S radom počeo dislocirani centar "Kuće sretnih ciglica" u Novoj Gradiški

U sklopu velikog europskog projekta "Sretne ciglice grade put u zajednicu" Centra za pružanje usluga u zajednici "Kuća sretnih ciglica" s radom već počeo dislocirani centar u Novoj Gradiški.

Autor: Brodportal | Datum objave: 04.02.2021
S radom počeo dislocirani centar "Kuće sretnih ciglica" u Novoj Gradiški


 Centar za pružanje usluga u zajednici "Kuća sretnih ciglica" od srpnja 2018. godine do lipnja 2021.  provodi projekt "Sretne ciglice grade put u zajednicu" vrijedan je 13 596 202,76, a iz Europskog fonda za regionalni razvoj sufinanciran je bespovratno s 9 687 865,02 kuna. Cilj je povećati kapacitete za pružanje izvaninstitucijskih usluga, razvoj usluge organiziranog stanovanja uz sveobuhvatnu podršku za djecu s problemima u ponašanju i širenje mreže socijalnih usluga na područje Grada Nove Gradiške. 

Zahvaljujući ovom europskom projektu od prošle jeseni poludnevni boravak provodi se i u Novoj Gradiški. 

"Riječ je o poludnevnom boravku, preventivnom programu, djeci koja su u riziku od izdvajanja iz obitelji, a cilj poludnevnog boravka je prevencija deinstitucionalizacije. Radi se s djecom, a daje se podrška i roditeljima kako bi se neke stvari u obitelji popravile i djeca dobila adekvatnu skrb", kaže Renata Puljko, ravnateljica Centra za pružanje usluga u zajednici "Kuća sretnih ciglica".

U samom centru grada adaptiran je prostor u kojem je trenutno na poludnevnom boravku šestero djece. 

"Naši korisnici su djeca od 7 do 17 godina dolaze iz dvije osnovne škole iz Nove Gradiške i iz jedne srednje škole. Djeca tu budu 4 do 6 sati prije ili poslije škole, ovisno o smjeni. Tu zajedno učimo i pišemo zadaću, učimo ih bontonu, socijalizaciji, ovdje imaju sve higijenske potrepštine ukoliko to ne mogu obaviti kod kuće, a omogućen im je kvalitetan provod slobodnog vremena", ističe Milan Radošić, odgajatelj u poludnevnom boravku Nova Gradiška.

Vrijednost poludnevnog boravka vidljiva je već u prvim mjesecima rada.

"Prve reakcije su odlične. Roditelji prepoznaju to što im ovdje nudimo, djeca rada dolaze, njihove reakcije su odlične i vidimo da im dolazak ovdje puno pomaže, kako roditeljima i djeci", dodaje Radošić.

U sklopu ovoga projekta od druge polovice prošle godine u funkciji je i objekt u Podvinju za rad s korisnicima s problemima u ponašanju. Sredstvima projekta stambene jedinici u Kući sretnih ciglica u Slavonskom Brodu su obnovljene, a završena je i adaptacija stanova za povremenu podršku na Naselju Andrije Hebranga. Nabavljena su i 4 nova vozila, a trenutno traje gradnja nove zgrade u Vrazovoj ulici u Slavonskom Brodu.

Više o projektu na članku "Sretne ciglice vode put u zajednicu" te na mrežnim stranicima "Kuće sretnih ciglica".

 

Zadnje vijesti

Copernicus: Pomoć alergičarima kako počinje sezona peludi

"Ograničite slavlja svete Krizme i Prve pričesti na najužu obitelj i kumove!"

21 nova pozitivna osoba u Brodsko-posavskoj županiji

FOTO GALERIJA

Slavonski salaši, rančevi i imanja za savršeno proljetno putovanje

Obilježena 29. obljetnica 103. brigade HVO Derventa

Nadograđuje se "Zlatni cekin" jedina ustanova za rehabilitaciju djece s teškoćama u regiji

Otvorena izložba povodom 100 godina metaloprerađivačke industrije u Slavonskom Brodu

Užasne scene kod Okučana: "Dio ljudi je ispao iz kamiona, ostale su prignječile teške role papira"