Sindikati sve bliži broju od 700 tisuća potpisa

Od 27. travnja do 11. svibnja Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Nezavisni hrvatski sindikati i Matica hrvatskih sindikata, prikupljali su potpise u okviru referendumske inicijative "67 je previše", kojoj je cilj izmjena novog Zakona o mirovinskom osiguranju.

Autor: Brodportal | Datum objave: 17.05.2019


Za deset do petnaest dana, sindikati će, kako su najavili, predati potpise koje su prikupili. Referendumskoj inicijativi "67 je previše", kako navode iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, priklonilo se gotovo 700 tisuća građana, što je daleko više od potrebnih 380 tisuća potpisa.

Mladen Novosel, predsjednik SSSH, istaknuo je kako je sada na potezu Sabor, koji može zatražiti ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja, ali iz Vlade još uvijek nema informacija o daljnjim planovima. Sindikati predlažu odlazak u starosnu mirovinu sa 65 godina, pravo na prijevremenu starosnu mirovinu u dobi od 60 godina i s 35 godina mirovinskog staža, smanjenje penalizacije prijevremene mirovine s 0,3 na 0,2 postom, te odgađanje poravnavanja dobne granice žena i muškaraca za odlazak u mirovinu.

No do referenduma je još dug put. Potpisi se prvo moraju provjeriti, a Sabor ima pravo i od Ustavnog suda zatražiti provjeru ustavnosti referendumskog pitanja.

Zadnje vijesti

Hrvoje Mišić se oprostio od NK Marsonije

123 novooboljele osobe od Covid-19 u protekla 24 sata, 5 osoba preminulo

Ekipa Brodsko-posavske županije državni prvaci u šah

FOTO GALERIJA

Jedinstveni koncert hrvatskog ansambla LADO i ansambla 'Stanisława Hadyne ŚLĄSK' iz Poljske

Društvo multiple skleroze kreativno i osviješteno ususret Božiću

Održan koncert Velikog mještovitog župnog zbora i Brass quinteta iz Požege

Kratka povijest Slavonskog Broda: od prapovijesnog doba preko Marsonije do Broda i Domovinskog rata

Posjet izaslanstva Grada Celja