Seljaci u ponedjeljak idu u prosvjede

Višesatni razgovori ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine s predstavnicima seljačkih udruga u Kutjevu, ako je suditi po njihovoj konačnoj odluci, čini se nisu bili plodonosni. Naime, ostaju pri svojoj odluci da u ponedjeljak izlaze na ceste.

Autor: BrodPortal | Datum objave: 08.02.2013


Nekoliko je bilo zahtjeva seljačkih udruga koje su stavili pred minsitra Jakovinu. Nakon jučerašnjih višestanih razgovora u Kutjevu, ako je suditi po zaključku predstavnika udruga, oko najvažnijih nisu našli zajednički jezik.

"Jedna točka je ispunjena od naših zahtjeva, a to je dolazak ministra i gospode iz ministarstva, a sve drugo što smo čuli, to smo odavno znali i osjetili kroz ovih mjesec i pol dana. Da poticajna sredstva sigurno nećemo dobiti u željenom roku i kako smo planirali i kako je bilo obećavano. Nismo zadovoljni i morati ćemo reagirati na ovaj način. Izaći ćemo u ponedjeljak na ceste", rekao je Dragutin Dukić iz Koordinacije seljačkih udruga,

Mato Mlinarić iz Nezavisnih hrvatskih seljaka ističe da ministar Jakovina i ne može obećti isplatu poticaja jer kako kaže državnu blagajnu kontrolira ministar Linić koji ne želi isplatiti poticaje poljoprivredi.

Kada je riječ o, očito najvećem sporu, onom oko poticaja, ministar Jakovina ne pristaje na tezu da je nešto obećao, a sada nije ispunio. Ističe da nikada nije obećao isplate poticaja u siječnju svima, nego da će poticaji krenuti s isplatama u siječnju i nastaviti se u idućim mjesecima.

No, to seljake ne zadovoljava kao ni prijedlog novog zakona o poljoprivrednom zemljištu. Ministar Jakovina odgovorio im je da je došao pojasniti i prezentirati novi zakon, a ne tražiti kompromisno rješenje, te da zakon ide u drugo čitanje.

Poljoprivrednike najviše brine gospodarski program na temelju kojeg će se dodjeljivati državna zemlja pa očekuju da se kroz sustav bodovanja ipak uvaže neki njihovi zahtjevi.

Nezaobilazna tema bila je dakako i legalizacija poljoprivrednih objekata. Tu, ističe ministar Jakovina, vlada velika neinformiranost na hrvatskom selu. Na selu nema novca i cijeli postupak seljacima se čini nemoguće izfinancirati, no kada se zakon i njegova provedba malo detaljnije pojasne poljoprivrednici ističu da ipak vide određene pogodnosti.

Koliko je tko spreman na odricanje, ponovno će se testirati na hrvatskim cestama u ponedjeljak kada seljaci najavljuju izlazak i prosvjede u 13 hrvatskih županija. 

Pratite Brodportal i najnovije vijesti na Facebooku Twitteru

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

Policija kod 26-godišnjaka pronašla 77 grama marihuane

Ukrala bankovnu karticu pa lažno prijavila da je i njoj ukradena

Euroherc i Adriatic uručili vrijedne nagrade i dobitnicima u Slavonskom Brodu

FOTO GALERIJA

Obilježena 29. obljetnica osnutka 101. bosansko - brodske brigade HVO-a

Slavonski Brod priključio se nacionalnoj kampanji „Zasadi stablo, ne budi panj“

Premijer Plenković posjetio novu zgradu pedijatrije Doma zdravlja

Završeni radovi na parkiralištu u Strossmayerovoj ulici

Završeni 18. Dani plesa u čast Mije Čorak Slavenske