Kučan, Tomo Bertinovec, Ivan Mesarek, Darko Dubravec, Franjo Močnik, Ivan Barčan, Željko Burlić, Zdravko Pankas, Marijan Vugrić i Milan Ledinski.


Vaša žrtva nije bila uzaludna, a vaše djelo slobodna i neovisna Hrvatska trajat će vječno. Zastani putniče, zapali svijeću i pomoli se u znak zahvale i pokolni se sjenama heroja!" - poruka je s komemorativnog programa u Slavonskom Brodu. 

"U Domovinskom ratu sam, uz ostala bojišta, prošao i kroz Slavonski Brod. Puno smo puta prelazili preko u Bosnu. Imao sam tu sreću da sam se vratio, no mnogi dečki nisu bili toliko sretni. Slavonski Brod ima i druge crne rekorde. Izgubio je 28-ero djece u Domovinskom ratu. Te crne vijesti i jesu razlog zbog kojih smo dolazili na ovo područje. Na ovakve dane smo ponosni, ali i tužni. Obiteljima je najteže. Ima li išta teže nego zakopati dijete, oca, majku, supružnika,... Rat je najveća tragedija. Nikad se ne ponovila. Nadam se da smo s ovim ratom završili i da nikad više u budućnosti nećemo ratovati. Uspomene, kakve god da jesu, uvijek će povezivati dva grada, Bjelovar i Slavonski Brod. Ti nesretni dani su povezali i cijelu Domovinu. Svi smo bili kao jedno. Svi smo zajedno plakali, mučili se, smrzavali, kuhali, borili. Bili su to mladi ljudi koji su preko noći odrasli. Mogu reći da mi iz tog vremena najviše nedostaje ta povezanost među ljudima, jer, nažalost, ništa ne može bolje povezati ljude od nesreće, ali, ne ponovilo se - rekao je Igor Crnomarić, predsjednik Odbora za hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji Grada Bjelovara.

"Dok smo mi živi, uvijek ćemo se doći pokloniti i pomoliti gdje god su pali naši sinovi. Osjećaji su i dalje isti, to se ne može promijeniti. Sjećamo se svake žrtve, svakog branitelja, naše djece,... - ističe Nada Hegedić, predsjednica Udruge roditelja poginulih branitelja Bjelovarsko-bilogorske županije i majka branitelja poginulog u 'Bljesku'.

"Bjelovarska 105. brigada na brodskoposavskom je bojištu boravila u dva navrata, od 15. kolovoza do 1. rujna te od 15. do 29 rujna 1992. godine. Danas se prisjećamo onih koji su živote izgubili tih ratnih mjeseci, braneći hrvatsku granicu na Savi. S jedne strane s tugom, a s druge s velikom zahvalnošću i ponosom, danas izgovaramo njihova imena. 105. brigada bila je jedna od postrojbi s najvećim brojem pripadnika koji su sudjelovali u ratnim događanjima, na bojištima od istočne Slavonije do Dubrovnika, a kroz nju je prošlo gotovo deset tisuća pripadnika. Na ratnom putu živote su izgubila 92 branitelja, a 350 ih je ranjeno. 105. brigada uvijek će biti ponos Bjelovarsko-bilogorske županije - poručila  je Tanja Novotni Golubić, zamjenica župana Bjelovarsko-bilogorske županije, Marka Marušića.

 

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

83 novooboljele osobe od Covid-19 u protekla 24 sata

Prekoračenje radnog vremena ugostiteljskog objekta

U Slavonskom Brodu uhvaćena lažna liječnica iz Srbije, botoksirala je žene bez dozvole

FOTO GALERIJA

Kravata porijeklo "vuče" iz brodskog pritvrđavskog naselja Cravatten Statt

Održana završna konferencija energetske obnove upravne zgrade bolnice "Dr. Josip Benčević"

Satiričko kazalište mladih iz Slavonskog Broda nastupilo u Bitoli

Župan Marušić na sastanku Vlade sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Udruge općina u Zaprešiću

Spojen novi most na Savi kod Stare Gradiška