Sastajalište biranog obćinstva

101 brodska priča od Zvonimira Toldija napisana i u knjigu dana

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 29.11.2015
Sastajalište biranog obćinstva


 Godina 1908. imala je u Brodu na Savi sjajan finale. U subotu 19. prosinca bilo je svečano otvorenje novog svratišta – hotela „K´ janjetu“. Taj prvorazredni hotel, moderno jednokatno secesijsko zdanje, na početku Mesićeve ulice, podigao je gradski podnačelnik i predsjednik starčevićanskog kluba u Brodu, Stjepan-Štefa Benčević, brijač po zanimanju. Neposredno pred otvaranje hotela „Posavska Hrvatska“ je pisala:

„Gospodin Benčević nije žalio truda, ni troška, da uredi svratište tako  da služi uistinu na čast našem gradu, da bi njegovo svratište i svakom velegradu pristajalo. Sve do najmanje sitnice odgovara modernom ukusu, pa je ovdašnja dobro poznata tvrtka David Frank svojim krasnim slikanjem i opet dokazala, da se može uspješno takmiti sa svakim velegradskim poduzećem. Svuda, u sobama kao i u kavani i restauraciji opaža se fini ukus i upravo majstorska izvedba, koja tu tvrtku osobito resi. Pokućstvo, koje je izradila domaća tvornica „Slavonija“, odgovara svojim stilom te harmoničnom bojom i najvećim zahtjevima, pa si je gosp. Stjepan Benčević stekao upravo neprocienivih zasluga za naš grad što je podigao tako upravo remek-zgradu.“

A, o samom otvaranju, koje je bilo jednako sjajno kao i novi hotel, otvaranju na kojem se sakupila sva krema brodskog društva, također „Posavska Hrvatska“ piše:

„Kako svo već u prošlom broju objavili bilo je u subotu svečano otvorenje svratišta „K´ janjetu“. Kako je bilo predvidjeti, bio je posjet veoma velik, te su brodski građani pokazali koliko štuju trud i mar svog sugrađanina, koji je s velikom požrtvovnošću i troškom snadbjeo svoje divne prostorije, samo da udovolji današnjim zahtjevima slavnog obćinstva i putujuće publike. Kako rekosmo, bio je posjet velik samog biranog obćinstva, koje se je uz svirku naših domaćih tamburaša vrlo animirano zabavljalo, tako da se obćinstvo još dugo iza pola noći, u najboljem raspoloženju nalazilo. Saznajemo da se je obćinstvo vrlo pohvalno izrazilo radi dobrih i tečnih jela, kao izvrsnih pića, a osobito je „Pribudovac“ mnogima u tek išao. Mi čestitamo našem pristaši i građaninu g. Stjepanu Benčeviću na uspješno, početku i želimo mu dobar napredak“:

Svratište „K´ janjetu“ g. Benčevića, u svojim najelegantnije uređenim prostorijama europske udobnosti, u 16 soba, restauraciji, kavani, postalo je sastajalište najotmjenije brodske publike, zasjenivši hotele na Jelačićevom trgu . „Žutu kuću“ i „Crvenu kuću“, koji to nisu mogli pružiti.

Samo, bilo je i onih koji su nastojali da umanje i potamne sjaj ovog svratišta, a još više da kompromitiraju njegovog vlasnika, to više kada je g. Benčević 1909. godine postao i gradonačelnik grada Broda. 

„Materinska riječ“ – druge brodske novine tih godina, glasilo hrvatsko-srpske koalicije, napale su g. Benčevića da je od zemaljske vlade dobio dozvolu da prozori svratišta gledaju na zgradu građanske učione, pa djeca mogu štošta i sablažnjivo u hotelskim sobama vidjeti.

To je vjerojatno bila istina, jer s kata školske zgrade iz razreda koji gleda na Mesićevu zaista se moglo vidjeti u sobe hotela. Kako je to završilo, ne znamo, ali znamo da prozori nisu zazidani.

Gospodin Stjepan Benčević, gorljivi borac za hrvatska prava, s prvacima Stranke prava: Vatroslavom Brlićem, Zefirom Maracem i Milanom Kerdićem, pokretač „Posavske Hrvatske“ (1894.), tri puta je biran za gradonačelnika, no snašla ga je tužna sudbina. Za vrijeme I. svjetskog rata optužiše ga za špijunažu u korist Srbije, što nije bila istina, a sve je iz jedne šale proizašlo. Zatvoren je u istražni zatvor ratnog suda južne vojske u Tuzli, pa interniran u Bjelovar. Skrhan bolešću, ubrzo nakon rata je umro, 1922. u 59. godini života.

Svratište „K´ janjetu“ već je prije rata promijenilo naziv u hotel „Central“. Kada ga je preuzeo sposobni hotelijer Aleksandar Menović, postao je elitno sastajalište brodskog građanstva. Menović je u „Centralu“ 1921. godine otvorio i noćni bar, angažirao prvorazredne varijetetske sile, a u kavano je dnevno svirala glazba.

O tome čitamo samo pohvale: „Misliš da si u velegradu prekoračiš li prag restauracije i kavane svratišta Central, jer te tako zabliješti ova po najmodernijem stilu slikana dvorana, te ti se oko upravo odmara, razgledajući harmonično poredane boje i crteže.  Svratištar G. Menović zaista nije žalio troška da svojim gostima pruži svaku udobnost za boravak u njegovim lokalima, pa je uz spomenute i još druge prostorije otmjeno uredio i tzv. Club-Bar…“

„Vlasniku Central bara uspjelo je da angažuje prvoklasne varietetske sile, te će na 1. marta o.g. biti otvorenje sa sjajnim programom. Angažirane su za ples: Royal Stepp plesač, Ria Gold (baletšpic), Tenye Gipi (eng.holanh. plesač), Ibi Sigeti engleska plesačica, Julije Edel norveški beba plesači, Sepinka specijalna eng. Plesačica i nekoliko drugih varietetskih sila kao humorista itd.  Početak točno u deset sati navečer…“

„Central“ je do II. Svjetskog rata ostao sastajalište gornjeg društvenog sloja, a poslije rata mjesto nimalo otmjenih partizanskih tarabana. „Brodski list“ iz 1952. godine piše o glazbenim programima, od 10 do 13 sati u „Centralu“. Da li je to bio pokušaj vraćanja strog sjaja? Ali, niti je „Central“ više sjajno izgledao, niti je Brod više imao one sjajne predratne publike. Kada je „Central“ prestao s radom, u njemu su se izmijenili mnogi stanari i podstanari, i danas još samo rijetki znaju o njegovoj slavnoj prošlosti. 

Zadnje vijesti

Đuro Đaković ubijen na slovenskoj granici

VIDEO Podvrško - oaza mira na Psunju

Turneja radosti Plazma Sportskih igara mladih stiže i u Slavonski Brod

SPORT

Nastupaju ekipe iz Sarajeva, Malog Lošinja, Siska, Zagreba, Osijeka i Sl. Broda

VK Marsonia organizira tradicionalni turnir "Tintilinić 2018."

NAJČITANIJE DANAS

Četvrtkom u Gradskoj knjižnici

Projekt ženskom stranom književnosti dovodi Ivanu Šojat

FOTO GALERIJA

Od kreativne radionice u Kući ciglica do glazbeno-poetske večeri i projekcije filmova

Zaustavio se pad broja obrtnika, mlade se potiče na upisivanje obrtničkih zanimanja

Mladi vaterpolisti u Korčuli

Slavonski Brod svečano zaplovio u svijet bajki Ivane Brlić-Mažuranić

Jedna osoba ozlijeđena u sudaru automobila i motora u Gupčevoj