Sindikati sve bliži broju od 700 tisuća potpisa

Od 27. travnja do 11. svibnja Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Nezavisni hrvatski sindikati i Matica hrvatskih sindikata, prikupljali su potpise u okviru referendumske inicijative "67 je previše", kojoj je cilj izmjena novog Zakona o mirovinskom osiguranju.

Autor: Brodportal | Datum objave: 17.05.2019
Za deset do petnaest dana, sindikati će, kako su najavili, predati potpise koje su prikupili. Referendumskoj inicijativi "67 je previše", kako navode iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, priklonilo se gotovo 700 tisuća građana, što je daleko više od potrebnih 380 tisuća potpisa.

Mladen Novosel, predsjednik SSSH, istaknuo je kako je sada na potezu Sabor, koji može zatražiti ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja, ali iz Vlade još uvijek nema informacija o daljnjim planovima. Sindikati predlažu odlazak u starosnu mirovinu sa 65 godina, pravo na prijevremenu starosnu mirovinu u dobi od 60 godina i s 35 godina mirovinskog staža, smanjenje penalizacije prijevremene mirovine s 0,3 na 0,2 postom, te odgađanje poravnavanja dobne granice žena i muškaraca za odlazak u mirovinu.

No do referenduma je još dug put. Potpisi se prvo moraju provjeriti, a Sabor ima pravo i od Ustavnog suda zatražiti provjeru ustavnosti referendumskog pitanja.

Zadnje vijesti

Kako funkcioniraju brodske župe u pandemiji koronavirusa?

Na Stadionu Marsonije postavljena nova trava ispred golova

Sportaši s Medicine objasnili koronu: U ovome smo zajedno!

FOTO GALERIJA

Potresi u Zagrebu: Velike štete, ima ozlijeđenih

Županijska smotra LiDraNo 2020. i ove godine okupila mlade kreativce

Od kola do sevdalinki Nedžada i Hanke i slavonskog "štiha" Kiće Slabinca

Obilježena 28. obljetnica osnutka 101. bosanskobrodske brigade HVO-a

Važna pobjeda Marsonije u Županji