Santa leda srušila most na Savi kod Gradiške

Dogodilo se na današnji dan 24. prosinca

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 24.12.2016
Santa leda srušila most na Savi kod Gradiške


 Ivan IV., porijeklom iz Dalmacije, izabran je na današnji dan 640. godine za papu.

1852. godine za gradskog liječnika u Brod dolazi Wilhelm Kugler koji, u izvještaju o katastrofalnom stanju jedne higijene u gradu, navodi primjere prekrcanih nužnika čiji se sadržaj razlijeva po gradskim javnim površinama, mrtvačnicu kao moguće leglo zaraze, životinjske strvine po ulicama koje nitko ne uklanja, te nadriliječnike koji svojim medicinskim uslugama ugrožavaju živote građana. 

1918. godine hrvatske vojne jedinice ušle su u Međimurje. Bio je to Badnjak 1918. godine, svega mjesec i pol dana nakon završetka krvavog Prvog svjetskog rata. Međimurje je do tada pripadalo Mađarskoj, točnije Kraljevini Ugarskoj (tako uobičavamo nazivati mađarsku državu prije 1918. godine). Pod mađarskom vlasti Međimurje je bilo još od davne 1860. godine, premda je etnički to bilo gotovo čisto hrvatsko područje. Uprava Mađara u Međimurju tamošnjem je hrvatskom stanovništvu predstavljala znatan problem, jer je mađarski jezik korišten u svim službama, a on je vrlo različit od hrvatskog i predstavlja veliku jezičnu barijeru. Hrvatska su djeca morala učiti mađarski jezik u školama, a najgore je bilo što mađarske vlasti nisu imale osobito poštovanje prema hrvatskom stanovništvu, koje su doživljavali kao strano i neravnopravno Mađarima. Nakon Prvog svjetskog rata došlo je do raspada Austro-Ugarske, države koju smo dijelili s Mađarima. U Međimurju se tom prilikom pobunilo hrvatsko stanovništvo, želeći se pridružiti hrvatskim krajevima. Mađari su ustanak krvavo ugušili, strijeljavši ili objesivši čak 105 Međimuraca. Na današnji dan konačno je stigao spas Hrvatima u Međimurju. Naime, naoružane jedinice iz Hrvatske stigle su preko Drave u taj kraj da ga oslobode od Mađara. Zbog brojčane slabosti, Mađari se nisu ni usudili suprotstaviti pridošlim hrvatskim snagama. Zanimljivo je da je na čelu naše vojske bio nitko drugi do poznatog Slavka Kvaternika, kasnijeg najviše pozicioniranog časnika u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. Kvaternik je u to doba imao samo čin pukovnika iz nedavno ugašene austrougarske carske i kraljevske vojske.

1927. godine u Posavini je temperatura zraka iznosila -21°C. Velike sante leda na savi razrušile su pontonski most između Stare i Bosanske Gradiške. 

1943. godine rodio se u Podvinju Božidar Krajnović. Osnovnu i srednju školu završio je u Slavonskom Brodu, a Pedagošku akademiju u Zagrebu. Bio je voditelj poslovnice Vjesnika u Slavonskom Brodu i kasnije informativno poslovnog centra Vjesnika. Potom je dopisnik Vjesnika i Večernjeg lista i kolumnista Novog brodskog lista i Posavske hrvatske. Objavio je knjige: „Pliva patka preko Save“ i „Vinske mušice“. 

1954. godine rođen je u Kuljenovcima, kraj Dervente, povjesničar Mato Artuković. Osnovnu školu završio je u Slavonskom Brodu, klasičnu isusovačku gimnaziju u Zagrebu, a Filozofski fakultet u Beogradu. U Beogradu je i magistrirao, a u Zagrebu doktorirao. Radio je u brodskom Historijskom institutu, arhivu i muzeju. Od 1996. godine voditelj je Podružnice Hrvatskog instituta za povijest u Slavonskom Brod. Objavio je knjige „Ideologija srpsko-hrvatskih sporova“, „Srbi u Hrvatskoj“ i „Hrvatski dom u Slavonskom Brodu“ te tridesetak stručnih tekstova i prikaza u periodici. Pretežito se bavi poviješću Srba u Hrvatskoj. 

Predsjednik RH dr. Franjo Tuđman donio je na današnji dan 1991. godine odluku o ustrojstvu Domobranstva u Hrvatskoj vojsci. Domobranstvo je tom odlukom ustrojeno kao posebni dio Hrvatske vojske, i to na teritorijalnom načelu. Za potrebe vođenja i zapovijedanja te opsluživanja pričuvnog sastava Domobranstva u općinama su ustrojena zapovjedništva postrojbi Domobranstva, i to prema posebnim sklopovima. Postrojbe i stožeri Domobranstva bili su podčinjeni zapovjedništvima operativnih zona i Glavnom stožeru. Stupanjem na snagu spomenute odluke o ustrojstvu Domobranstva, vojni obveznici koji su bili pripadnici nekadašnjih odreda Narodne zaštite, a koji nisu imali ratni raspored, prebačeni su u postrojbe Domobranstva. Prvi zapovjednik Domobranstva bio je general Zvonimir Červenko. Ono je ukinuto 2003. godine preustrojem HV-a.

1991. godine Badnjak je ostao u sjećanju po pucnjavi iz svih oružja. U Zagrebu je zabilježeno 150 hitnih intervencija zbog ranjavanja, dva poginula građana i jedno dijete teško ranjeno u glavu. U Bjelovaru su poginule tri osobe, a u Rijeci jedna. U Brodu je zbog nestručnog rukovanja bombom poginuo jedan pripadnik Narodne zaštite. 

1991. godine Krizni štab u Slavonskom Brodu donio je Odluku po kojoj je za vrijeme božićnih blagdana (od 24. do 27. prosinca) za sav promet bio otvoren most na Savi između Slavonskog Broda i Bosanskog Broda od 6 sati u jutro do 21 sat uvečer. 

Operacija Zima '94. na području livanjskog polja i planine Dinare završila je na današnji dan 1994. godine.

Ostali događaji:

 • SAD i Velika Britanije potpisale su 1814. godine mir u Gentu u Belgiji, okončavši tako rat koji je započet 1812. godine. 
 • Na Badnjak 1818. godine prvi put je izvedena danas najpoznatija Božićna pjesma „Tiha noć“ („Stille Nacht“ u njemačkom originalu).
 • U mjestašcu Pulaski u američkoj saveznoj državi Tennessee formirana je na današnji dan 1865. godine jedna od najgorih organizacija u povijesti čovječanstva, zloglasni Ku Klux Klan.
 • 1871. godine dogodio se spektakl u Kairu, jer je na otvaranju građevinskog poduhvata stoljeća, Sueskog kanala, premijerno prikazana opera Aida Giussepe Verdija, postavljena u prirodno okruženje.
 • Redatelj filma Casablanca rođen je na današnji dan 1886. godine u Budimpešti (tada u Austro-Ugarskoj), od roditelja mađarskih Židova. Pravo mu je ime bilo Manó Kaminer Kertész, no kao glumac i redatelj u Mađarskoj je koristio ime Mihály Kertész. Kasnije je to amerikanizirao u Michael Curtiz.
 • 1888. godine Vincent Van Gogh odrezao si je komadić lijevog uha.
 • Početak 20. stoljeća donio je nove medije masovne komunikacije, preciznije radio, a BBC je već 1922. godine Badnjak obilježio prvom radio dramom u povijesti, „Istina o Djedu Božićnjaku“.
 • 1922. godine rođena je Ava Gardner, američka filmska glumica.
 • 1924. godine Albanija je postala republika. 
 • 1951. godine proglašeno je Ujedinjeno kraljevstvo Libije s Emirom El-Idrizom kao vladarom. U rujnu 1969. ga je Moamer Gadafi, vojnim udarom svrgnuo s vlasti i proglasio Islamsku republiku.
 • Laos se osamostalio 1954. godine.
 • Kad je svemirska utrka već davno završena, 1979. godine, i druge su zemlje osim SAD i SSSR-a poželjele uzeti svoj komadić svemira, pa je tako na Badnjak iz Francuske Gvajane lansirana prva europska raketa, Ariane.
 • Islamski fundamentalisti u dva navrata 1997. su ubili 59 civila u Alžiru. 
 • Mali princ je 1999. proglašen za knjigu 20. stoljeća u Francuskoj. 
Rođeni na današnji dan su: Selim III., turski sultan (1761.), poljski pjesnik Adam Mickiewicz (1798.), James Prescott Joule, engleski fizičar (1818.), austrijska carica i mađarska kraljica Elizabeta (Sisi) (1837.),Ivan Musić, hrvatski katolički svećenik (1848.), svjetski prvak u šahu Emanuel Lasker (1861.), Emanuel Vidović, hrvatski slikar (1870.), hrvatski političar i publicist Božidar Adžija (1890.), Dorohy Hyson, glumica (1914.), američka filmska glumica Ava Gardner (1922.), Jill Bennett, glumac (1931.), hrvatski predsjednik Stjepan Mesić (1934.). Mira Bosanac, hrvatska glumica (1953.), glazbenik (Human League) Ian Burden (1957.), Mary Ramsey, glazbenica (10.000 Maniacs) (1963.), portorikanski pjevač Ricky Martin (1971.), Ana Sršen, hrvatska plivačica (1973.), hrvatski TV-voditelj, urednik i novinar Petar Pereža (1979.). 
 
Umrli na današnji dan su: portugalski pomorac Vasco da Gama (1524.), japanska carica Go-Sakuramachi (1813.), britanski književnik William Makepeace Thackeray (1863.), američki dobrotvor Johns Hopkins (1873.), sv. Sharbel Makhluf (1898.), austrijski skladatelj Alban Berg (1935.), admiral François Darlan (1942.), Norma Talmadge (1957.), Duarte Nuno, vojvoda od Braganze (1976.), njemački admiral Karl Dönitz (1980.), američki glumac Peter Lawford (1984.), autor Štrumfova Peyo (1992.), Norman Vincent Peale, jedan od prvih pristalica teorije pozitivnog razmišljanja (1993.), američki trener Bill Bowerman (1999.), John Cooper (2000.), Harold Pinter (2008.), Ana Bešenić (2012.).
 
Citat dana: „Jedna od najvećih avantura u životu je leći i zaspati. Jer nitko ne može zadirati u vaše snove.“ ~ Edward Verrall Lucas
Zadnje vijesti

5 koraka uspješnog mršavljena - Spartan treninzi vam pomažu da postignete rezultate i zadržite ih

VIDEO 'U Hrvatskoj svojoj djeci želim pružiti mir i ljubav'

Kradu bez obzira na godine, i mladi i stari

VIJESTI

Samohrana majka iz Sirije s devetero djece u Slavonskom Brodu

VIDEO 'U Hrvatskoj svojoj djeci želim pružiti mir i ljubav'

NAJČITANIJE DANAS

Spartan treninzi by Tomislav Siser

5 koraka uspješnog mršavljena - Spartan treninzi vam pomažu da postignete rezultate i zadržite ih

FOTO GALERIJA

Planinarenje uz poeziju od Ivane do Tadije

Od kreativne radionice u Kući ciglica do glazbeno-poetske večeri i projekcije filmova

Zaustavio se pad broja obrtnika, mlade se potiče na upisivanje obrtničkih zanimanja

Mladi vaterpolisti u Korčuli

Slavonski Brod svečano zaplovio u svijet bajki Ivane Brlić-Mažuranić