Rođen znameniti hrvatski paleontolog Dragutin Gorjanović-Kramberger

Dogodilo se na današnji dan 25. listopada

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 25.10.2021
Rođen znameniti hrvatski paleontolog Dragutin Gorjanović-Kramberger


 1825. rođen jedan od najpoznatijih skladatelja svih vremena, nazivan također i „kraljem valcera“ – Johann Strauss mlađi.

1856. rođen je u Zagrebu znameniti hrvatski paleontolog Dragutin Gorjanović-Kramberger. Otkrio je 1899. Godine nalazište neandertalca u Krapini. Umro je u 81. godini života.

1919. u prostorijama gostionice „Tri gavrana“ u Brodu na Savi osnovna je brodska podružnica Hrvatskog filatelističkog društva. 

1921. rođen je u Starim Mikanovcima Velimir Ručević Pat, dip. inž arhitekture. Projektirao je u Slavonskom Brodu stambenu zgradu na uglu Gupčeve i Mažuranićeve ulice (1957.), zgradu Zavoda za socijalno osiguranje na Trgu pobjede (1957./1958.), zgradu Srednje tehničke škole (1957./1958.), stambenu zgradu na uglu Pilareve i trga pobjede (1958.), Đački dom u Kumičićevoj ulici (1958./1959.), zgradu DI „Slavonija“ u Avenijji Vukovar (1958./59.), upravnu zgradu Croatia osiguranja na uglu Mažuranićeve i Gupčeve ulice (1958./59.), stambenu zgradu Impregnacije drveta Di „Slavonije“ u Mačekovoj ulici (1960.), zgradu kupališta Poloj (1961.), stambenu zgradu preko puta Brođanke na Šetalištu braće Radića (1961.), stambeni blok Tvornice „Đuro Đaković“ u Pilarevoj ulici (1959./62.), dvije upravne zgrade Tvornice „Đuro Đaković“ (1962.), ambulantu u Budakovoj (1963.), stambenu zgradu Šumskog gospodarstva u Mesićevoj ulici, stambenu zgradu Zavoda za socijalno osiguranje u Krešimirovoj ulici. Kapitalni projekti su mu: prvi gradski neboder u Pilarevoj, Osnovna škola „Vladimir Nazor“ i zgrada suda na Trgu pobjede. Velimir Ručević bio je izuzetna osoba: prvak grada u stolnom tenisu, izvrsni tenisač, vrsni gljivar i cvjećar, uspješno se bavio slikarstvom i nikad se nije odvajao od violine – instrumenata na kojem je javno nastupao u Gradskom violinskom kvartetu i u Gradskom orkestru. Umro je 4. siječnja 2001. godine u 80, godini života. Sahranjen je na Mirogoju u Zagrebu.

1929. slom burze u New York-u, početak velike depresije.

1952. godine otvorena je u Brodu parna pekara. 

1953. današnji dan u Hrvatskoj se obilježava kao Dan darivatelja krvi, u spomen na prvo organizirano prikupljanje krvi širom Hrvatske koja je započela 25.10.1953.g. tijekom Tjedna Crvenog križa.

1976. u tadašnjem Spomen-domu „Đuro Salaj“ održana je premijera cjelovečernjeg igranog filma redatelja Miroslava Jokića „Smrt Đure Đakovića“. Glavnu ulogu glumio je poznati slovenski glumac Bert Sotlar, a ostale Fabijan Šovagović, Predrag Ejdus, Ljuba Tadić, Jelisaveta Seka Sablić, Manca Košir, Stole Arađelović i drugi.

1991. Hrvatski pilot u JNA, Rudolf Perišin, na današnji je dan sa svojim zrakoplovom prebjegao u Austriju. Novinarima je izjavio: „Ja sam Hrvat, ne mogu i neću pucati na Hrvate!“ Četiri dana kasnije vratio se u Hrvatsku, gdje je pristupio Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu. Za vrijeme operacije Bljesak, 2. svibnja 1995. godine avion mu je pogođen i srušen. Posmrtni ostaci sahranjeni su mu na zagrebačkom Mirogoju.

2007. godine ušao je u komercijalnu upotrebu najveći do sada izrađeni putnički zrakoplov u povijesti – Airbus A380.

2010. U 76 godini preminuo Stjepan Kokanović, prosvjetni radnik i pedagog. Posebno je zaslužan za osnivanje ali i upravljanje Društvom naša djeca u Slavonskom Brodu.

2016. Potpisan Ugovor o osnivanju Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Đakovu. Sjedište Zavoda je u zgradi Središnje nadbiskupije i fakultetske knjižnice u Đakovu, a cilj djelovanja je promicanje znanstvene djelatnosti i umjetničkog stvaralaštva u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji te županijama i gradovima osnivačima. U ime BPZ Ugovor je potpisao župan Danijel Marušić, a grada Slavonskog Broda Mirko Duspara.

2017. Na današnji dan umro je Zvonimir Šimunović – Učo, prosvjetni i dugogodišnji društvenopolitički radnik. Bit će zapamćen i kao šesnaestogodišnji načelnik Općine Velika Kopanica. Sahranjen je 27. listopada na mjesnom groblju u Velikoj Kopanici. 

2017. U Društvenom domu u Novoj Gradiški započeo festival piva „Craft u srcu Slavonije“, za čiji su nastanak zaslužni organizator grad Nova Gradiška, nositelj projekta Slavonija slad d.o.o i koordinator Bošnjak Pivo. 

2017. Predstavnici Gradske uprave uveli su u posao brodski PZC koji je dobio posao na izgradnji spojne ceste kod kružnog toka u Svačićevoj ulici s Gundulićevom ulicom (kod Kauflanda).

2019. u akciji „Zasadi drvo, ne budi panj“ na Poloju slavonskobrodskom izletištu učenici osnovnih i srednjih škola zasadili 350 sadnica različitih vrsta drveća, a u naselju „Zrinski Frankopan“ zasađen je drvored koji ograđuje nogometno igralište u naselju.

2020. u 74. godini u Zagrebu je umro Slaven Letica , istaknuti sociolog, sveučilišni profesor, publicist i političar. 

Rođeni na današnji dan su: Georges Bizet, francuski skladatelj (1838.), Pablo Picasso, španjolski slikar (1881), hrvatski biolog, svećenik i oceanolog, Ante Ercegović (1895.), Matija Prskalo, glumaca (1966.), glumica Vesna Tominac Matačić (1968.), Mario Kovač, kazališni i filmski redatelj (1975.), Karolina Šprem, hrvatska tenisačica (1984.). 

Umrli na današnji dan su: Abebe Bikila, etiopski atletičar (1973.), Vladimir Herzog (1975.), Miljenko Smoje, dalmatinski novinar, kroničar i satiričar (1995.), Vesna Parun, hrvatska pjesnikinja (2010.), Aleksandar Flaker, hrvatski slavist (2010).

Zadnje vijesti

Visoka pobjeda Omladinca nad Naškom

Hrvoje Mišić se oprostio od NK Marsonije

123 novooboljele osobe od Covid-19 u protekla 24 sata, 5 osoba preminulo

FOTO GALERIJA

Jedinstveni koncert hrvatskog ansambla LADO i ansambla 'Stanisława Hadyne ŚLĄSK' iz Poljske

Društvo multiple skleroze kreativno i osviješteno ususret Božiću

Održan koncert Velikog mještovitog župnog zbora i Brass quinteta iz Požege

Kratka povijest Slavonskog Broda: od prapovijesnog doba preko Marsonije do Broda i Domovinskog rata

Posjet izaslanstva Grada Celja