SDP i kazan'ca: Opačak je za jednog Jakovinu gospodin čo'ek

Gledajući s rumunjske periferije županijske izbore u SDP-u, nisam se mogao načuditi zašto se svi trude prikazati Tomu Opačka kao

Autor: Ratko Martinović | Datum objave: 06.11.2013


Opačak sam zarađuje i troši, Jakovini prijatelji daju džeparac

Tko je Tomo Opačak? Čovjeka zapravo ne poznajem - dodao me je na Facebooku i to je to. No, znam ga po pričama - zlatni lanci, borba s kilažom, čašćenje po birtijama, problemi s isplatama radnika i priče vezane uz čuveni jacuzzi. Proslavio se kruženjem oko Dusparine kuće i kazan'com. Novaca ima na pretek, posao mu za hrvatske prilike ide solidno, književni jezik nešto lošije - ali je bitno naglasiti kako bi bio pravo osvježenje u lokalnom SDP-u.

Čisto iz razloga što su s druge strane sumnjivi likovi poput ministra Jakovine, kojemu frendovi daruju lovu za dugove u tvrtkama i uz koje se vežu brojne afere. Sjećam se da su mnogi pričali kako bi upravo on mogao biti prvi Mohikanac nakon 'Brođana' poput pokojnog Račana koji će napokon usmjeriti nešto kvalitetno u svoju sredinu. Naravno, na tako što sam se grohotom nasmijao (zapravo sam šutio i cinično klimao glavom s desna na lijevo). Tomo možda ima lobističku moć i gotovinu, ali Tiho ima generala Gotovinu?

Gotovina Vs. gotovina

Upravo je Gotovina bio gost našeg ministra i ovaj ga je proveo kroz brodske kafiće, smatrajući možda takav čin dobrim potezom za predizbornu utrku. Ante je naravno zasluženo bio najveća faca te večeri (a možda i posljednjih godina) u našem gradiću, dok se Tiho izblamirao tjedan dana kasnije. Trećeg kandidata nisam ni zapamtio, vjerojatno jer nije ni imao prevelike šanse. Kada se sve zbroji i oduzme, najviše su mi interesantni novinski i čitateljski komentari na ovaj (ne)očekivani ishod.

Naime, Opačak je bio glavna meta zlobnih jezika - iako su te epitete odavno zaslužili Jakovina i siva eminencija brodskih 'komunista', Valenta. Tomo je gotovo sigurno ZA referendum, možda je i PROTIV ćirilice u Vukovaru, a vjerojatno bi i izručio Perkovića - ukoliko zna o čemu se tu priča. Jakovina u takvim situacijama samo PR-ovski prenosi mišljenje svojih gazda iz Zagreba.

Putar na glavi imaju i aristokrati i buržuji

Vlast nas je u proteklih dvadeset i kusur godina pokrala do gaća, a Linić i ekipa samo dodatno podcrtavaju kako je iznemoglom hrvatskom narodu danas odlučnost izjednačena s kvalitetom - inače bi Linićevo potpomaganje oligarha Todorića bilo daleko više spominjano u javnosti, jer mi 'ne znamo kako stoje stvari'. A Jakovina je u tom talu... Klijentelizam, sumnjiva spašavanja tvrtki, još sumnjivija zapošljavanja - zar to nisu odlike i Ministarstva poljoprivrede?

A ako je Jakovina MiniStar, onda je Opačak MaxiStar. Josipović je dokaz kako možete biti i gospodin vrhunskih manira pa uprljati prste zloćudnim ZAMP-om, a put je očito slijedio i Vidošević... Kod nas je super kada glumite gospodina - onda nas možete i krasti, lagati i praviti budalama. Škola i gentlemenske manire doduše ipak nisu dokaz da ste nešto bolji, već samo lijepa slika kod iskompleksiranih i napaćenih građana. Zato je Tomo za jednog Jakovinu gospodin čo'ek! Jer on stavlja pare u harmoniku, a ne oni njemu... Barem zasad.

Zadnje vijesti

Pas ugrizao poštara

Zašto je vlak iskočio iz tračnica?

Popis punktova za cijepljenje do kraja tjedna

NAJČITANIJE DANAS

FOTO GALERIJA

Neponovljiva 4 Tenora na božićnom koncertu SBTV-a oduševila i do suza nasmijala publiku

FOTO GALERIJA

Deset godina Zavoda za hitnu medicinu Brodsko-posavske županije kroz fotografije

Novi autobusni kolodvor pušten u rad

Dodjelom godišnjih volonterskih nagrada obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Advent u Brodsko-posavskoj županiji nikad atraktivniji

Jedinstveni koncert hrvatskog ansambla LADO i ansambla 'Stanisława Hadyne ŚLĄSK' iz Poljske