Seljaci u ponedjeljak idu u prosvjede

Višesatni razgovori ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine s predstavnicima seljačkih udruga u Kutjevu, ako je suditi po njihovoj konačnoj odluci, čini se nisu bili plodonosni. Naime, ostaju pri svojoj odluci da u ponedjeljak izlaze na ceste.

Autor: BrodPortal | Datum objave: 08.02.2013


Nekoliko je bilo zahtjeva seljačkih udruga koje su stavili pred minsitra Jakovinu. Nakon jučerašnjih višestanih razgovora u Kutjevu, ako je suditi po zaključku predstavnika udruga, oko najvažnijih nisu našli zajednički jezik.

"Jedna točka je ispunjena od naših zahtjeva, a to je dolazak ministra i gospode iz ministarstva, a sve drugo što smo čuli, to smo odavno znali i osjetili kroz ovih mjesec i pol dana. Da poticajna sredstva sigurno nećemo dobiti u željenom roku i kako smo planirali i kako je bilo obećavano. Nismo zadovoljni i morati ćemo reagirati na ovaj način. Izaći ćemo u ponedjeljak na ceste", rekao je Dragutin Dukić iz Koordinacije seljačkih udruga,

Mato Mlinarić iz Nezavisnih hrvatskih seljaka ističe da ministar Jakovina i ne može obećti isplatu poticaja jer kako kaže državnu blagajnu kontrolira ministar Linić koji ne želi isplatiti poticaje poljoprivredi.

Kada je riječ o, očito najvećem sporu, onom oko poticaja, ministar Jakovina ne pristaje na tezu da je nešto obećao, a sada nije ispunio. Ističe da nikada nije obećao isplate poticaja u siječnju svima, nego da će poticaji krenuti s isplatama u siječnju i nastaviti se u idućim mjesecima.

No, to seljake ne zadovoljava kao ni prijedlog novog zakona o poljoprivrednom zemljištu. Ministar Jakovina odgovorio im je da je došao pojasniti i prezentirati novi zakon, a ne tražiti kompromisno rješenje, te da zakon ide u drugo čitanje.

Poljoprivrednike najviše brine gospodarski program na temelju kojeg će se dodjeljivati državna zemlja pa očekuju da se kroz sustav bodovanja ipak uvaže neki njihovi zahtjevi.

Nezaobilazna tema bila je dakako i legalizacija poljoprivrednih objekata. Tu, ističe ministar Jakovina, vlada velika neinformiranost na hrvatskom selu. Na selu nema novca i cijeli postupak seljacima se čini nemoguće izfinancirati, no kada se zakon i njegova provedba malo detaljnije pojasne poljoprivrednici ističu da ipak vide određene pogodnosti.

Koliko je tko spreman na odricanje, ponovno će se testirati na hrvatskim cestama u ponedjeljak kada seljaci najavljuju izlazak i prosvjede u 13 hrvatskih županija. 

Pratite Brodportal i najnovije vijesti na Facebooku Twitteru

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

353 komada oružja, 15 tisuća komada streljiva i 10,7 kg eksploziva predano u 2021.

Upravljao vozilom pod utjecajem alkohola od 1,86 promila

Dodjelom godišnjih volonterskih nagrada obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom

FOTO GALERIJA

Dodjelom godišnjih volonterskih nagrada obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Jedinstveni koncert hrvatskog ansambla LADO i ansambla 'Stanisława Hadyne ŚLĄSK' iz Poljske

Društvo multiple skleroze kreativno i osviješteno ususret Božiću

Održan koncert Velikog mještovitog župnog zbora i Brass quinteta iz Požege

Kratka povijest Slavonskog Broda: od prapovijesnog doba preko Marsonije do Broda i Domovinskog rata