Sezonsko zapošljavanje šansa za zaradu

Na brodskom Zavodu za zapošljavanje i dalje nema dobrih vijesti, broj nezaposlenih nažalost se povećava, sve je manje mogućnosti za zaposlenje i s razlogom mnogi očekuju početak sezonskog zapošljavanja u turizmu i poljoprivredi.

Autor: Anita Benić | Datum objave: 19.02.2013


Sandru Pauš zatekli smo u slavonskobrodskoj Područnoj službi Hrvatskog zavoda za zapošljavanje dok je gledala ponudu sezonskih poslova. Nakon 12 godina provedenih na radnom mjestu prodavačice u PAN-u gdje je, zbog neisplate plaće, dala izvanredni otkaz prije dvije i pol godine. Prije toga je, kaže, tri godine radila na Jadranu na sezonskim poslovima, a budući da ne može dobiti posao u Slavonskom Brodu, nada se da će naći nešto na moru. Slična je priča i Ljubice Ćale, koja je nakon 14 godina u PAN-ovoj  prodavaonici u Donjim Andrijevcima sada u potrazi za sezonskim poslom.

"Do mirovine imam još dosta godina, a treba živjeti", kaže Ćale. Nakon posla u jednoj oriovačkoj tvrtki Pavica je na birou tri godine, a budući da joj još toliko treba do mirovine nada se bilo kakvom poslu.

Iako se Brođanin Ante na biro tek prijavio, ni njegova priča nije ništa ljepša, jer je u tvrtki Feniks radio 9 mjeseci i to bez plaće za pola srpnja, pola kolovoza, te rujan, listopad, studeni, prosinac, siječanj i veljaču. "Radio sam na terenu u cijeloj Hrvatskoj, bio odvojen od obitelji, a plaću nisam dobio", kaže Ante koji uzdržava nezaposlenu kći i suprugu, dok mu sin radi u pekari. Dodaje da tvrtku za neisplaćene plaće trenutno ne može tužiti jer je u tijeku predstečajna nagodba.  Ivana i Marica, prva mjesec dana, a druga tri godine, također su među preko 372 000 nezaposlenih u Hrvatskoj, odnosno više od 19 000 nezaposlenih u Brodsko – posavskoj županiji.

Šansa za dio nezaposlenih sezonsko je zapošljavanje u Hrvatskoj i inozemstvu. Prema riječima Željka Balikića, voditelja odjela posredovanja. Ističe da je na području Hrvatske prošle godine radilo 1379 osoba, što je za 27 posto više u odnosu na 2011. godinu, dok je u inozemstvu bila uposlena 941 osoba . Udio sezonskog zapošljavanja u ukupnom tijekom prošle godine iznosio je 16,4 posto. Najčešće su zapošljavani kuhari, konobari, pomoćni kuhari, čistačice, kuhinjski radnici i prodavači.

"Tijekom cijele godine zaprimamo interes nezaposlenih, pa kada budu ponude u tijeku, obavještavamo ih o dolasku poslodavaca kako bi im se predstavili. Velik broj poslodavaca nam se javlja svake godine, koliko zbog potreba, toliko i jer su zadovoljni kvalitetnom radnom snagom. Do sada su nam bili iz Istra turista, Riječki uslužni servis, Dubrovački uslužni servis, porečki hoteli, Sunčani Hvar, šibenski Solaris, Lafodia", kaže Balikić. Podsjeća da svima koji su dobiju posao u sezoni, a bili su do tada na evidenciji Zavoda isti snosi troškove odlaska uz predočenje popunjenog obrasca, putne karte i ugovora s poslodavcem.  "Broj uposlenih na sezonskim poslovima, vjerojatno je i veći jer velik broj ljudi sam nađe poslodavca", napominje Balikić.

Pratite Brodportal i najnovije vijesti na Facebooku Twitteru

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

Predstavnici županijskih savjeta mladih kod predsjednika Milanovića

Policija kod 26-godišnjaka pronašla 77 grama marihuane

Ukrala bankovnu karticu pa lažno prijavila da je i njoj ukradena

FOTO GALERIJA

Obilježena 29. obljetnica osnutka 101. bosansko - brodske brigade HVO-a

Slavonski Brod priključio se nacionalnoj kampanji „Zasadi stablo, ne budi panj“

Premijer Plenković posjetio novu zgradu pedijatrije Doma zdravlja

Završeni radovi na parkiralištu u Strossmayerovoj ulici

Završeni 18. Dani plesa u čast Mije Čorak Slavenske