Satir, Ivana i Monolit - Brod postaje regionalni centar SF i Fantasy nagrađivanja

Nakon treće dionice Marsonikona, ekipa iz organizacije odlučila se na osnivanje udruge 'Marsonikon' i pokretanje velikog regionalnog projekta. O čemu je riječ pročitajte u medijskoj objavi koja je danas puštena u javnost.

Autor: Ratko Martinović | Datum objave: 06.06.2014
Satir, Ivana i Monolit - Brod postaje regionalni centar SF i Fantasy nagrađivanja


Regija kao strategija i spas žanra

Organizacijska ekipa Marsonikona rekonstruira svoje poslovanje. Budući je žanr u katastrofalnom stanju, od izdavača do krajnjih korisnika, odlučili smo prodrmati elemente spekulativne fikcije i napraviti nešto što bi trebalo ujediniti, ojačati i na kraju krajeva, povećati tržište te približiti sve pisce s istih govornih područja pod jedan krov. Isto tako, i još važnije, osjećamo potrebu za zajedništvom svih fanova SF/F/H s područja Hrvatske, BiH, Crne Gore i Srbije.

Imamo tendenciju i širiti tržište na ostale zemlje (Mađarska, Rumunjska, Italija...), ali za početak će i ovo biti dovoljno. Nadalje, žanrovske nagrade su rijetke, a one koje postoje su ograničene na države u kojima se dijele i na uski krug ljudi između kojih se dijele. Nismo izmišljali toplu vodu nego smo stvari izgradili po uzoru na najveće nagrade žanra - Hugo i Nebulu. Dva društva djelovat će na principu godišnjih kotizacija.

Struka i fandom biraju najbolje za gala završnicu

Tko plati kotizaciju ima pravo glasati jednom po kategoriji. Dodjela SATIR i IVANA nagrada (termin: proljeće) Nagrada SATIR - (Znakovito je to jer je naš Brođanin Matija Antun Reljković napisao odličan i vjerojatno prvi fantasy Hrvatski roman Satir iliti divlji čovjek ) Strukovna nagrada o kojoj odlučuju članovi Društva pisaca regije. Sustav glasanja će biti poznat još ovo ljeto, kao i svi pravilnici o dodjeli nagrada, te tko se može učlaniti u to društvo. Birat će se nagrade struke po kategorijama.

Sve je već napisano, ali pričekajmo kad nam stranica bude gotova. Na kraju, četiri najbolje iz svake kategorije, šalju se na gala večer koja će se održati u Slavonskom Brodu i gdje će se, za sada, dodjeljivati nagrada za najbolje ostvarenje u regiji. Kasnije, planiramo i izdašne novčane nagrade, prijevode na engleski jezik ili neki od europskih jezika. Zanimljivo je i to da ćemo nagrađivati i prijevode, izdanja, izdavačke kuće, te urednike.

Sustav 'Jedan član Jedan glas' kao borba protiv sukoba interesa

Nagrada IVANA - (Ime je naravno dano po našoj sugrađanki Ivani Brlić Mažuranić) To je nagrada koja će se dodjeljivati dječjoj fantastičnoj literaturi, bajkama, pripovijetkama i sl. Također ju biraju pisci iz regije, a njezina dodjela bit će na istoj manifestaciji kao i SATIR. Nagrada MONOLIT - ime je univerzalno. Dodjeljuju je fanovi koji uplate godišnju kotizaciju. Glasa se po kategorijama - jedan član jedan glas - a stranica se organizira tako da svaki prijavljeni član dobiva svoju šifru koja onemogućava zloupotrebu ili duplo glasanje. Najboljih četiri iz svake kategorije proglašavaju se na Marsonikonu - subota navečer i pobjednicima se uručuje nagrada.

Želja nam se proširiti djelovanje pa da se Monolit za nekoliko godine dijeli i u Zagrebu, Sarajevu, Beogradu... no, o tome također kasnije. Važno je napomenuti da nema žirija koji odlučuje što je dobro, a što ne, i sustav je organiziran tako da nema malverzacija. Također, sve rezultate objavit ćemo javno, točno po broju glasova nakon dodjele nagrada. Vjerujemo da će se žanr trgnuti i prepoznati našu inicijativu, te da ćemo zajedno dići ugled potonulog žanra do njegovih zvjezdanih trenutaka na ovim prostorima. Očekujemo suradnju iz svih dijelova regije u nadi da ćemo za koju godinu imati respektabilnu nagradu i događanje koje će biti prepoznato u svijetu.

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

Na Gradskim bazenima održan 1. Homer kup

Vanesa Tot i Darko Erceg u reprezentaciji RH

Zaustavio se pad broja obrtnika, mlade se potiče na upisivanje obrtničkih zanimanja

VIJESTI

Održan 1. Sajam obrtničkih zanimanja

Zaustavio se pad broja obrtnika, mlade se potiče na upisivanje obrtničkih zanimanja

FOTO GALERIJA

Mladi vaterpolisti u Korčuli

Slavonski Brod svečano zaplovio u svijet bajki Ivane Brlić-Mažuranić

Jedna osoba ozlijeđena u sudaru automobila i motora u Gupčevoj

Na natjecanju Lash Challenge Croatia najbolji u ugradnji trepavica

Brodski ronioci 'otkrili' Maltu, ronjenje u sredozemnom moru ih zadivilo