Šah između čovjeka i računala

Dogodilo se na današnji dan 17. veljače

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 17.02.2019
Šah između čovjeka i računala


 1857. godine rođen je u Srijemskim Karlovcima pisac Ferdo Stražimir Kulundžić. Kao srednjoškolac u Srijemskim Karlovcima bio je predsjednik pravaške mladeži i zbog toga je isključen iz škole, pa je otišao u Brod na Savi i radio u odvjetničkoj pisarnici Vatroslava Brlića. U brojnim listovima i časopisima pisao je pjesme, članke i radove za djecu. U brodskom lokalnom listu Posavska Hrvatska objavljivao je svoje radove pod pseudonimom Stražimir.

1878. Josip Kopričević, rodio se u Brodu na Savi. Bio je pravnik, publicist, mecena i gradonačelnik Broda 1943. do 1945. godine. Kao zaslužni i znameniti Hrvat primljen je u članstvo Družine hrvatskog zmaja s titulom Zmaj od Bosne. 
1895. U ruskom Sankt Peterburgu na današnji dan prvi je puta u cijelosti s glazbom Čajkovskog izveden balet Labuđe jezero.
1921. U gradskoj vijećnici u Brodu održana je 17. veljače 1921. godine konstituirajuća skupština osnivača Tvornice vagona sa glavnicom od 50 milijuna kuna. Za upravnog ravnatelja imenovan je nadinženjer Donat. Prvu jugoslavensku Tvornicu vagona i mostova osnovali su Prva hrvatska štedionica d. d. Zagreb, „Slavonija“ d. d. za industriju drva Zagreb, Kaufmann i drugovi Zagreb i Tvornica strojeva i željeznih uređaja Kistarača kraj Budimpešte. Kasnije, pri osnivanju lokomotivskog odjela tvornice pristupio je i koncern Krupp iz Essena. Godine 1926. međutim, Krupp i Kristarača su istupili, a umjesto njih ušla je bečka državna tvrtka koja se specijalno bavi izradom lokomotiva. Zemljište na kome su sagrađene tvorničke radionice i druge zgrade veliko je 68 katastarskih jutara, dok ostali dio zauzimaju industrijski kolosijek od ukupnih 15 kilometara, razna tvornička skladišta, kantina, vrtovi, parkovi itd. Sve zgrade su suvremeno građene, od betona, tvrdog materijala i željezne konstrukcije. 
1929. U Brodu je održana godišnja skupština podružnice Saveza metalskih radnika Jugoslavije koja, nakon zabrane Nezavisnih sindikata i Hrvatskog radničkog saveza, ostaje jedini oblik organiziranog okupljanja radnika nakon uvođenja tzv. šestojanuarske diktature kralja Aleksandra Karađorđevića. 
1933. u SAD-u je započet proces ukidanja prohibicije.
1948. Rođen je u Slavonskom Brodu akademski slikar Marko Kern. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1972. godine. Slika slavonske krajolike i vedute grada Zagreba. Posebno mjesto u njegovu opusu imaju slike sakralne tematike. Umro 21. veljače 2018. u Poreču.
1960. Sportska dvorana „Klasije“ u Slavonskom Brodu otvorena je susretom košarkaša reprezentacije Jugoslavije i grada Slavonskog Broda. Bila je to prva sportska dvorana izgrađena u tadašnjoj SFRJ, a za Brođane je to posatalo mjesto i institucija gradskog sporta. 
1990. Održana Osnivačka skupština ogranka HDZ-a u Brodskom Varošu. U odbor su izabrani: Krunoslav Štefančić, Tomislav Mirosavljević, Ratimir Čičić, Predrag Filajdić, Zlatko Čičić, Marijan Galović i Mladen Tomas 
1996. Završio je jedan od najpoznatijih dvoboja u šahu između čovjeka i računala, i to čovjekovom pobjedom. Radilo se o slavnom dvoboju superračunala IBM Deep Blue protiv šahovskog prvaka Garryja Kasparova.
2008. Kosovo je nakon godina političke i oružane borbe, te uz veliki pritisak zapadnih sila, proglasilo neovisnost od Srbije.
2011. U 51. godini preminuo Predrag Vušović, hrvatski kazališni, televizijski i filmski glumac. Najpoznatiji je, između ostalog, bio po ulozi Gazde u seriji Bitange i princeze, a sa velikim uspjehom je glumio i u serijama Osmori se zaslužio si i Stipe u Gostima. Bio je zapažen i u filmovima Vinka Brešana - Kako je počeo rat na mom otoku i Maršal.
2012. U 60. godini preminuo Milorad Bibić – Mosor, dugogodišnji novinar splitske Slobodne Dalmacije, scenarist i pisac, te košarkaški sudac.
Rođeni na današnji dan su: Silvije Strahimir Kranjčević, hrvatski književnik (1865.),Slavko Ježić, hrvatski književnik (1895.), hrvatski političar Hrvoje Šarinić (1935.), Stipe Šuvar, hrvatski političar (1936.), Marko Kern, akademski slikar (1948.), Michael Jordan, američki košarkaš (1963.), hrvatski glazbenik Davor Gobac (1964.), Željko Mavrović, hrvatski boksač (1969.), Bojana Gregorić, hrvatska glumica (1972.), Paris Hilton, nasljednica lanca hotela Hilton (1981.), Ante Tomić, hrvatski košarkaš  (1987.). 
Umrli na današnji dan su: Giordano Bruno, filozof, matematičar (1600.), Ferdinand I. Medici (1609.), Geronimo, indijanski ratni vođa (1909.), Mate Balota, književnik i ekonomist (1963.), Zvonimir Červenko, hrvatski general (2001.), Kosta Angeli Radovani, hrvatski kipar (2002.). 
 

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

Američke studentice na praksi u županijskom Zavodu za javno zdravstvo

TKD Alfa Brod nastupio u Ljubljani

U vrtu pronašla protuzrakoplovni projektil

VIJESTI

Dugogodišnja suradnja

Američke studentice na praksi u županijskom Zavodu za javno zdravstvo

FOTO GALERIJA

Mednim doručkom otvorene 21. Poljoprivredno-poduzetničke ideje i 2. Proljetni sajam u Novoj Gradiški

Održana manifestacija „Volim Brod“ – Djeca i mladi svome gradu za njegov dan

Dalija Orešković u Slavonskom Brodu predstavila program START-a: Zalažemo se za uvođenje europske minimalne plaće

Održan središnji dio programa povodom obilježavanja Dana grada

U čast svetom Ivanu Nepomuku zapaljen Ivanjski krijes