SBRock u novom ruhu

Kako SBRock od samog početka nije zamišljen kao neki glazbeni portal kojemu će se pristupati svakodnevno, već onda kada se ukaže potreba, izgledu se i nije pridavala nekakva velika važnosti.

Autor: BrodPortal | Datum objave: 27.05.2013
Ideja da brodska rock scena dobije svoje stranice na internetu rodila se početkom ljeta 2009. godine kada sam kao urednik na hrvatskoj inačici Wikipedije tražio neke podatke o brodskim glazbenicima. Naravno, našao sam...ništa! Nekoliko rečenica na jednom forumu, nekoliko na drugom, pa nešto na jednom blogu, nešto na myspaceu...i tu se priča završava. Moram spomenuti Antuna Lovića – Tonija koji je u to vrijeme bio jedini brodski glazbenik sa svojim službenim internet stranicama (u međuvremenu su i one prestale s radom). Onda se mislima vratim nekoliko desetljeća unazad kada sam i sam bio dio te scene, sjetim se bandova i glazbenika s kojima sam dijelio pozornicu i pomislim kako će to sve jednoga dana otići u zaborav.

Tog ljeta 2009. godine, moj prijatelj Zvonimir Karadža – Kara i ja sjedimo na splavi i po ne znam koji put dotaknemo se teme brodske rock scene. Već ranije puno puta mi je pričao o diskotekama i tome kako su se otvarale, o Eggsima, Duxima i Idolima (sastavi koji su prestali s djelovanjem kada sam imao 2 – 3 godine), ljudima, mjestima, nazivima...o svemu što je imalo veze s glazbom i tadašnjom kulturom mladih. Shvativši te večeri da Brod ima povijest svoje rock scene kroz koju su prošle generacije glazbenika, a o tome gotovo nema nigdje ništa zapisano ili sačuvano, ideja se nametnula sam od sebe. Istu večer nazovem prijatelja Dalibora u Karlovac i dogovorim sve oko tehnikalija podizanja softvera i održavanja stranica.

MediaWiki softver bio je idealno rješenje za uređivanje članaka. Ideja je bila da naslovnica i članci uz blagu adaptaciju dosta sliče Wikipediji, kako bi time bili što jednostavniji i pristupačniji posjetiteljima te onima koji su imali želju uključiti se u rad na projektu. Kako SBRock od samog početka nije zamišljen kao neki glazbeni portal kojemu će se pristupati svakodnevno, već onda kada se ukaže potreba, izgledu se i nije pridavala nekakva velika važnosti. Tako da smo nekakvog uobičajenog, klasičnog i ne toliko trendovskog izgleda sajta bili u potpunosti svjesni.

Međutim, od danas, 27. svibnja 2013. godine, i to se mijenja. Klasični Wiki izgled odlazi u povijest, a SBRock prvi puta od kada je postavljen na internet u potpunosti mijenja svoj dizajn. Jedini krivac za to je Dalibor koji je kompletan redizajn odradio potpuno sam. Svaka čast majstore! Nećemo se hvaliti, nadamo se da će novi izgled biti prihvaćen od većine posjetitelja, a jedino što možemo reći da je svaka stavka SBRocka promijenjena i učinjena puno bolja.

SBRock uskoro slavi svoj četvrti rođendan, nadam se da će ih proslaviti još puno, a novi dizajn je zaista jedan od najljepših poklona koji je mogao dobiti.

Hvala svima koji su na bilo koji način pomogli i pomažu u stvaranju SBRocka, na na kraju kolumne Davor Miković - Frka.

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

U Davoru radovi na projektima teku nesmetano unatoč situaciji s koronavirusom

Građani se odlučili na dragovoljnu predaju oružja i pozvali policiju

Učenici medicinske škole povodom Svjetskog dana zdravlja dali podršku svim zdravstvenim djelatnicima

FOTO GALERIJA

Potresi u Zagrebu: Velike štete, ima ozlijeđenih

Županijska smotra LiDraNo 2020. i ove godine okupila mlade kreativce

Od kola do sevdalinki Nedžada i Hanke i slavonskog "štiha" Kiće Slabinca

Obilježena 28. obljetnica osnutka 101. bosanskobrodske brigade HVO-a

Važna pobjeda Marsonije u Županji