Savska bakljada za kraj ljeta u jedinoj hrvatskoj ulici na vodi

Unatoč kiši i lošem vremenu jedina hrvatska ulica na vodi - čuvena Splavarska u Slavonskom Brodu, ove je posljednje subote u kolovozu bila puna! Splavarski kirvaj jednom je na godinu pa se slavilo bez obzira na vrijeme. I ove je godine, tradicionalno, završio plovidbom Savom i bakljadom. 'Savsku bakljadu' kao pozdrav od ljeta organiziraju splavari okupljeni u Udrugu "Čika Mata".

Autor: Ivana Imrešković / SBTV | Datum objave: 29.08.2021


Splavarska ulica iz godine u godinu raste. Pa i broj splavova. Trenutačno ih je oko stotinu. Tijekom jučerašnjeg dana većina ih je bila puna gostiju. A, svoj život na rijeci, kažu splavari u Slavonskom Brodu, ne bi mijenjali ni za što. Dokazali su to i ovogodišnjim okupljanjem unatoč kiši koja je padala gotovo cijeli dan i večer. Najhrabriji su se ukrcali na svoja plovila i po tradiciji zaplovili Savom. 

 
 
Bakljada na Savi stara je brodska tradicija proslave savskih mlinara u čast Ivana Nepomuka, a tako su se obilježavale i Venecijanske noći između dva svjetska rata. Brodski splavari, njih 30-ak, bakljadu su obnovili 7. srpnja 2002. godine kada su se s upaljenim bakljama svojim čamcima provozali Savom. Kako te 2002. tako i svih narednih godina.
 


"Ovo je naš oproštaj od ljeta i od kupanja, ali ne i od života uz Savu jer mi splavari ovdje nerijetko provodimo i zimske dane družeći se. Uživamo ovdje, rješavamo se stresa, tu smo i zimi i ljeti i danju i noću, i kad je Sava velika i kad je mala, družimo se, pomažemo si, uživamo pecamo i pečemo ribu, jednostavno živimo s rijekom i uz nju"  - poručuju splavari  svake godine posljednje subote u kolovozu kada se službeno opraštaju od ljeta, ali ne i od uživanja koje sobom nosi život u Splavarskoj ulici - jednoj od najljepših ulica u zemlji. 

Zadnje vijesti

Brođani superiorno do finala

Rođen znameniti hrvatski paleontolog Dragutin Gorjanović-Kramberger

Minimalni poraz Marsonije na gostovanju u Ivankovu kod Bedema

FOTO GALERIJA

U Muzeju Brodskog Posavlja izložba o povijesti HPD Davor

Kravata porijeklo "vuče" iz brodskog pritvrđavskog naselja Cravatten Statt

Održana završna konferencija energetske obnove upravne zgrade bolnice "Dr. Josip Benčević"

Satiričko kazalište mladih iz Slavonskog Broda nastupilo u Bitoli

Župan Marušić na sastanku Vlade sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Udruge općina u Zaprešiću