Rodio se u Orubici Marijan Lanosović

Dogodilo se na današnji dan 12. lipnja

Autor: Brodportal | Datum objave: 12.06.2018
Rodio se u Orubici Marijan Lanosović


 1740. na sjednici Dvorske sanitetske komisije u Beču donesena je odluka da se u Mitrovici, Staroj Gradišci i Brodu podignu kontumaci – stalne kordonske-sanitarne ustanove na granici prema Turskoj. Prvi brodski kontumac podignut je na zapadnom dijelu na ušću Mrsunje u Savu. Kontumac se na ovom mjestu održao do 1783. godine kada je s ostalim državnim zgradama srušen. U međuvremenu je sagrađen drugi, na istočnom gradskom području Vijuš. Dio zgrada kontumaca i danas postoji u Vrazovoj ulici.

1742. rodio se u Orubici Marijan Lanosović, jezikoslovac i teološki pisac. Bio je član pravopisne komisije za objavljivanje Stullijevih rječnika Od 1806. do smrti 25. studenog 1812. godine živio je i radio u franjevačkom samostanu u Brodu. 

1813. ravnatelj brodske karantene David Vencina projektirao je i dao sagraditi novi čardak uz Savu na mjestu gdje su na Vijušu Turci prelazili Savu. Stražara sagrađena na 30 koraka od Save i oko 600 od samostana, nalazila se najvjerojatnije u visini današnjih ostataka Granika. 

1897. pokretač i suvlasnik Posavske Hrvatske, bogati posjednik i trgovac Zefir Marac, pravaš i budući gradonačelnik, objašnjava razloge zbog kojih je prethodni broj lista izašao potpuno šaren, budući da su brojni tekstovi bili izbačeni i umjesto njih su stajale bjeline.  Bio je to prvi drastičniji cenzorski zahvat gradskog senatora Dragutina Piskura u povijesti lokalnog tiska u Brodu. Izbačeni su tekstovi o banu Khuenu Hedervaryju, zagrebačkom nadbiskupu, podžupanu Cuvaju i drugi, koji bi mogli „narušiti sigurnost u oblasti“.

1942. Anne Frank je za svoj 13. rođendan na poklon dobila svoj poznati dnevnik. Odmah po dobivanju dnevnika počela je pisati: „Nadam se da ću Ti moći sve povjeriti... i da ćeš biti velik izvor potpore i utjehe“, obraćajući se imaginarnoj prijateljici Kitty.

1991. Osnovana je III bojna 3. gardijske brigade ZNG-a s dvije satnije u Slavonskom Brodu, a trećom u Novoj Gradiški. Kasnije joj je pridružena i četvrta satnija iz Đakova. Prvi zapovjednik Bojne bio je Krešimir Šipoš.

1991. Boris Jeljcin izabran za predsjednika Rusije na prvim neposrednim predsjedničkim izborima u toj zemlji.

2003. umro je proslavljeni glumac Gregory Peck u 88. godini života.

2007. donesena je presuda ratnom zločincu Milanu Martiću, nekadašnjem predsjedniku tzv. Republike Srpske Krajine. Martić je proglašen krivim i osuđen na 35 godina zatvora, što je najduža kazna izrečena nekom srpskom ratnom zločincu na Haškom sudu za zločine u Hrvatskoj. Sljedeće godine nakon donošenja presude, obrana je tražila priziv, no presuda prizivnog suda potvrdila je kaznu od 35 godina zatvora.

2013.  umro je Jiroemon Kimura najdugovječniji muškarac u zabilježenoj povijesti. Doživio je 116 godina i 54 dana. Svoju dugovječnost pripisivao je jedenju hrane u malim obrocima.

2014. u neposrednoj blizini rijeke Save u Florijanovoj ulici u Slavonskom Brodu, počela izgradnja novog slavonskobrodskog hotela. Riječ je o privatnoj investiciji Onyx ugostiteljstva, a hotel će imati podrum, prizemlje i dva kata, restoran i 24 sobe.

Ostali događaji:

1860. osnovana je Državna banka Ruskog Carstva – prva službena institucija središnjeg bankarstva u Rusiji.

1964. Južnoafrički aktivist protiv apartheida i vođa Afričkog nacionalnog kongresa (ANC) Nelson Mandela, osuđen je na doživotnu robiju zbog sabotaže.

Rođeni na današnji dan su: hrvatski liječnik, publicist i preporoditelj, Ante Kuzmanić (1807.), Ivo Badalić, hrvatski glumac i redatelj (1890.), Anthony Robert Eden, britanski političar (1897.), David Rockefeller, američki bankar (1915.), 41. predsjednik SAD-a, George H.W. Bush (1924.), Anne Frank, autorica poznatog „Dnevnika Anne Frank“ (1929.), ruski matematičar, Vladimir Arnold (1937.), Thomas Sørensen, danski nogometaš (1976.), brazilska manekenka, Adriana Lima (1981.).

Umrli na današnji dan su: Dragutin Lerman, hrvatski istraživač i putopisac (1918.), Marin Sabić, hrvatski književnik i pjesnik (1922.), Karl Kraus, austrijski prozaist, publicist i dramatik (1936.), Gregory Peck, američki filmski glumac (2003.), Jiroemon Kimura, najdugovječniji muškarac u povijesti (2013.).

 

Zadnje vijesti

'Brodski list' postao 'Posavska Hrvatska'

U župi Sibinj počinje trodnevna duhovna priprava uoči slavlja mlade mise vlč. Filipa Sertića

Briljantan uspjeh za brodske "Alfe" na turniru u Ohridu: 2 zlatne i 2 srebrne medalje!

VIJESTI

Prvi mladomisnik nakon 40 godina

U župi Sibinj počinje trodnevna duhovna priprava uoči slavlja mlade mise vlč. Filipa Sertića

SPORT

ITF Taekwon-do turnir Ohrid Open 2019.

Briljantan uspjeh za brodske "Alfe" na turniru u Ohridu: 2 zlatne i 2 srebrne medalje!

NAJČITANIJE DANAS

NOVI SINGL TAMBURAŠKOG SASTAVA BEHAR

Poslušajte novu pjesmu brodskog Tamburaškog sastava Behar - 'Kada te isprose'

FOTO GALERIJA

U dječjem folklornom kampu u Donjim Andrijevcima sudjelovalo 40 učenika

U katedrali sv. Terezije Avilske zaređena dva nova svećenika Požeške biskupije

"Tijelovo je svetkovina zajedništva i jedinstva u Isus Kristu, koji je jedini pravi Bog i čovjek"

Osječani u državnoj završnici turnira u odbojci

Na državnoj cesti D53 u Rastušju proradila nova kamera za nadzor brzine