Sajam poslova u Brodu kao Potemkinovo selo - Tko još daje posao bez-veze?

Kada se u naslovu vezanom uz nove poslove moramo kolokvijalno igrati riječima (bez veze i bezveze) na jedan priglup način, onda to govori koliko je zapravo riječ o banalnoj temi.

Autor: Ratko Martinović | Datum objave: 06.10.2013


Zaposlenje postalo 'prodaja magle', uz zaradu

Nekada mi gotovo smiješno izgleda silno naganjanje s biroima, natječajima, aplikacijama i potragama za posao kada zapravo svi mi vrlo dobro znamo kako se posao dobiva. Ili ćeš biti najbolji u svom poslu pa ćeš biti tražen bez obzira na aplikaciju ili ćeš biti rođak/stranački drug/podoban - i to je to, nažalost. Naravno, ima rijetkih tvrtki koje zaista žele biti uspješne na temelju rada, projekata i bez političke podrške pa oni vjerojatno i zapošljavaju preko natječaja.

Te tvrtke su najčešće strane i u korporativnom sektoru, a svoj 'danak' su otplatile skupljim ili pogodovanim otkupima zemljišta za poslovne prostore ili prvotnim mitom nekom opskurnom političaru koji je zbog ovaca na izborima dobio neku perifernu poziciju. Posao je u našoj državi postao 'Sveti gral' - svi znaju da postoji, ali ga svi traže bez uspjeha i dive se drevnim vremenima kada ga je bilo u izobilju. Nada umire posljednja, a političari su vješti upravo u 'prodavanju nade'- da toga nema, ne bi bilo ni izbora.

Utopija je čekati i dobiti posao


Ajd, Sajam poslova u Zagrebu još ima nekog smisla iako sam na vlastite oči vidio da se poslovi ne nude, već isključivo određene vertikale prodaju priče i 'sole pamet' kako napisati životopis većini hrvatskog puka koji je zbog nemogućnosti rada većinu dana u horizontali. No, što se događa u Brodu? Strašno sam zainteresiran koliko u postotnom omjeru ovakve 'prezentacije' zaista pomažu pri zaposlenju. Kada se vidi odakle dolazi inicijativa za Sajam, uvjeren sam da je sve ili paravan za dobivanje love od EU projekata ili prisila iz te zajednice država u kojoj su se naši poltroni uhljebili prije par mjeseci.

Zar ne zvuči utopistički da bi naš eventualni dolazak na neki sajam zaista mogao donijeti kruh u naše butige? No, zašto Sajam za nešto što se ne nudi? Loši spinovi su postali svakodnevica, nada je zaista došla do epiteta 'kurve', a ljudi u svom očaju više ne znaju ni kome vjerovati pa opet odlaze na izbore nadajući se da će jednog dana neka od opcija zbilja nešto i napraviti. Ni ja nisam ništa bolji, gledam Dinamo i nadam se rezultatima u Europi.

Sajam poslova kao novogovor


'I have a dream' Luther više ne izgovara niti na snimkama i što je moćniji 'Američki san' to je stvarnost sumornija. Sajam posla bi u načelu morao biti nešto prekrasno i biti slavljen kao festival mogućnosti čovječanstva, no nažalost dolaze dani kada će jedini poslovi Hrvata u inozemstvu biti slični onima iz vremena Napoleona - ratovanje po stranim državama uz tapšanje po ramenu i pohvale kako smo najbolji 'kada ginemo bez ideala'.

'1984' je sve bliža uz Ministarstva zdravlja umjesto zdravstva ili Ministarstva pravde umjesto prava - kada fiktivne imenice vladaju, onda glagoli bivaju zaboravljeni. Tako čekam dan kada ćemo organizirati anti-korupcijske sajmove u kojima ćemo potplaćivati organizatora za najbolji štand, aktivističke sajmove gdje će se predstavljati aktualne političke stranke ili antiratne sajmove gdje ćemo imati prezentacije 'akcija čišćenja', 'preventivnog bombardiranja' i 'ratova za mir'. Tako je lijepa ta Orwellova država, zar ne?

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

Pas ugrizao poštara

Zašto je vlak iskočio iz tračnica?

Popis punktova za cijepljenje do kraja tjedna

NAJČITANIJE DANAS

FOTO GALERIJA

Neponovljiva 4 Tenora na božićnom koncertu SBTV-a oduševila i do suza nasmijala publiku

FOTO GALERIJA

Deset godina Zavoda za hitnu medicinu Brodsko-posavske županije kroz fotografije

Novi autobusni kolodvor pušten u rad

Dodjelom godišnjih volonterskih nagrada obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Advent u Brodsko-posavskoj županiji nikad atraktivniji

Jedinstveni koncert hrvatskog ansambla LADO i ansambla 'Stanisława Hadyne ŚLĄSK' iz Poljske