Rođen u Brodu na Savi slikar Josip Muravić

Dogodilo se na današnji dan 2. ožujka

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 02.03.2021
Rođen u Brodu na Savi slikar Josip Muravić


 1791. u Parizu je predstavljen komunikacijski sustav nazvan semafor.

1836. Republika Teksas proglasila neovisnost od Meksika.

1868. rođen u Brodu na Savi slikar Josip Muravić. Potomak je stare brodske obitelji iz koje su se regrutirali vojvode, gradonačelnici, senatori i vojni časnici. Oslikao je oko četrdeset crkava u Brodu i okolici i nekoliko veža bogatih građana. Umro je u Brodu na Božić 1946. godine. 

1873. Marija Jurić Zagorka rođena je u Negovcu kraj Vrbovca. Bila je prva profesionalna novinarka i najčitanija hrvatska književnica. Pravu čitateljsku afirmaciju stječe ciklusom romana Grička vještica (Male Novine 1912.-1914.).

1892. rodio se akademski slikar Slavko Tomerlin, najpopularniji slikar u Brodu između dva svjetska rata. Izlagao je samostalno u Brodu šest puta i u brojnim građanskim porodicama Broda mogla su se naći njegova djela. 

1896. umro je u Brodu u 77. godini života Jakob Bauer, utemeljitelj Brodske izraelističke općine i jedan od najranije doseljenih Židova u Brod. 

1909. Apolonija D´Elia je umrla u Pećuhu na današnji dan u 71. godini života. Bila je supruga brodskog gradonačelnika Jakoba D´Elia i prva predsjednica „Hrvatskog gospojinskog društva“ u Brodu utemeljenog 1895. godine. 

1919. U Moskvi osnovana Komunistička internacionala (Kominterna). Sudjelovalo je 52 delegata iz 30 zemalja.

1921. Proglašena Labinska republika, pobuna istarskih rudara protiv nadolazeće talijanske fašističke politike. Ovaj ustanak istarskih rudara smatra se prvim svjetskim antifašističkim ustankom uopće. 

1926. rođen je u Brodu na Savi baletni plesač i publicist, Zvonimir Podkovac. Solist je u zagrebačkoj komediji, a potom nastupa u plesnim trupama u Parizu gdje i od 1976. ostaje raditi u Muzeju moderne umjetnosti Kulturnog centra „Georges Pompidou“. 

1927. rođena je u Bitolju Tanja Kovačević, dugogodišnji novinar, urednik i direktor tjednika Brodski list. U svojoj profesionalnoj karijeri uredila je oko tisuću brojeva lokalnog tjednika.

1928. Brođanka Mia Čorak, 12-godišnja djevojčica, izvela je u Narodnom kazalištu u Splitu prvu samostanu baletnu večer, za koju je sama priredila baletni program. 

1956. Maroko proglasio nezavisnost od Francuske.

1962. Američki košarkaš Willt Chamberlain postigao je 100 koševa na jednoj utakmici, čime je postavio rekord u NBA-u nepremašen do danas.

1969. Prvi francusko-engleski zrakoplov Concorde poletio je na pokusni let u francuskom Touluseu.

1990. Održana Osnivačka skupština ogranka HDZ-a u Stružanima.

1994. Predsjednik bošnjačke vlade HARIS Silajdžić, predsjednik bosanskih Hrvata Krešimir Zubak i ministar vanjskih poslova Hrvatske Mate Granić potpisali prijedlog sporazuma o spajanju hrvatskih i muslimanskih teritorija u Bosni u federaciju sedam etničkih kantona.

1998. voda je otkrivena na Europi, jednom od Jupiterovih mjeseca.

1998. film „Titanik“ postao je prvi film u svijetu koji je ostvario prihod od milijardu dolara.

2001. Hrvatski predstavnici predali su Haškom sudu 2.700 stranica materijala, u kojem je obrazložena tužba koju je Hrvatska podnije protiv SRJ zbog kršenja odredaba Konvencije o genocidu.

2006. Formirana nova Vlada Republike Srpske na čelu sa Miloradom Dodikom.

2008. Dimitrij Medvedev izabran za Predsjednika Rusije, a Vladimir Putin nakon osam godina, napušta ured u Kremlju.

2014. U Galeriji Goll u Slavonskom Brodu otvorena jedinstvena izložba, prva u Hrvatskoj na kojoj je predstavljeno 48 slikara iz 32 zemlje sa svih kontinenata. Radio se izložbi iz zbirke zaklade World Art Games.

2018. Krenula obnova i uređenje rodne kuće doktora Andrije Štampara u Brodskom Drenovcu, koja bi trebala postati muzej i spomen obilježje ovog velikana svjetske medicine. 

2020. Umro je poznati hrvatski glumac Božidar Alić. Preminuo je u 66 godini nakon teške bolesti. Zbog nekih svojih istupa u javnosti u proteklih desetak godina, Alić je bio jedna od najkontraverznijih osoba hrvatske društvene i političke scene.

2020. Vatikan je otpečatio arhivu o najkontraverznijem papi u povijesti, Piju XII. Možda će se razjasniti zašto je „ratni“ poglavar Katoličke crkve ostao nijem tijekom holokausta. Nakon rata Pijo XII. ostao je vrlo povučen i nikad nije rekao ništa o holokaustu. Također, nije priznao stvaranje Države Izrael 1948.

Rođeni na današnji dan su: Bedřich Smetana, češki skladatelj (1824.), hrvatski emigrantski pisac Vinko Nikolić (1912.), Ivan Goran Kovačić, hrvatski pjesnik (1913), Rafo Boguišić, povjesničar književnosti (1925), Mihael Gorbačov, posljednji predsjednik SSSR-a (1931), Jon Bon Jovi, američki glazbenik (1962.), Danijel Krejg, engleski glumac (1968), Tvrtko Jakovina, hrvatski povjesničar (1972.), Rene Bitorajac, hrvatski glumac (1972), hrvatska glumica Ivana Bolanča (1977.). 

Umrli na današnji dan su: Slava Raškaj, hrvatska slikarica (1906), Franjo Iveković, filolog (1914), Bratoljub Klaić, hrvatski jezikoslovac (1983.), Dusty Springfield, engleska pjevačica (1999.) Vera Vladen hrvatska slikarica (2006). 

Zadnje vijesti

Copernicus: Pomoć alergičarima kako počinje sezona peludi

"Ograničite slavlja svete Krizme i Prve pričesti na najužu obitelj i kumove!"

21 nova pozitivna osoba u Brodsko-posavskoj županiji

FOTO GALERIJA

Slavonski salaši, rančevi i imanja za savršeno proljetno putovanje

Obilježena 29. obljetnica 103. brigade HVO Derventa

Nadograđuje se "Zlatni cekin" jedina ustanova za rehabilitaciju djece s teškoćama u regiji

Otvorena izložba povodom 100 godina metaloprerađivačke industrije u Slavonskom Brodu

Užasne scene kod Okučana: "Dio ljudi je ispao iz kamiona, ostale su prignječile teške role papira"