Sibinjske žrtve

Dogodilo se na današnji dan 19. veljače

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 19.02.2019
Sibinjske žrtve


 1473. rođen je jedan od najslavnijih znanstvenika u povijesti svijeta – Nikola Kopernik. Matematičar i astronom zaslužan za uvođenje heliocentričnog sustava, odnosno onoga koji ne stavlja Zemlju u centar poznatog svemira.

1826. rođen je u Brodu na Savi hrvatski povjesničar Matija Mesić. Prvog siječnja 1867. godine imenovan je redovnim članom tek osnovane Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti. Godine 1872. zastupnik je u Hrvatskog saboru, 1874. postaje prvi rektor Zagrebačkog sveučilišta tada zvanog Hrvatsko sveučilište. Skrhan bolešću umire u 52. godini života, 6. prosinca 1878., u kući barunice Kušlan u Zagrebu na Markovom trgu. Pokopan je na Mirogoju. 

1878. Thomas Alva Edison je patentirao fonograf, poznatiji pod nazivom gramofon, koji je reproducirao zvukove s ploča sve do 1980-ih.

1921. godine osnovana je u Brodu Tvornica parnih kotlova „Tubus“, čiji su većinski dioničari bili Židovi Maks Kohn i Salamon Merkadić. Istog dana u Tvornici vagona i mostova puštena je u rad upravo dovršena električna centrala. 

1922. U Zagrebu izašao prvi broj lista Borba, iza kojega je stajala ilegalna Komunistička partija Jugoslavije.

1923. osnovano je Dioničko društvo za elektrifikaciju grada Broda. Električna centrala Tvornice vagona i mostova imala je takav kapacitet da je mogla služiti kao izvor energije za elektrifikaciju. Međutim, nedostajala se sredstva za gradnju prijenosne mreže i instalacija. Zbog toga je osnovano Dioničko društvo koje je raspisalo 20,000 dionica po 100 dinara. Brod je elektrificiran 1927. godine. 

1931. brodski ribari Đuro Bakić i Stjepan Weiss ulovili su u Savi, kod Donje Bebrine, vjerojatno najvećeg soma u novijem dobu. Bio je dugačak 285 cm i težak 103 kg. 

1935. U razdoblju od 1932. do 1935. godine izbili su brojni sukobi u okolici Broda između članova Hrvatske seljačke stranke i pristalica režima. Uvod u krvave događaje 1935. godine bili su skidanje ploča, s dvojnim ćirilično-latiničnim pismom, s općina u Duboviku, Glogovici, Zdencima, Podvinju i Podcrkavlju. Nakon proslave Papinskog dana u Sibinju 17. veljače došlo je do uhićenja onih koji su izvikivali parole protiv četnika i za slobodnu Hrvatsku. Na vijest o uhićenju seljaci su se počeli javno okupljati. Uhićeni su pod ovim pritiscima pušteni, no odmah idući dan su ponovno uhićeni. Seljaci iz Andrijevaca i Sibinja odmah su 19. veljače krenuli na Brod, no na ulazu u Sibinj konfrontirali su se sa žandarima. I dok su trajali sukobi na istočnoj strani Sibinja sa zapadne je u selo ušlo oko 150 seljaka, iz odvoračkih sela. Ubrzo su se i oni sukobili sa žandarima, koji su počeli pucati. Masa se razbježala. A na licu mjesta ostalo je ležati osam mrtvih seljaka. Bili su to Stipo Gunčević, Antun Ercegović, Ivo Janković, Ivo Katalinić, Mato Peić, Đuro Štimac i Petar Topalović, svi iz Odvoraca i Ante Perković iz Gornjih Andrijevaca. 

1968. U SFRJ donosi se zakon o Općenarodnoj obrani i društvenoj samozaštiti (ONO i DSZ) čime se osniva i Teritorijalna obrana.

1977. U Bukureštu potpisan jugoslavensko-rumunjski sporazum o daljem zajedničkom korištenju Dunava i izgradnji hidrocentrale „Đerdap 2“.

1979. u Slavonskom Brodu preminuo je u svojoj kući, u Mesićevoj ul. 15, Franjo Pokaz, profesor glazbe. Direktor brodske Muzičke škole bio je od njenog osnutka 1654. do umirovljenja 21. veljače 1971. 

1984. Svečano su zatvorene XIV zimske olimpijske igre u Sarajevu.

1985. William J. Schroeder postao je prvi čovjek koji je s umjetnim srcem otpušten iz bolnice.

1991. Boris Jeljcin zatražio ostavku predsjednika SSSR Mihaila Gorbačova, tvrdeći da je on žrtvovao reforme da bi povećao osobnu vlast.

2005. U 77. godini preminu pro, dr. Mladen Pejaković autor stalnog postava Galerije Ružić. Tijekom 2004. intenzivno radi na uređenju postava donirane zbirke Ružić u sklopu Galerije umjetnina Slavonskog Broda. Sam kipar Branko Ružić za života izrazio je želju da postav osmisli upravo prijatelj mu i vrstan stručnjak za postave, Mladen Pejaković. Bio je ujedno posljednji Mladenom postav, svečano otvoren 15. lipnja 2004.

2008. „ Vječni“ kubanski vođa Fidel Castro najavio je povlačenje s položaja predsjednika na kojem je proveo 32 godine kojima je prethodilo 17 godina tijekom kojih je, nakon pobjede revolucije, bio premijer.

Rođeni na današnji dan su: splitski gradonačelnik i liječnik Antonio Bajamonti (1822.), Lee Marvin, američki glumac (1924.), Zvonimir Golog, hrvatski pjesnik (1927.), Ivo Škrabalo, hrvatski filmski redatelj, scenarist (1934.), Momčilo Bajagić Bajaga, glazbenik (1960.), portorikanski glumac Benicio del Toro (1967.), TEO Đogaš, hrvatski vaterpolist (1977.), Mike Miller, američki košarkaš (1980.). 

Umrli na današnji dan su: Nikola Kopernik poljski astronom (1473.), Milan Šuffaly, hrvatski povjesničar, jedan od utemeljitelja albanologije, autor prvog hrvatskog znanstvenofantastičnog romana (1931.), André Gide, francuski književnik (1951.), Ivo Šebalj, akademski slikar (2001.),  Umberto Eco, talijanski romanopisac, esejist, filozof i lingvist (2016.). 

Zadnje vijesti

Sjajna akustična večer Memorijala "Ostat ću mlad"

Rak dojke i dalje vodeća zloćudna bolest kod žena; iznimno je važna prevencija i rano otkrivanje...

Pred malonogometašima Broda 035 najvažnija utakmica sezone

VIJESTI

DAN NARCISA 2019.

Rak dojke i dalje vodeća zloćudna bolest kod žena; iznimno je važna prevencija i rano otkrivanje...

FOTO GALERIJA

Održana 3. Smotra studijskih programa Brodsko-posavske županije

FOTO - Etno zbirka narodnog ruha župnika Mate Kneževića pod zaštitom Ministarstva kulture

Svečano otkrivene brončane ploče s imenima Maria Mandžukića, Ivice Olića i Ivana Rakitića

Petnaest odličja za Brođane

Zagrebačka Uspinjača osvojila Kup Hrvatske u odličnom finalu