Sindikati - borba za sve osim za prava radnika

Isprovociran zadnjim izjavama ministra financija Lalovca kako postoji mogućnost danjeg rezanja plaća radnicima, pitam se gdje su ti silni sindikati i takozvani "zaštitnici“ radnika i njihovih prava?

Autor: Ivica Janković | Datum objave: 10.08.2014


 Naime u Republici Hrvatskoj je registrirano 534 sindikata od kojih aktivno djeluje njih 297 u dvije ili više županija.

O broju nezaposlenih nema potrebe više pisati. Ispisano je bezbroj stranica,ispričano bezbroj razno raznih priča na tu temu. Nije mi jasno da 151 zastupnik u Hrvatskom Saboru i već spomenutih 534 sindikata,ne može zaštititi, napraviti niti jednu dobru stvar, napraviti bilo kakav pozitivni pomak za dobro 1.100,000 radnika koliko je moram reći još samo ostalo u RH.

Aktualni ministar financija, stalno nešto misli, on se nešto nada, on će nešto provjeriti, on će nešto pokušati. Nikako da kaže da nešto zna i može! Osim od tog silnog neznanja zna izjaviti da će biti rezanja plaća radnicima.

Ministar izjavljuje, sindikati šute. Ministar "reže“ plaće, sindikati šute. Ministar diže poreze, sindikati šute. Ministar uništava radna mjesta, sindikati šute. 

Pitam sebe a pitam i sve Vas. Zašto nama onda svi ti sindikati služe? Nažalost u ovom trenutku više od polovice radno sposobnih u Republici Hrvatskoj ne radi. A u isto vrijeme se povećava broj sindikalista pa je vrlo jednostavno doći do zaključka da je ta ista sindikalna masa usko povezana i "uhljebljena“ u birokratskom aparatu vladajućih u korist njihove samovolje i danje represije na one koje su već srozali do samog dna,na one koji ih financiraju.

S vremena na vrijeme neki sindikalni čelnik skupi hrabrosti ili dobije dozvolu od vladajućih da malo promoli nos na telku pa onako demonstrativno i gromoglasno uzvikne "nama je dosta, izvest ćemo narod na ulice“ itd. Itd. Samo što nema dalje, već tu smo gdje jesmo i još malo unazad pa se taj isti onda izgubi na cijelo stoljeće iz cijele priče za koju je dobro i masno plaćen od radnika kojima cuclaju kune za tobože zastupanje njihovih prava.

Problem kolektivnog pregovaranja s vladajućima i poteškoće pri formiranju pregovaračkih timova navode kao glavne probleme u ostvarivanju onoga za što su izabrani, zaduženi i u konačnici dobro plaćeni.

Naravno da imaju takve probleme kad su svi odreda "kupljeni“ od strane Vlade i čelnika vladajućih. Stoga je i razumljivo da ne mogu formirati pregovaračke timove. Ako se i formiraju to bi bilo kao "parada kiča i neukusa“ za mazanje očiju onima koji ih plaćaju,koji od njih nešto očekuju.

Nadalje, također sam poprilično siguran da i šira familija pojedinih sindikalnih čelnika nije sigurno na burzi rada već u dobro plaćenim foteljama i klimatiziranim prostorijama, naravno sa "kliznim“ radnim vremenom a opis posla im je takav da i samo ne znaju zbog čega su tamo.

Po svemu sudeći i zaključujući još uvijek zdravim razumom, svaki sretnik koji još uvijek radi mora shvatiti da je kao pojedinac "sindikat“ sam sebi. A  novac koji izdvaja iz svoje pleće za financiranje glumaca od sindikalista je novac koji će mu više odmoći nego pomoći.

Kakav bi se prijedlog mogao nametnuti kao možebitno rješenje? Možda prestati "hraniti“ nezasitne apetite sindikata pa im dati priliku za "iskupljenje“  Da poprave štetu koliko se popraviti može. Da zasluže ono za što su bili ili će biti plaćeni. Vama moji 1.100,000 na razmišljanje. Jer kako stvari stoje, kako činjenice govore lošiju stopu nezaposlenosti u EU ima samo Grčka a uz ovakve sindikaliste bojim se da ćemo jako brzo biti "prvaci“ po nezaposlenosti, razumljivo gledajući s dna ljestvice.

Zadnje vijesti

49 novooboljelih osoba od Covid-19 u protekla 24 sata

Brodska bolnica domaćin Hrvatskog tečaja medicinskog odgovora na veliku nesreću

Mjesec je borbe protiv raka dojke i podsjetnik da se ne odgađaju preventivni pregledi

FOTO GALERIJA

Župan Marušić na sastanku Vlade sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Udruge općina u Zaprešiću

Spojen novi most na Savi kod Stare Gradiška

Župan Marušić obišao radove energetske obnove novogradiške bolnice

Proslavljena 50. obljetnica posvete župne crkve Krista Kralja u Slavonskom Brodu

13. Pečenkijada na Poloju okupila 65 ekipa