Šampioni Vinkovite 2018. vinarije Tandara i Jakobović iz Kutjeva i Apostol iz Trnave

Vinarije Tandara iz Kutjeva i Jakobović iz Vetova imaju najbolje bijelo vino berbe 2017. U kategorji Rose vina šampion je također kutjevačka vinarija Adžić, dok je u kategoriji crnih vina šampion vinarija Apostol iz Trnave! Rezultati su to ocjenjivanja mladih vina u Bukovlju u okviru ovogodišnje, 15. općinske i 4. međužupanijske 'Vinkovite', uoči blagdana svetog Vinka, zaštitnika vinara i vinogradara.

Autor: Ivica Vlašić | Datum objave: 14.01.2018
 A ovogodišnji uzorci, njih ukupno 115, pristigli su iz svih slavonskih županija. Ocjenjivala su se vina u četiri kategorije, bijela i crna. Kušati ih sve i ocjeniti, bio je pravi izazov 10-članoj komisiji sastavljenoj od vrhunskih enologa, certificiranih ocjenivača iz Belja, Požege, Orahovice, Kutjeva, Iloka,, Đakova, Oriovca...Zaključak je - Hrvatska stvarno ima kvalitetna vina i može parirati brojnim svjetskim vinskim destinacijama.

"Godina 2017. bila je dobra za vinare što se pokazalo već sada s mladim vinima koje smo ocjenjivali. Ova vina moraju još svoje odraditi ali riječ je o lepršavim vinima s malo više izraženim kiselinama koja će sigurno biti dobra", kazao je Anto Prgomet, sommelier 'Plave Lagune', Poreč, inače tajnik stručne komisije

Prilikom samog ocjenjivanja komisija je zaista imala teške situacije. Borjna vina imala su potpuno jednake bodove. Pripetavanja nije bilo, pa su titulu ukupnog šampiona ove godine podijelila tri vinara – za dva bijela i jedno crno vino.

"Mlada vina su karakteristična po svojoj svježini i potencijalu za dozrijevanje. U pravilu su sva ujednačena, ona koja će duže dozrijevati imaju punoću, ona koja su mlađa bogatija su mirisom, u jednima prevladava miris u drugima okus, i u ovoj fazi su najujednačenija. Jedna će ići u potrošnju čim prije druga će još dozrijevanja. Vina su izuzetna i sva su bila ujednačena, zadovoljni smo kvalitetom vina i samom manifestacijom", kaže  Josip Mesić,  certificirani ocjenjivač vina iz Požege.

"Ove godine konkurencija nikada brojnija i kvalitetnija i više smo nego zadovoljni, jer pokazatelj je to da se ideja razvila u ozbiljno natjecanje vinara u čitavoj regiji. Kvaliteta vina ocjenjivala se od Bukovlja, Iloka, Orahovice, Okučana, Nove Gradiške, Sibinja, Kutjeva. Trebalo je puno rada i truda kako bi se danas okupile sve vinarije. Održavanje tradicije vinarstva i vinogradarstva kao i promocija kulturnog ispijanja vina cilj je manifestacije", istaknuo je Željko Domorad, predsjednik Udruge vinara i vinograda Igrač, Bukovlje-Vranovci. 
 
Organizatoru, udruzi Igrač vranovačko bukovačkog vinogorja – sve pohvale. Njihova Vinkovita svake godine širi horizonte, u konkurenciji je sve više vinara i vina. To je na čast i Općini Bukovlje. 

"Zahvaljujući radu i trudu udruge, vinarima i vinogradarima ove godine možemo biti prezadovoljni i vinima koja su došla na ocjenjivanje ali i komisijom. Riječ o kvalitetnim i vrhunskim proizvođačima vina ali i certificiranim ocjenjivačima što je još jedan pokazatelj kvalitete", naglasio je Davor Petrik, načelnik Općine Bukovlje te dodao da će Općina i dalje podržavati članove udruge koji iz godine u godinu rade na edukaciji i usavršavanju svojih vina o čemu govore i rezultati dosadašnjih natjecanja.
 
Proglašenje šampiona i svečana dodjela nagrada zlatnim, srebrnim i brončanim vinima ovogodišnje Vinkovite , bit će organizirana u subotu, 20. siječnja u svečanoj dvorani u Bukovlju, u prigodi  proslave Dana ove općine i blagdana zaštititnika svetog Vinka.
 

Zadnje vijesti

Most kod Slavonskog i Bosanskog Broda opet otvoren

Policija: mi smo uvijek uz vas, čuvamo vas, a tako vi čuvajte nas!

Brodski tamburaši u borbi protiv koronavirusa

FOTO GALERIJA

Potresi u Zagrebu: Velike štete, ima ozlijeđenih

Županijska smotra LiDraNo 2020. i ove godine okupila mlade kreativce

Od kola do sevdalinki Nedžada i Hanke i slavonskog "štiha" Kiće Slabinca

Obilježena 28. obljetnica osnutka 101. bosanskobrodske brigade HVO-a

Važna pobjeda Marsonije u Županji