Rodila se u svijetu najpoznatija Brođanka svih vremena Mia Čorak Slavenska

Dogodilo se na današnji dan 20. veljače

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 20.02.2021
Rodila se u svijetu najpoznatija Brođanka svih vremena Mia Čorak Slavenska


 1792. u SAD-u osnovan prvi Poštanski ured.

1911. u Brodu na Savi otvorena je podružnica Prva hrvatske štedionice iz Zagreba. Godine 1924. nalazila se u novosagrađenoj trokatnici na glavnom trgu. 

1916. u Brodu u Starčevićevoj ulici br. 3 rodila se u svijetu najpoznatija Brođanka svih vremena Teodora, Dragica Mia Čorak, primabalerina Metropolitan Opere u New Yorku, profesorica na nekoliko američkih sveučilišta i koreografkinja koju su smatrali „prekretnicom baletne povijesti“. Svrstava se u najveće svjetske balerine. Mia Čorak na početku svoje svjetske karijere uzela je pseudonim Slavenska i kao takva je poznata u svijetu. Umrla je u Los Angelesu, 5. listopada 2002. godine.

1922. u Slobodnici je rođen Stjepan Sekulić - Jucko. Bio je istaknuti pripadnik lijevo orijentirane mladeži na brodskoj gimnaziji. Početkom rujna 1941. je uhićen i osuđen na tri godine logora u Jasenovcu iz kojeg bježi u travnju 1942. godine, a poginuo je 13. ožujka 1944. u zasjedi Nijemaca i Čerkeza. 

1925. prve dvije uskotračne lokomotive proizveden u brodskoj Tvornici vagona i mostova krenule su na put od Bosanskog Broda preko Sarajeva do Gruža. 

1935. Vrbske žrtve; režim Kraljevine Jugoslavije mučki ubio hrvatske seljake iz Gornje Vrbe i Ruščice u Slavonskom Brodu. Tom su prilikom poginuli Ivan Martić, Mirko Milec i Stipo Mirković iz Rušćice te Franjo i Ivan Borevković i Tomo Vargić iz Gornje Vrbe. 

1951. Na području Konavala kod mjesta Molunat tridesetak kilometara od Dubrovnika pao meteorit težak oko 1,0 kilograma. Nazvan je Dubrovnik i čuva se u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju u Zagrebu. 

1962. Američki astronaut John Glenn tijekom leta od 4 sata i 55 minuta postaje prvi Amerikanac u Zemljinoj orbiti.

1970. Klub podvodnih aktivnosti „Slavonski partizan“ Slavonski Brod osnovan je i registriran na današnji dan. Bio je prvi ronilački klub na kontinentalnom dijelu Hrvatske s ciljem promicanja autonomnog ronjenja u sportsko-rekreativne svrhe. Od 1995. godine nosi ime Klub podvodnih djelatnosti „Marsonia“ Slavonski Brod.

1982. počela je s radom Crtačka i slikarska škola „Albert Gruber“ koju je utemeljio brodski slikar Krunoslav Kern, a neposredni organizator bio je Centar za kulturu tadašnjeg Radničkog sveučilišta. Osnovna zadaća škole sastojala se u tome da svojim brojnim polaznicima, uglavnom brodskim slikarskim amaterima, omogući nauk osnova teoretskog i praktičnog znanja u domeni likovnog stvaralaštva. 

1986. Silvio Berlusconi kupio je talijanski nogometni klub AC Milan. 

1989. umro je Nikica Vuković, jedan od najstarijih brodskih taksista. 

1990. U Gornjoj Vrbi održana Osnivačka skupština mjesnog ogranka HDZ-a. U izvršni odbor izabrani su: Jure Anušić, Željko Martinović, Niko Pavić, Cvjetko Kudrić, Nataša Balić, Stjepan Čretni, Luka Aračić.

1991. Usvajanjem amandmana 99 na Ustav, kojom je Republika Slovenija definirana kao samostalna država, Skupština Slovenije pokrenula inicijativu za izdvajanje Slovenije iz SFRJ.

1992. Srpski teroristi nakon pokolja hrvatskog stanovništva preimenovali su Škabrnju u Todorovo selo, navodno po nekom četniku Todoru.

2005. Španjolska je postala prva država koja je o ratifikaciji prijedloga Europskog ustava odlučivala putem građanskog referenduma. 

2006. U Beču počeli pregovori srpskih i kosovskih vlasti o budućem statusu Kosova.

2013. U povodu „Dana plesa“ u Slavonskom Brodu, kojima je već godinama inspiracija Mia Čorak Slavenska, velika baletna umjetnica ,otvorena je izložba o još jednom vrsnom plesaču i istraživaču hrvatske povijesti plesa- Zvonimiru Podkovcu, o kojem se u njegovom rodnom Brodu i Hrvatskoj još nedovoljno govori. 

2018. U slavonskobrodskom Đuri Đakoviću obilježena je 97. godišnjica postojanja i rada grupacije Đuro Đaković.

Rođeni na današnji dan su: Bela Kun, mađarski revolucionar (1886), hrvatski slikar Oskar Aleksander (1876.), Simo Matavulj književnik (1908), američki redatelj Robert Altman (1925.), Gordon Brown, britanski političar (1951.), Ljubo Ćesić Rojs, hrvatski general /1958), američki košarkaš Charles Barkley (1963.), Cindy Crawford, američki model i glumica (1966.), hrvatski vaterpolist Perica Bukić (1966), srbijanski nogometaš Siniša Mihajlović (1969.), Rihanna, američka pjevačica i model (1988). 

Umrli na današnji dan su: Josip II, sin Marije Terezije, hrvatsko-ugarski, češki kralj od 1780.-1790. (1790), Simo Matavulj, pisac (1908), Leonita Kilner, operna pjevačica (1944), Mihail Šolohov, ruski književnik (1984), Veselko Tenžera, hrvatski književni kritičar (1985), Ivan Brkanović, hrvatski kompozitor (1987), Ferruccio Lamborghini, talijanski proizvođač automobila (1993.), Vladimir Mahovlić, hrvatski televizijski voditelj (2007), Adalbert Rebić, svećenik (2014), Vitalij Ivanović Čurkin, ruski političar (2017).

Zadnje vijesti

Oriolik se plasirao u četvrtfinale Kupa Hrvatske

28 novih pozitivnih osoba u Brodsko-posavskoj županiji

Klub mladih Udruge osoba s invaliditetom "Loco Moto" uživa u zajedničkom druženju

NAJČITANIJE DANAS

Nagrada Ambasador elektroničke glazbe

Među nominiranima su dva DJ-a i jedno glazbeno izdanje iz Slavonskog Broda

FOTO GALERIJA

U Požegi započelo dragovoljno vojno osposobljavanje 29. naraštaja ročnika

Najveća općina u Brodsko posavskoj županiji obilježava svoj dan

Radio92fm i Društvo multiple skleroze dobili vrijednu donaciju Zaklade Novo sutra

Jutro zimske idile u Slavonskom Brodu

Napreduju radovi na izgradnji novog objekta "Kuće sretnih ciglica“