Sindikati traže odgovore o sudbini Đure Đakovića

Sindikati traže odgovore o procesu dokapitalizacije i sudbini Đure Đakovića. Zatražili sastanak s ministrom gospodarstva i održivog razvoja, još se čeka odgovor iz Bruxellesa

Autor: Brodportal | Datum objave: 29.09.2021


 U medijima se pojavila informacija o kraju pregovora hrvatske Vlade s Europskom komisijom o planu restrukturiranja Đure Đakovića. Plan je to koji osigurava nastavak procesa, dokapitalizaciju i opstanak tvrtke. Ipak, službenih dokumenta i potvrde još nema, a izlasku iz višemilijunskih dugova i nastavku proizvodnje nadaju se i sindikati. Zatražili su sastanak s ministrom Ćorićem.

Proizvodnja, novi ugovori, plaće – sve i ovih dana teče redovito unutar Grupacije Đuro Đaković. No dugoročno – opstanak industrijskog diva koji ove godine slavi 100 godina ovisi o Bruxellesu. I planu restrukturiranja tvrtke koji od strane Europske komisije treba dobiti zeleno svjetlo. Iako su neki mediji prenijeli informaciju o uspješnom okončanju pregovora – službeno još ništa nije objavljeno. Nestrpljvi su i sindikati. Iz Sl. Broda predsjednik SSSH Mladen Novosel poručuje: opstanak Đure Đakovića je ključan za opstanak ovog grada. 

"Mi danas možemo govoriti o 4. industrijskoj revoluciji, možemo govoriti o digitalnom dobu, možemo govoriti o budućnosti kroz IT industriju, o Rimcu, sve je to prekrasno, ali netko mora proizvoditi vagone, vlakovi će još uvijek voziti, netko mora proizvoditi oklopna vozila, nažalost ratovi se još uvijek vode. Upravo Đuro Đaković kao jedan brend, ne samo Slavonskog Broda, već brend hrvatske industrije ima sada šanasu",  kaže Mladen Novosel, predsjednik SSSH.

Šansa je dokapitalizacija jer češki partneri, prema svim informacijama, žele uložiti u Đuru Đakovića. S češkim partnerima osim Uprave u pregovoru su, doznajemo danas, i sindikati. 

"Sindikat metalaca Hrvatske i inače prati cijelu situaciju, imao je nekoliko razgovora s ulagačima, oni su bili korektni, čak smo i dostavili i socijalni sporazum koji je sada na razmatranju i koji ćemo vjerojatno potpisati kada dođe do odluke o dokapitalizaciji kojim će se regulurati sva prava radnika", rekao je Antun Štivić, dopredsjednik Sindikata metalaca Hrvatske-Industrijskog sindikata.

Iz Sindikata metalaca zatražili su prije 10 dana sastanak s ministrom gospodarstva i održivom razvoja Tomislavom Ćorićem. Žele, kažu, službenu potvrdu ministra da je proces pregovora s Europskom komisijom došao kraju kao i detalje o preustroju grupe. 

"Gdje ćemo mi kao socijalni partner saznati model po kojem to ide. Znate da je odluka Vlade koja je donesena prije Bruxellesa strogo povjerljiva. Informacija o restrukturiranju i odluka koja je otišla u Bruxelles nije išla u javnost. Prema tome ne možemo znati mi ako nitko drugi nije znao. Onog trenutka kada nas ministar primi i kada čujemo informacije od njega tada ćemo dati svoj stav o tome, ali prema onome što smo dogovarali s predstavnikom ulagača, oni žele zadržati sva radna mjesta, sva primanja radnika i žele povećati proizvodnju u Slavonskom Brodu", govori Štivić.

"Doista vjerujemo da ovaj grad ima svijetlu budućnost sa industrijom jer bez industrije niti ovaj grad niti Hrvatska ne može", kaže Novosel.

A Grupa Đuro Đaković ne može bez pozitivne odluke nadležnih tijela Europske komisije za provedbu plana restrukturiranja. Koja se, službeno, i dalje čeka. 

"Sva nastojanja ove Vlade prema Slavoniji, taj plan za Slavoniju o kojem je Vlada govorila jako puno, bi doista bila mrtvo slovo na papiru kada Đuro Đaković u sklopu tog plana ne bi mogao biti spašen. Mi duboko vjerujemo da će biti spašen", zaključuje Novosel.

Zadnje vijesti

Nezakonito isplatili više milijuna kuna s računa trgovačkih društava i oštetili državni proračun

"Cilj nam je postati najmoderniji regionalni obrazovni centar na području Slavonije i Baranje"

Dubrovnik deblokiran nakon osmomjesečne opsade

FOTO GALERIJA

Završeni infrastrukturni radovi na obnovi zapadnog dijela Sjevernog kavalira

Osnovan Stručni savjet ogranka Hrvatskog generalskog zbora za Slavoniju i Baranju

Dovršena istočna tribina na novim terenima ŠRC „Klasije“

Vanesa Tot i Gabrijel Veočić najbolji sportaši Slavonskog Broda, ekipe odbojkaši Marsonije i košarkašice Broda na Savi

Brođanin Stjepan Kirhofer Pravednik među narodima