Sezonsko zapošljavanje šansa za zaradu

Na brodskom Zavodu za zapošljavanje i dalje nema dobrih vijesti, broj nezaposlenih nažalost se povećava, sve je manje mogućnosti za zaposlenje i s razlogom mnogi očekuju početak sezonskog zapošljavanja u turizmu i poljoprivredi.

Autor: Anita Benić | Datum objave: 19.02.2013


Sandru Pauš zatekli smo u slavonskobrodskoj Područnoj službi Hrvatskog zavoda za zapošljavanje dok je gledala ponudu sezonskih poslova. Nakon 12 godina provedenih na radnom mjestu prodavačice u PAN-u gdje je, zbog neisplate plaće, dala izvanredni otkaz prije dvije i pol godine. Prije toga je, kaže, tri godine radila na Jadranu na sezonskim poslovima, a budući da ne može dobiti posao u Slavonskom Brodu, nada se da će naći nešto na moru. Slična je priča i Ljubice Ćale, koja je nakon 14 godina u PAN-ovoj  prodavaonici u Donjim Andrijevcima sada u potrazi za sezonskim poslom.

"Do mirovine imam još dosta godina, a treba živjeti", kaže Ćale. Nakon posla u jednoj oriovačkoj tvrtki Pavica je na birou tri godine, a budući da joj još toliko treba do mirovine nada se bilo kakvom poslu.

Iako se Brođanin Ante na biro tek prijavio, ni njegova priča nije ništa ljepša, jer je u tvrtki Feniks radio 9 mjeseci i to bez plaće za pola srpnja, pola kolovoza, te rujan, listopad, studeni, prosinac, siječanj i veljaču. "Radio sam na terenu u cijeloj Hrvatskoj, bio odvojen od obitelji, a plaću nisam dobio", kaže Ante koji uzdržava nezaposlenu kći i suprugu, dok mu sin radi u pekari. Dodaje da tvrtku za neisplaćene plaće trenutno ne može tužiti jer je u tijeku predstečajna nagodba.  Ivana i Marica, prva mjesec dana, a druga tri godine, također su među preko 372 000 nezaposlenih u Hrvatskoj, odnosno više od 19 000 nezaposlenih u Brodsko – posavskoj županiji.

Šansa za dio nezaposlenih sezonsko je zapošljavanje u Hrvatskoj i inozemstvu. Prema riječima Željka Balikića, voditelja odjela posredovanja. Ističe da je na području Hrvatske prošle godine radilo 1379 osoba, što je za 27 posto više u odnosu na 2011. godinu, dok je u inozemstvu bila uposlena 941 osoba . Udio sezonskog zapošljavanja u ukupnom tijekom prošle godine iznosio je 16,4 posto. Najčešće su zapošljavani kuhari, konobari, pomoćni kuhari, čistačice, kuhinjski radnici i prodavači.

"Tijekom cijele godine zaprimamo interes nezaposlenih, pa kada budu ponude u tijeku, obavještavamo ih o dolasku poslodavaca kako bi im se predstavili. Velik broj poslodavaca nam se javlja svake godine, koliko zbog potreba, toliko i jer su zadovoljni kvalitetnom radnom snagom. Do sada su nam bili iz Istra turista, Riječki uslužni servis, Dubrovački uslužni servis, porečki hoteli, Sunčani Hvar, šibenski Solaris, Lafodia", kaže Balikić. Podsjeća da svima koji su dobiju posao u sezoni, a bili su do tada na evidenciji Zavoda isti snosi troškove odlaska uz predočenje popunjenog obrasca, putne karte i ugovora s poslodavcem.  "Broj uposlenih na sezonskim poslovima, vjerojatno je i veći jer velik broj ljudi sam nađe poslodavca", napominje Balikić.

Pratite Brodportal i najnovije vijesti na Facebooku Twitteru

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

353 komada oružja, 15 tisuća komada streljiva i 10,7 kg eksploziva predano u 2021.

Upravljao vozilom pod utjecajem alkohola od 1,86 promila

Dodjelom godišnjih volonterskih nagrada obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom

FOTO GALERIJA

Dodjelom godišnjih volonterskih nagrada obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Jedinstveni koncert hrvatskog ansambla LADO i ansambla 'Stanisława Hadyne ŚLĄSK' iz Poljske

Društvo multiple skleroze kreativno i osviješteno ususret Božiću

Održan koncert Velikog mještovitog župnog zbora i Brass quinteta iz Požege

Kratka povijest Slavonskog Broda: od prapovijesnog doba preko Marsonije do Broda i Domovinskog rata