Savom kod Broda plivalo krdo slonova

Dogodilo se na današnji dan 12. srpnja

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 12.07.2020
Savom kod Broda plivalo krdo slonova


 1580. objavljena je Ostroška Biblija, prva Biblija tiskana na nekom slavenskom jeziku.

1806. U Zadru izlazi prvi broj tjednika „Il Regio Dalmata – Kraglski Dalmatin“, prvih novina na hrvatskom jeziku.

1904. u gradiću Paralu u Chileu, rođen je Pablo Neruda, jedan od najznačajnijih južnoameričkih i jedan od najvećih pjesnika dvadesetog stoljeća.

1908. Savom kod Broda plivalo je krdo slonova. U gradu je gostovao cirkus Villan. Kako su tih dana vladale velike vrućine, krotitelj je doveo do obale Save, očekujući da će se oni osvježiti u plićaku. Slonovi su, međutim zagazili duboko i otplivali prema istočnom dijelu Ade, a uz pomoć čamaca s kupališta slonovi su usmjereni na obalu. 

1920. Panamski kanal, prokopan između Atlantskog i Tihog oceana službeno je otvoren, šest godina nakon što je kroz njega prošao prvi brod.

1928.  na televiziji je po prvi puta prikazan teniski meč.

1930. u Brodu izlazi prvi broj humoristično-satiričnog lista Raketa. Urednik  je bio Stanislav Defar, a list je tiskan višebojno u Cvjetkovićevoj tiskari. Izašla su samo dva broja. 

1962. grupa The Rolling Stones održala je svoj prvi koncert i tako započela dugu tradiciju glazbene popularnosti koja traje do danas.

1981. pomorska nesreća u Genovi. Grom je udario u  japanski tanker te izazvao  brojne eksplozije, Šest je osoba poginulo a deseci su ranjeni.

1990.  Bjelorusija se odcijepila od SSSR-a.

1991.  Tijekom noći, odmah iz ponoći - iz pravca Liješća, s bosanske strane - ispaljene su tri tromblonske mine na kupalište i rekreacijski centar Poloj u Slavonskom Brodu  te otvorena vatra, iz automatskog oružja, na ophodnju. Bio je to prvi oružani napad na ovaj dio Općine Slavonski Brod iz pravca BiH.

1993. Armija BiH zauzela Bugojno. Protjerali su 15000 hrvatskih civila, a 2000 zatočili u deset logora u kojima su ih zlostavljali i ubijali. Ne zna se sudbina 19  hrvatskih dužnosnika.

1998.  Francuska je pobjedom nad Brazilom u Parizu u finalu svjetskog nogometnog prvenstva, prvi put postala prvak svijeta u nogometu.

2003. Savjet sigurnosti UN produžio je mandat međunarodnim mirovnim snagama u Bosni i Hercegovini (SFOR) za godinu dana i zatražio da svi optuženi za ratne zločine budu privedeni pravdi.

2005. Princ Albert Drugi, nasljednik 700 godina stare dinastije Grimaldi, ustoličen je kao suveren Kneževine Monako, jedne od drevnih europskih država.

2006. Akcijama Hezbolaha započeo je Libanski  rat protiv Izraela.

Rođeni na današnji dan su: Amedeo Modigliani, talijanski slikar (1884),  Pablo Neruda , čileanski pjesnik (1904),  Bill Cosby, američki glumac i zabavljač (1937), Rade Šerbedžija, glumac (1946),  (1950.), Ljubo Zečević, hrvatski glumac ( 1958). 

Umrli na današnji dan su: Mihail  Ljermontov, ruski pjesnik (1841), Ivan Goran Kovačić, hrvatski pjesnik (1943.), Perzijski šah Reza Pahlavi (1980),  Antun Šoljan, hrvatski književnik (1993.), Vinko Nikolić, hrvatski emigrantski pisac i novinar (1997.), Darko Glavan, glazbeni kritičar (2009.), Goran Hadžić, osuđeni ratni zločinac, i bivši predsjednik Republike Srpske Krajine (2016).

Zadnje vijesti

Sletio s kolnika u odvodni kanal, dvoje ozlijeđenih

Nogometaši 'Omladinca' jedni su od kandidata za naslov

U protekla 24 sata još pet oboljelih od COVID19, do sada ukupno 200

FOTO GALERIJA

Zadnji dan manifestacije Dani Slavonca u Brodskom Stupniku za sve ljubitelje nogometa

Apostolski ordinarij mons. Milan Stipić posvetio drevnu ikonu Presvete Bogorodice

Slavonac iz Bukovlja pobjednik Memorijalnog turnira NK Budainka Kolonija

Obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Gradsko kupalište na Savi i ove godine mnogima rješenje za potrebno osvježenje od ljetnih vrućina