S radom krenula jedinstvena ustanova u Hrvatskoj - Zlatni cekin

Dogodilo se na današnji dan 23. listopada

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 23.10.2019
S radom krenula jedinstvena ustanova u Hrvatskoj - Zlatni cekin
 1456. Sv. Ivan Kapistran bio je franjevac koji je organizirao kršćane s područja Srednje Europe da dođu u pomoć Beogradu kojeg su opsjedali Turci. Kršćanska vojska uspjela je obraniti taj grad. Na današnji dan umro je u hrvatskom gradu Iloku na obali Dunava gdje je po vlastitoj želji i pokopan.

1817. oko pet sati popodne u Brod je doputovao austrijski car Franjo II., sin Leopolda II. I unuk Marije Terezije, u inspekciju vojne granice. Odsjeo je sa caricom u svratištu Stjepana Jarića Žuta kuća. Prije večere, uglednici Broda, zamolili su Cara da njihovo mjesto ponovno dekretira u slobodnu općinu, jer su taj status izgubili još 1806. Nakon dvije godine stigao je dopis, kojim dvorsko Ratno vijeće 31. prosinca 1819., Brod ponovno proglašava carskom i kraljevskom slobodnom vojnom općinom. 

1847. Ivan Kukuljević Sakcinski na posljednjem staleškom zasjedanju Hrvatskog sabora održao je vatreni govor nakon kojeg je Sabor proglasio hrvatski jezik službenim u javnoj uporabi.

1873. krenula je prva željeznička kompozicija upravo dovršenom prugom Rijeka – Karlovac. Godine 1873. Austrijanci su forsirali Trst kao luku, a Ugarskoj je odgovarala Rijeka. Pruga Karlovac – Rijeka imala je dužinu od čak 176.2 kilometara, a na gradnji te pruge sudjelovalo je i do 23,000 radnika, a gradilo se znatnom brzinom od oko 112 metara tračnica dnevno. Premda je ta pruga iz 1873. stara, njena je trasa još uvijek u upotrebi. Dakako, takva pruga danas je zastarjela i neadekvatna i mnogi se zalažu za izgradnju nove nizinske pruge. 

1875. rijeka Sava se, uslijed neprestanih kiša, izlila iz korita i poplavila mnogobrojna sela u Posavini. 

1956. Studenti i radnici izašli su na ulice Budimpešte prosvjedujući protiv staljinizma i sovjetske vojske. Tako je započela Mađarska revolucija, koju je sovjetska vojska ugušila u krvi.

1975. oko 10,30 sati nakon snažne eksplozije izbio je veliki požar u Impregnaciji drveta DI „Slavonije“. Život su izgubile četiri osobe, a četiri su teže ozlijeđene. Sve rukovodne osobe su krivično odgovarale, a direktor je smijenjen. 

1983. U Petrovoj bolnici u Zagrebu rođen Robert Veriga iz Zaprešića prva „beba iz epruvete“ .

1991. Utemeljene 131 brigada HV, Županja, 134. brigada HV, Zadar, 136. brigada HV Podravska Slatina.

1993. U Podvinju je blagoslovljena i s radom krenula jedinstvena ustanova u Hrvatskoj, Centar za rehabilitaciju i odgoj djece Zlatni cekin. Ideja za pokretanje Zlatnog cekina potekla je od provincijala fra Petra Anđelkovića, uspješno ju već godinama nastavlja fra Ilija Jerković. 

2001. Apple izdaje prvi Ipod.

2002. Opsada moskovskog kazališta počela je na današnji dan. Čečenski pobunjenici zauzeli su kazalište u Moskvi i uzeli oko 800 taoca. 

2008. izvršen atentat na Ivu Pukanića, hrvatskog novinara, u centru Zagreba. Njega i Niku Franjića, direktora Nacionalovog marketinga ubila je bomba koja je eksplodirala oko 18 sati i 22 minute na parkiralištu u Palmotićevoj ulici u Zagrebu.

2013. Zabilježena temperatura zraka u Slavonskom Brodu od 29 celzijeva. Apsolutni toplinski maksimum u listopadu zabilježen je na današnji dan 1932. godine a iznosio je 32,2 celzija. 

Rođeni: Alfred Nobel, švedski kemičar (1833.), hrvatski književnik Ivan Jesse Kujundžić (1842.), Vjekoslav Spinčić hrvatski političar (1848.), hrvatski skladatelj Josip Kaplan (1910.), hrvatski etnolog Zvonko Lovrenčević (1911.), Pele, brazilski nogometaš (1940.), Marijan Vlak, hrvatski nogometaš (1955.), Eros Ramazzotti, američki glumac (1963.), Mate Bilić, hrvatski nogometaš (1980.). 

Umrli: Zane Grey, američki književnik (1939.), francuski dizajner Christian Dior (1957.), Dolores Lambaša , hrvatska glumica (2013.), Krunoslav Hulak, hrvatski šahist (2015.). 

Zadnje vijesti

"Zlatni cekin" dobio vrijedna sredstva za adaptaciju radnih prostora

Nogometaši novogradiške Sloge ostali su trećeligaši

Požar u stanu na Jelasu, gorjelo i na otvorenom prostoru u Zadubravlju

NAJČITANIJE DANAS

VIDEO

Francuz Romain biciklom iz Marseillea preko Slavonskog Broda do Japana

FOTO GALERIJA

Profesori i učenici Klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića misom zahvalnicom zaključili još jednu školsku godinu

Na domaćem terenu Olimpiku sva tri naslova prvaka Hrvatske

Budite dio "Mreže suradnje"

Pavić: EU fondovi i na ovaj način jasno pokazuju da pomažu Republici Hrvatskoj

Potpisan Sporazum o dogradnji i rekonstrukciji Muzeja Brodskog Posavlja