Sanirano divlje odlagalište u Gundincima

Općina Gundinci riješila je problem divljeg odlagališta "Stružice" smještenog oko 2 kilometra od centra naselja.

Autor: Brodportal | Datum objave: 18.09.2019


 Ministarstvo zaštite okoliša objavilo je od sredine 2017. Javni poziv kojim se jedinicama lokalne samouprave stavlja na raspolaganje 80 milijuna kuna iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ za sanaciju odlagališta neopasnog otpada. Među općinama koje su se javile na poziv su i Gundinci. Zahvaljujući velikim dijelom sredstvima Europske unije sanirano je divlje odlagalište nedaleko od centra Gundinaca. Projekt ovih dana završava.

Općina Gundinci tako je odlučila trajno riješiti problem divljeg odlagališta otpada smještenog manje od kilometra od centra. Projekt sanacije odlagališta neopasnog otpada "Stružice" kandidirali su na natječaj Fonda za zaštitu okoliša pa su sredstva za sanaciju većinom povukli iz Europske unije. Divlje odlagalište formiralo se na ovoj općinskoj parceli 1998. godine, a više od 10 godina služilo je mještanima za dovoz komunalnog otpada. Radovi su započeli krajem ožujka 2019. godine. Uz pomoć više od milijun i 950 tisuća kuna iz Operativnog fonda "Konkurentnost i kohezija" općina je uspjela završiti sanaciju vrijednu više od 3 milijuna i 300 tisuća kuna. Riječ je o suvremenoom i ekološki najprihvatljivijem načinu zbirnjavanja otpada. Nema više opasnosti od onečišćenja zraka niti podzemnih voda, a prostor sada može imati i posve drugačiju namjenu.

Od čestice prepune otpada do ekološki prihvatljive javne površine, put nije bio jednostavan no u Gundincima su uspjeli. I već ovih dana pripremaju nove projekte s ciljem poboljšanja standarda života svojih mještana.

Zadnje vijesti

U Slavonskom Brodu odigrana predstava "Kad svijeće dogore"

Brođanin Stjepan Kirhofer Pravednik među narodima

Građani, ne držite pin uz bankovne kartice

FOTO GALERIJA

Brođanin Stjepan Kirhofer Pravednik među narodima

Održana manifestacija „Volim Brod“ – Djeca i mladi svome gradu za njegov dan

Obilježen Dan grada Slavonskog Broda

Motorijada opravdala očekivanja više od 4 tisuće bikera i 15 tisuća posjetitelja

Otvorena izložba Vedrana Ružića: Simfonija betona i željeza