S Kinezima potpisan ugovor za izgradnju Pelješkog mosta

Dogodilo se na današnji dan 23. travnja

Autor: Brodportal | Datum objave: 23.04.2022
S Kinezima potpisan ugovor za izgradnju Pelješkog mosta


 1348. Osnovan Red podvezice (Order of the Garter), najviši engleski viteški red. 

 
1564. Rođen William Shakespeare, kao treće od osmero djece i najstarije muško dijete. Shakespeare je najizvođeniji i najslavniji svjetski dramatičar. Među najpopularnijim njegovim djelima su „Romeo i Julija“, „Hamlet“, „Kralj Lear“, „Macbeth“, „Otelo“…. 
 
1616. Umro Miguel de Cervantes Saavedre, slavni španjolski književnik. Njegovo najpoznatije djelo – „Don Kihot“ – najvjernije odražava piščevu umjetnički genijalnost pripovijedanja, kreiranja dijaloga i nenadmašnog, duboko ljudskog humora.
 
1797. Umro u Cerniku Blaž Tadijnović, rođen ju Rastušju 1728. Stupio je u klerik u Iloku, a sljedeće godine položio je redovničke franjevačke zavjete. 
 
1915. rođen je u Brodu na Savi arhitekt Ivo Geršić. Projektirao je stambene zgrade te školske i zdravstvene objekte u Zagrebu, Varaždinu, Puli, Slavonskom Brodu i Vinkovcima
 
1925. Književnik, pjesnik i novinar Dragutin Horkić rođen je na današnji dan u Brodu na Savi. Kao novinar i urednik radio je od 1950-1984. na Radio Zagrebu. 
 
1978. na balkanskom šampionatu u boksu za juniore do 19 godina održanom u dvorani Klasije u Brodu, vicešampion Balkana postao je Kruno Lojen.
 
1978. na juniorskom prvenstvu Jugoslavije u košarci održanom u Brodu, košarkašice Rade Končara osvojile su drugo mjesto u Jugoslaviji izgubivši u finalu od ekipe Crvene zvezde iz Beograda sa 91:61.
 
1985. Mihail Gorbačov, predsjednik SSSR-a najavio je „Perestrojku“, niz političkih i ekonomskih promjena u Sovjetskom Savezu.
 
1985. Coca-Cola je, u želji da se prilagodi dolasku novog doba, promijenila svoju stoljetnu recepturu i na tržište izdala proizvod New Coke.
 
1993. U općini Gornji Bogičevci za predsjednika vijeća izabran je Slavko Ribarić - HDZ, a potpredsjednik Jadranka Bačić – HDZ. Načelnik općine je Antun Orešić – HDZ, a njegov zamjenik Zlarko Bunjevac – HDZ.
 
2007. U sedamdeset šestoj godini života umro je u Moskvi Boris Jeljcin, ruski predsjednik i političar.
 
2013. Otvoren hostel u Velikoj Kopanici kapaciteta 45 ležaja. Vlasnik je Josip Kitanović koji se ugostiteljstvom bavi više od 15 godina. Hostel je nadogradnja restoranu Đeram uz kojega ide i nekoliko soba te obiteljsko poljoprivredno imanje. 
 
2016. Preminuo u 78. godini dr. Mato Vukelić, prvi gradonačelnik Slavonskog Broda u novijoj hrvatskoj povijesti (1993). Komemoracija je održana 27. travnja u gradskoj vijećnici a sahranjen je u rodnom Brodskom Drenovcu. Višestranačko Gradsko vijeće, s gradonačelnikom umjesto dotadašnjeg predsjednika općine, konstituirano je 1993. godine. Tada je nakon 48 godina, za brodskog gradonačelnika izabran upravo dr. Mato Vukelić.
 
2018. Predstavnici Hrvatskih cesta i kineskog konzorcija China Road and Bridge Corporation potpisali su ugovor za izgradnju mosta kopno-Pelješac s pristupnim cestama, vrijedan 2.08 milijardi kuna (bez PDV-a). Pelješki most bit će dug 2,4 kilometra i visok 55 metara, imat će četiri prometna traka, a njegova će gradnja trajati 36 mjeseci od početka radova.
 
Rođeni na današnji dan su: ruski skladatelj i pijanist, Sergej Sergejevič Prokofjev (1891.), Ivo Lola Ribar, hrvatski političar (1916.), Fadil Hadžić, hrvatski redatelj i scenarist (1922), Shiry Temple, američka glumica (1928), Roy Orbison, američki pjevač (1936), Đurđica Barlović, hrvatska pjevačica (1950), Jelena Veljača, hrvatska glumica i spisateljica (1981).
 
Umrli na današnji dan su: Max Planck, njemački fizičar (1858), Vlaho Bukovac, najistaknutiji hrvatski slikar (1922.), Ivo Horvat, hrvatski botaničar (1963.), Konstantin Karamanlis, grčki državnik (1998), Franjo Kajfež, kemijski inženjer (2004), Boris Jeljcin, bivši predsjednik Ruske federacije (2007), dr. fra Ivo Bagarić, hrvatski teolog (2009.), Jure George Prpić, pjesnik, kritik, povjesničar (2009).

Zadnje vijesti

Održana 10. sjednica Županijske skupštine Brodsko-posavske županije

Predstavljen "Brodski glazbeni vremeplov" Duška Svilara

Učinite napokon uslugu sami sebi i upišite se na Spartan treninge!

NAJČITANIJE DANAS

Spartan treninzi by Tomislav Siser

Učinite napokon uslugu sami sebi i upišite se na Spartan treninge!

FOTO GALERIJA

Predstavljen "Brodski glazbeni vremeplov" Duška Svilara

Kazališna družina premijerom predstave "Vuk i sedmi kozlić" proslavila 10. rođendan

Počele 23. Poljoprivredno-poduzetničke ideje u Novoj Gradiški

Policija i građani zajedno u brodskom hodatonu

Obilježena 31. godišnjica stradavanja Luke Andrijanića, heroja obrane Vukovara