Šaka suza, šaka smija... ća je ljubav nego fantažija?!

Zašto svi ljubavni filmovi govore o tome kako se dvije duše uvijek spoje i bivaju jedno zauvijek i navijeke?! Zašto svi ljubavni romani uvijek imaju taj blentavi happy end?

Autor: Ivana Šimac | Datum objave: 16.07.2015


 Zašto je jedina varijacija i mogućnost interpretacije kada se priča o ljubavi ona sretna? Zašto namjerno izostavljamo onaj tužni segment ljubavi poput prekida ili neuzvraćene ljubavi, iako smo svi proživjeli barem jedan takav slučaj u svom ljubavnom životu?

Kao i inače ne želim se držati nepisanih pravila. Ako ste sladunjavi tip osobe koja voli romantiku i vjeruje kako kada se piše o ljubavi treba pisati samo o poljupcima, beskrajnim zagrljajima uz zalazak sunca na plaži nekog Karipskog otoka, onda si slobodno skinite film u kojemu će vam Meg Ryan vrlo vjerodostojno prikazati kako izgleda kada glumite da ste zaljubljeni. Preporučam taj film prije nego ovu kolumnu jer ovdje se mogu naći samo nedavno ostavljeni, oni koju su otavili ili neki kvazirealisti koji možda negdje u ovim redovima i vide neki smisao.

Jednostavno mi nije jasno kako to da je jedino Shakespeare postigao globalni uspjeh na temelju nesretne ljubavi? Kao da su ljudi rekli, ok svjesni smo da postoje slučajevi kada ljubav ne pobijedi, iako bi mogla pobijediti čak i smrt, ali dosta nam je bio taj jedan William koji je to javno rekao, ajmo se vratiti onim uvijek prolaznim redovima ispisanim sladunjavim stihovima koji veličaju nešto u što bismo svi htjeli vjerovati.

Znate što ću vam reći, baš kako naš odraz u zrcalu zamijeni lijevu i desnu stranu, baš kao što bijela zna za crnu, mjesec za sunce, a more za nebo, tako i ljubav zna za tugu. Ako nekoga voliš, onda je ponekad njegova sreća ekvivalent tvojoj nesreći. I šteta da, moram prizanti da i nije baš primamljivo gledati ili čiatati sadržaj koji će završiti tako da se dvoje koji se vole razilaze, ali that's life ilitiga, to je život. Čudno je to kako nekada ljubav nije dovoljna, ali te tri riječi zapravo su najbliže pravom odgovoru zašto većina nas u životu ima bivše ljubavi. Nekada misliš, ne znaš, ali misliš. Onda skužiš da je misliti drek znati. Nekada znaš, a ne misliš uopće. Možda je najgore kada nit' misliš, nit' znaš.

Sve su to kratke ili duge ljubavne pričice koje nam ispisuju život, samo si postavljam pitanje, zašto ljubav prelazi u tabu područje kada osjetimo bol ili tugu ponovne samoće? Zašto se bojimo i povlačimo u sebe ili s druge strane tražimo izlaz u prolaznosti i kratkotrajnosti kada je i ta bol sasvim prirodan proces?! Sve je to za žive ljude. Sve je to dio te velike i vječno spominjane cjeline zvane LJUBAV.

Hajde onda da svi zajedno pokušamo pojmiti koji bi to razlozi mogli biti, a koji bi sasvim nepobitno ustvrdili da je kroz bolan prekid dobro proći.

Prije svega, ljubavni prekid je životna lekcija koju biste morali naučiti. Baš kako je dobro naučiti da je najviša zgrada na svijetu u Dubaiu, tako prekidom stječete jednu životnu mudrost, a i dobro će vam doći danas sutra da se napravite pametnima kada se nađete u situaciji da tješite nekoga tko to doživljava po prvi puta. Ja to doživljavam.

Nadalje, razlog zbog kojega na prekid možete gledati i s pozitivne strane jest taj da svaki kraj ujedno znači i novi početak. To je jednostavno tako, baš kao što je Todoriću jedan plus jedan jednako 2,99. Bio taj početak težak, pa s vremenom lakši, ili lakši pa s vremenom težak, taj početak je smao vaš. Vi ga oblikujete, vi ga pipete i stvarate, zato se vraški potrudite da bude bolji nego kraj koji ga je „porodio“.

Prekid isto tako može donijeti potpuno nove uvide u život. Bez obzira koliko godina imali, koliko životnog iskustva ili iskustva s ljudima imali, prekid vam može otkriti dotada neznane stvari. Tipa, nisam znala da jedna piva nauranak može spriječiti glad sve do večere. Em u zuji ideš na posao, što automatski znači da će dan biti ljepši, em si uštedio barem 50 kuna za ručak, a dane pričam da je piva jeftinija nego svi sendviči svijeta. Eto, živio mokri sendvič! 

Sada kada smo već u šusu i pozitiva nam je na vrhuncu. Sada kada se svi samci svijeta osjećaju bolje, evo za kraj udarca koji će vas dokrajčiti. Nadam se samo da oni koji su u sretnim vezama neće zbog ovako dobro iznešenih razloga ipak odlučiti solirati. Jer, još jedan od razloga zbog kojega je dobro na prekid gledati kao na pozitivno iskustvo jest to da....

...Imate svo vrijeme svijeta. Tako je imate vremena podružiti se sa sobom, s bakom, sa susjedom, sa svima koje ste vjerojatno (svjesno ili nesvjesno) izignorirali jer ste godinama radije gledali filmove i krkali se junk foodom,nego išli van. Znam da je malo vjerojatno da se želite družiti sa sobom ili bakom ili susjedom, ali Bože moj, možda vam netko od svih tih likova zbog nanovo i iznenada pojavljene pristojnosti i želje za druženjem da nekih 100 kuna od penzije. Ako vam nedaju oni, onda vam uvijek ostane vremena da sami sebe počastite s tih istih 100 kuna i odvedete se na masažu. Zašto? Jer vi to možete, a svakako i zaslužujete... ;) 

Zadnje vijesti

Vanesa brončana na Europskom prvenstvu

Udruga Marsonia Zagreb okuplja sve zagrebačke Brođane na jednome mjestu

48 novooboljelih osoba od Covid-19 u proteklih 24 sata

FOTO GALERIJA

Obilježena 30. obljetnica pogibije pripadnika 105. bjelovarske brigade

Proslavljena svetkovina Velike Gospe u Brodskom Vinogorju

Što je uzrok pomora ribe u kanalima Tvrđave Brod?

Na 14. Kukuruzijadi u Gornjima Andrijevcima podijeljeno više od 700 kuhanih kukuruza

Odana počast za sve poginule i pale branitelje