Sibinjske žrtve

Dogodilo se na današnji dan 19. veljače

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 19.02.2020
Sibinjske žrtve
 1473. rođen je jedan od najslavnijih znanstvenika u povijesti svijeta – Nikola Kopernik. Matematičar i astronom zaslužan za uvođenje heliocentričnog sustava , odnosno onoga koji ne stavlja Zemlju u centar poznatog svemira.

1826. rođen je u Brodu na Savi hrvatski povjesničar Matija Mesić. Prvog  siječnja 1867. godine imenovan je redovnim članom tek osnovane Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti. Godine 1872. zastupnik je u Hrvatskog saboru, 1874. postaje prvi rektor Zagrebačkog sveučilišta tada zvanog Hrvatsko sveučilište. Skrhan bolešću umire u 52. godini života, 6. prosinca 1878., u kući barunice Kušlan u Zagrebu na Markovom trgu. Pokopan je na Mirogoju. 

1921. godine osnovana je u Brodu Tvornica parnih kotlova „Tubus“, čiji su većinski dioničari bili Židovi Maks Kohn i Salamon Merkadić. Istog dana u Tvornici vagona i mostova puštena je u rad upravo dovršena električna centrala. 

1878. Thomas Alva Edison je patentirao fonograf, poznatiji pod nazivom gramofon, koji je reproducirao zvukove s ploča sve do 1980-ih.

1922. U Zagrebu izašao prvi broj lista Borba, iza kojega je stajala ilegalna Komunistička partija Jugoslavije.

1923.  osnovano je Dioničko društvo za elektrifikaciju grada Broda. Električna centrala Tvornice vagona i mostova imala je takav kapacitet da je mogla služiti kao izvor energije za elektrifikaciju. Međutim, nedostajala se sredstva za gradnju prijenosne mreže i instalacija. Zbog toga je osnovano Dioničko društvo koje je raspisalo 20,000 dionica po 100 dinara. Brod je elektrificiran 1927. godine. 

1931. brodski ribari Đuro Bakić i Stjepan Weiss ulovili su u Savi, kod Donje Bebrine, vjerojatno najvećeg soma u novijem dobu. Bio je dugačak 285 cm i težak 103 kg. 

1932. U razdoblju od 1932. do 1935. godine izbili su brojni sukobi u okolici Broda između članova Hrvatske seljačke stranke i pristalica režima. Uvod u krvave događaje 1935. godine bili su skidanje ploča, s dvojnim ćirilično-latiničnim pismom, s općina u Duboviku, Glogovici, Zdencima, Podvinju i Podcrkavlju. Nakon proslave Papinskog dana u Sibinju 17. veljače došlo je do uhićenja onih koji su izvikivali parole protiv četnika i za slobodnu Hrvatsku. Na vijest o uhićenju seljaci su se počeli javno okupljati. Uhićeni su pod ovim pritiscima pušteni, no odmah idući dan su ponovno uhićeni. Seljaci iz Andrijevaca i Sibinja odmah su 19. veljače krenuli na Brod, no na ulazu u Sibinj konfrontirali su se sa žandarima. I dok su trajali sukobi na istočnoj strani Sibinja sa zapadne je u selo ušlo oko 150 seljaka, iz odvoračkih sela. Ubrzo su se i oni sukobili sa žandarima, koji su počeli pucati. Masa se razbježala. A na licu mjesta ostalo je ležati osam mrtvih seljaka. Bili su to Stipo Gunčević, Antun Ercegović, Ivo Janković, Ivo Katalinić, Mato Peić, Đuro Štimac i Petar Topalović, svi iz Odvoraca i Ante Perković iz Gornjih Andrijevaca.  

1968.  U SFRJ donosi se zakon o Općenarodnoj obrani i društvenoj samozaštiti (ONO i DSZ) čime se osniva i Teritorijalna obrana.

1977. U Bukureštu potpisan jugoslavensko-rumunski sporazum o daljem zajedničkom korištenju Dunava i izgradnji hidrocentrale „Đerdap 2“.

1979. u Slavonskom Brodu preminuo je u svojoj kući, u Mesićevoj ul. 15, Franjo Pokaz, profesor glazbe. Direktor brodske Muzičke škole bio je od njenog osnutka 1654. do umirovljenja 21. veljače 1971. 

1984.. Svečano su zatvorene XIV zimske olimpijske igre u Sarajevu.

1985. William J. Schroeder postao je prvi čovjek koji je s umjetnim srcem otpušten iz bolnice.

1991.  Boris Jeljcin zatražio ostavku predsjednika SSSR Mihaila Gorbačova, tvrdeći da je on žrtvovao reforme da bi  povećao osobnu vlast.

2005.  U 77. godini preminu pro, dr. Mladen Pejaković autor stalnog postava Galerije Ružić. Tijekom 2004. intenzivno radi na uređenju postava donirane zbirke Ružić u sklopu Galerije umjetnina Slavonskog Broda. Sam kipar Branko Ružić za života izrazio je želju da postav osmisli upravo prijatelj mu i vrstan stručnjak za postave, Mladen Pejaković. Bio je ujedno posljednji Mladenom postav, svečano otvoren 15. lipnja 2004.

2008. „ Vječni“ kubanski vođa Fidel Castro najavio je povlačenje s položaja predsjednika na kojem je proveo 32 godine kojima je prethodilo 17 godina tijekom kojih je, nakon pobjede revolucije, bio premijer.

Rođeni na današnji dan su: splitski gradonačelnik i liječnik Antonio Bajamonti (1822.), Lee Marvin, američki glumac (1924.), Zvonimir Golog, hrvatski pjesnik (1927), Ivo Škrabalo , hrvatski filmski redatelj, scenarist (1934),  Momčilo Bajagić Bajaga, glazbenik (1960), portorikanski glumac Benicio del Toro (1967.), TEO Đogaš, hrvatski vaterpolist (1977.).

Umrli na današnji dan su:  Nikola Kopernik  poljski astronom ( 1473), Milan Šuffaly, hrvatski povjesničar, jedan od utemeljitelja albanologije, autor prvog hrvatskog znanstvenofantastičnog romana (1931.), André Gide, francuski književnik (1951.), Ivo Šebalj, akademski slikar (2001),    Umberto Eco, talijanski romanopisac, esejist, filozof i lingvist(2016.). 

Zadnje vijesti

Negativni nalazi svih uzetih briseva u Brodsko-posavskoj županiji, uključujući i medicinskog osoblja brodske bolnice

Odlična ideja - e-knjige u Gradskoj knjižnici Slavonski Brod

Devetnica i dan čašćenja Gospe Brze Pomoći u Sl. Brodu

VIJESTI

Koronavirus

Negativni nalazi svih uzetih briseva u Brodsko-posavskoj županiji, uključujući i medicinskog osoblja brodske bolnice

FOTO GALERIJA

Potresi u Zagrebu: Velike štete, ima ozlijeđenih

Županijska smotra LiDraNo 2020. i ove godine okupila mlade kreativce

Od kola do sevdalinki Nedžada i Hanke i slavonskog "štiha" Kiće Slabinca

Obilježena 28. obljetnica osnutka 101. bosanskobrodske brigade HVO-a

Važna pobjeda Marsonije u Županji