Rođena Mia Čorak Slavenska

Dogodilo se na današnji dan 20. veljače

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 20.02.2018
Rođena Mia Čorak Slavenska


 1631. Njemački protestantski knezovi sklopili savez sa švedskim kraljem Gustavom II, čime  je Švedska ušla u Tridesetogodišnji rat.

1790. Umro u Beču  Josip II., rimsko-njemački car, ugarsko-hrvatski i češki kralj od 1780. do 1790., bio je sin Marije Terezije i njezin suvladar od 1765.  Nakon što mu otac umire 1765., Josip II. (kao najstariji sin) postaje njegov nasljednik i car Svetog Rimskog Carstva, a austrijske nasljedne zemlje, Ugarsku s Hrvatskom, te Češku, nasljeđuje 1780.  Josip II. je bio jedan od prvih političara na Balkanu koji je u obzir dovodio ideju o stvaranju jedinstvenog naroda. Želio je sve narode Monarhije ujediniti u jedno i na taj način stvoriti snažnu (ujedinjenu) snagu. Njegove reforme bile su izrazito radikalne i donijele su mu velik broj političkih oponenata, što je na koncu rezultiralo povlačenjem gotovo svih reformi. Već 1781. godine donosi Patent o vjerskoj toleranciji koji je, po prvi puta, omogućio slobodu vjerovanja i dao je puno veća pravima svim nekatoličkim vjerama, a to se u velikoj mjeri odnosilo na Židove, čiji je pravni status čak i u to doba bio mizeran. Iste godine donosi i Patent o ukidanju kmetstva kojim na cijelom austrijskom dijelu monarhije ukida kmetstvo. Uvelike je oslabio moć i autoritet Crkve. Oduzeo je Crkvi primat nad obrazovanjem te je isto povjerio školama i svjetovnim profesorima. Ovi potezi oduzeli su mu potporu svećenstva, tako da je Josip II. u posljednjim godinama vladavine ostao bez ičije potpore u ključnim trenutcima.

1792. prvi predsjednik SAD-a George Washington, potpisao je Postal Service Act kojim je osnovan Poštanski ured SAD-a.

1911. u Brodu na Savi otvorena je podružnica Prva hrvatske štedionice iz Zagreba u kući Dragutina Radosavljevića, ravnatelja Brodske štedionice utemeljene 1872. godine. Godine 1924. Prva hrvatska štedionica, tada pod ravnanjem Kolomana Djanješića, seli u novosagrađenu trokatnicu na glavnom trgu.  

1916. u kući u Starčevićevoj ulici br. 3 (do 1929. tu je bila Ljekarna „Ferić“) rodila se u svijetu najpoznatija Brođanka svih vremena Teodora, Dragica Mia Čorak, primabalerina Metropolitan Opere u New Yorku, profesorica na nekoliko američkih sveučilišta i koreografkinja koju su smatrali „prekretnicom baletne povijesti“. Svrstava se u najveće svjetske balerine. Otac joj je bio Milan Čorak, ljekarnik, a majka Hedviga, rođena Palme, kći Franje Palmea, poznatog brodskog trgovca staklom i vlasnika kuće i lokala na glavnom gradskom trgu. Mia Čorak na početku svoje svjetske karijere uzela je pseudonim Slavenska i kao takva je poznata u svijetu. Umrla je u Losa Angelesu, 5. listopada 2002. godine.

1922. u Slobodnici je rođen Stjepan Sekulić - Jucko. Bio je istaknuti pripadnik lijevo orijentirane mladeži na brodskoj gimnaziji i kao takav organizator štrajka brodskih gimnazijalaca 1940. godine, zbog čega mu je bilo zabranjeno daljnje školovanje u Brodu.  Početkom rujna 1941. je uhićen i osuđen na tri godine logora u Jasenovcu. Iz Jasenovca bježi u travnju 1942. godine, a poginuo je 13. ožujka 1944. u zasjedi Nijemaca i Čerkeza. 

1925. prve dvije uskotračne lokomotive proizveden u brodskoj Tvornici vagona i mostova krenule su na put od Bosanskog Broda preko Sarajeva do Gruža. 

1935. nakon krvoprolića 19. veljače u Slobodnici, u kojem su žandari ubili osam, a ranili tri seljaka, kod Gradskog groblja u Brodu ponovno je pucano na pobunjene seljake i tom su prilikom poginuli Ivan Martić, Mirko Milec i Stipo Mirković iz Rušćice te Franjo i Ivan Borevković i Tomo Vargić iz Gornje Vrbe. 

1944. umrla je u Brodu ruska emigrantica Leonita Kilner, udana Tumska, prvakinja Varšavske opere i glazbeni pedagog u Brodu. 

1980. Klub podvodnih aktivnosti „Slavonski partizan“ Slavonski Brod osnovan je i registriran na današnji dan. Bio je prvi ronilački klub na kontinentalnom dijelu Hrvatske. Od 1995. godine klub nosi ime Klub podvodnih djelatnosti „Marsonia“ Slavonski Brod.

1982. počela je s radom Crtačka i slikarska škola „Albert Gruber“. Školu je utemeljio brodski slikar Krunoslav Kern, a neposredni organizator bio je Centar za kulturu tadašnjeg Radničkog sveučilišta. Osnovna zadaća škole sastojala se u tome da svojim brojnim polaznicima, uglavnom brodskim slikarskim amaterima, omogući nauk osnova teoretskog i praktičnog znanja u domeni likovnog stvaralaštva. Nakon tri godine rada 21. veljače 1985. godine organizirana je izložba radova polaznika. Polaznici škole digli s brodski likovni amaterizam na razinu one kvalitete i masovnosti koju on danas posjeduje. 

1989. godine umro je Nikica Vuković, jedan od najstarijih brodskih taksista. 

2006. u Beču počeli pregovori srpskih i kosovskih vlasti o budućem statusu Kosova.

2013. u povodu „Dana plesa“ u Slavonskom brodu, kojima je već godinama inspiracija Mia Čorak Slavenska, velika baletna umjetnica i plesna pedagoginja, rođena Brođanka, otvorena je izložba  o još jednom vrsnom plesaču i istraživaču hrvatske povijesti plesa- Zvonimiru Podkovcu, o kojem se u njegovom rodnom Brodu i Hrvatskoj još nedovoljno govori. 

Ostali događaji: 

  • 1933. godine održao je Adolf Hitler tajni sastanak s čelnim ljudima njemačkih poduzeća, kako bi pridobio njihovu podršku uoči predstojećih parlamentarnih izbora.
  • 1933. Kongres SAD-a je predložio prihvaćanje 21. amandmana kojim je prekinut period prohibicije.
  • 1962. Američki astronaut John Glenn postaje tijekom leta od 4 sata i 55 minuta postaje prvi Amerikanac u Zemljinoj orbiti.
  • 1967. Kurt Cobain rođen je u Aberdeenu u Washingtonu na današnji dan, osnivač kultne grupe Nirvana koji je 8. travnja 1994. pronađen mrtav u svom domu u Lake Washingtonu.
  • 1986. Silvio Berlusconi kupio je talijanski nogometni klub AC Milan. 
  • 1998. klizačica Tara Lipinski postala je najmlađa dobitnica zlatne medalje na Olipijskim igrama.
  • 2005. Španjolska je postala prva država koja je o ratifikaciji prijedloga Europskog ustava odlučivala putem građanskog referenduma. 

Rođeni na današnji dan su: Ludwig Boltzmann, njemački fizičar (1844.), hrvatski slikar Oskar Aleksander (1876.),Ben Klassen, američki kreativist i izumitelj (1918.), američki redatelj, scenarist i producent Robert Altman (1925.), Gordon Brown, britanski političari premijer (1951.), američki košarkaš Charles Barkley (1963.), Cindy Crawford, američki model i glumica (1966.), hrvatski vaterpolist i političar Perica Bukić (1966.), Brian Littrell, američki pjevač (1975.), srbijanski nogometaš i trener Siniša Mihajlović (1969.), Rihanna, barbadoška pjevačica i model (1988.). 

Umrli na današnji dan su:  Frederick Douglass, afroamerički javni govornik (1895.),  Simo Matavulj, pisac član Srpske kraljevske akademije (1908.), admiral Chester Nimitz (1966.), Mihail Šolohov, ruski književnik, nobelovac (1984.), Ivan Brkanović,  hrvatski kompozitor (1987.),  Ferruccio Lamborghini, talijanski proizvođač automobila i traktora (1993.), Branko Stanković, nogometaš i trener (2002.),  Vladimir Mahovlić, hrvatski televizijski i radijski voditelj  (2007.),  Adalbert Rebić, svećenik sveučilišni profesor, prevoditelj (2014.).

Zadnje vijesti

Košarkaški turnir "Sveti Nikola" okupio 12 ekipa

Večeras Božićni koncert Zbora HRT-a u Crkvi Presvetog Trojstva

MNK Brod 035 zabilježio domaći poraz

VIJESTI

NAJMODERNIJA MEDICINSKA TEHNOLOGIJA

Održan stručni skup "Nove mogućnosti liječenja laserom u urologiji"

FOTO GALERIJA

Veleučilište u Slavonskom Brodu počelo s provedbom projekta STEM Eco&Energetics

Muzej Brodskog Posavlja predstavlja brodsku arheološku zonu

SVJETSKI KUP: Bronca za Nikolinu i Mihaela

Prihvaćena reorganizacija natjecanja

Motomrazovi darivali mališane u Sibinju