Sikirevački motivi među najljepšim europskim čipkama

Nakon izuzetno uspješno organizirane izložbe sunčane čipke - motiva u Europskom parlamentu u Bruxellesu te nakon sudjelovanja na 3. izložbi čipke u Ozlju, udruga "Sikirevački motivi" nastavljaju promovirati umijeće izrade sunčane čipke, posebice sikirevačkog motiva, po kojemu su cijelo mjesto i općina već prepoznatljivi na nacionalnoj razini.

Autor: Ivica Vlašić | Datum objave: 04.07.2017
 Udruga Sikirevački motivi prošloga vikenda sudjelovala je  na 8. Međunarodnom festivalu čipke u Pagu. Ova izuzetno vrijedna manifestacija godinama okuplja najuglednije poznavatelje i kreatore čipke iz cijele Europe. Uz domaćine iz Paga, te hrvatske čipkarice iz Lepoglave, Splita i motivalje iz Sikirevaca, sudjelovale su i čipkarice iz Rusije, Velike Britanije, Italije, Švicarske, Japana, Češke, Francuske i Nizozemske, a zemlja partner bila je Slovenija.

Velik broj posjetitelja posebno je zanimanje pokazao upravo za sunčanu čipka, koju su mogli vidjeti uklopljenu u različite odjevne, ukrasne i uporabne predmete. Dio posjetitelja čiškarskog festivala uz sikirevačke motivalje  odvažio se i samostalno okušati u izradi motiva. Bila je ovo prilika da čipkarice iz Sikirevaca upoznaju čipkarice iz drugih zemalja i s njima razmjene iskustva i znanja, ali i dogovore čipkarsku suradnju i gostovanja. Nakon ljetne pauze, članice udruge Sikirevački motivi nastavit će raditi na promociji sikirevačkog motiva i već se pripremaju za nastup u Lipovljanima u kolovozu, kao i za sudjelovanje na Međunarodnom festivalu čipke u Lepoglavi u rujnu. 

 Izvor: Posavska Hrvatska

Zadnje vijesti

Jedan novooboljeli na području županije, trenutno u karantenskom objektu 8 osoba

U prometu za volanom s 1,83 promila

Gradske blagajne od ponedjeljka nastavljaju s radom

VIJESTI

Priopćenje za javnost stožera cz brodsko-posavske županije

Jedan novooboljeli na području županije, trenutno u karantenskom objektu 8 osoba

FOTO GALERIJA

Potresi u Zagrebu: Velike štete, ima ozlijeđenih

Županijska smotra LiDraNo 2020. i ove godine okupila mlade kreativce

Od kola do sevdalinki Nedžada i Hanke i slavonskog "štiha" Kiće Slabinca

Obilježena 28. obljetnica osnutka 101. bosanskobrodske brigade HVO-a

Važna pobjeda Marsonije u Županji