Sanacija neće ugroziti radna mjesta i plaće

Odluka Skupštine Brodsko-posavske županije o podnošenju zahtjeva Vladi RH za provođenje postupka sanacije slavonskobrodske Opće Bolnice "Dr.Josip Benčević" i novogradiške Opće bolnice tema je o kojoj se ovih dana najviše priča u lokalnim političkim krugovima ali, dakako, i među zaposlenicima tih zdravstvenih ustanova. Tom se odlukom, kako ističe brodsko-posavski župan Danijel Marušić, Županija odriče svojih osnivačkih prava na rok od jedne godine za sanaciju, a nakon toga za još dvije, ali u tome razdoblju, pojašnjava, imovina bolnica ne može se prodavati, otuđivati niti na bilo koji drugi način opterećivati.

Autor: BrodPortal | Datum objave: 28.02.2013


U navedenom razdoblju, ističe Marušić, neće doći do ukidanja bolničkih odjela i pojedinih djelatnosti ili, pak, otpuštanja djelatnika, a ukoliko bi Vlada putem sanacijskog upravitelja i sanacijskog vijeća poduzela neke od takvih restriktivnih mjera Brodsko-posavska županija povući će izjavu o odricanju osnivačkih prava na spomenuti vremenski rok.

No, unatoč tome, bolničkim hodnicima i kružocima već su počele kružiti glasine i priče da će u sklopu postupka sanacije biti smanjivane plaće liječničkom i medicinskom osoblju, da ni ukidanje bolničkih odjela nije isključeno a posljedično sa tim u vezi i do umjetnog stvaranja viška zaposlenika.

-Koliko ja za sada znam odnosno koliko sam obaviješten, nikakva umanjenja plaća zaposlenicima brodske Opće bolnice slijedom provođenja sanacijskog postupka neće i ne bi trebalo biti. Oni koji tvrde da će naši zaposlenici ostati bez tri posto svojih plaća prije se tiče nedavne izjave premijera Milanovića koji je najavio od 1.travnja 3-postotno smanjenje plaća svim javnim službama u državi, time i zdravstvenom sektoru, a nikako zbog sanacije. Hoće li tako i biti treba pričekati i vidjeti-kaže dr.Milan Bitunjac, ravnatelj brodske Opće bolnice. Dodaje da ne može niti želi komentirati niti prejudicirati sam model i način provedbe sanacijskog postupka, to je, kaže, stvar Vlade. -Bit će onako kako Vlada odluči prihvati li zahtjev brodsko-posavske županijske Skupštine o sanaciji naše bolnice. No, vjerujem da restriktivnih poteza neće biti, postojeća visoka razina liječenja pacijenata i usluga zdravstvenim osiguranicima ne bi smjela biti ugrožena - zaključuje dr. Milan Bitunjac. 

Pratite BrodPortal i najnovije vijesti na Facebooku Twitteru

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

1. prosinca - Svjetski dan borbe protiv AIDS-a

Pronađeni kradljivci s područja Slavonskog Šamca i Bukovlja

Hrvatskoj nedostaje i pedijatara

FOTO GALERIJA

Jedinstveni koncert hrvatskog ansambla LADO i ansambla 'Stanisława Hadyne ŚLĄSK' iz Poljske

Društvo multiple skleroze kreativno i osviješteno ususret Božiću

Održan koncert Velikog mještovitog župnog zbora i Brass quinteta iz Požege

Kratka povijest Slavonskog Broda: od prapovijesnog doba preko Marsonije do Broda i Domovinskog rata

Posjet izaslanstva Grada Celja