Rođen u Brodskom Varošu sindikalist i političar Đuro Đaković

Dogodilo se na današnji dan 30. studenog

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 30.11.2019
Rođen u Brodskom Varošu sindikalist i političar Đuro Đaković
 30. godina prije Krista samoubojstvo je počinila egipatska kraljica Kleopatra.

1609.  Galileo prvi puta promatrao Mjesec preko teleskopa i napravio njegov crtež.

1876. godine kao posljedica neprestanih kiša, što su padale gotovo cijeli mjesec, Sava je toliko nabujala da je izašla iz svog korita i poplavila cijeli kraj. To se dogodilo zato što je Sava probila nasip kod Kobaša, pa je voda tekla selima Bebrinom, Kanižom, Zbjegom, Šumećem, Slobodnicom i Varošem. Stanovnici sela, počevši od Kobaša, su najvećim dijelom napustili poplavljene kuće. Onodobni stanovnici poodmakle dobi nisu se sjećali da je Sava ikada dosegla toliku visinu. Put koji je iz Broda vodio u obližnje selo Varoš bio je cijeli pod vodom, a ljudi koji se željeli doći u Brod na Savi morali su doploviti čamcima. 

1782. Prva službena međunarodna utakmica u nogometu odigrana je na današnji dan, između reprezentacija Škotske i Engleske.

1879. godine Josip Spitzer, književnik iz Vinkovaca dobio je pravo otvaranja tiskare u Brodu na Savi.

1886. rođen je u Brodskom Varošu sindikalist i političar Đuro Đaković. Bio je član socijaldemokratske stranke Bosne od njenog osnutka 1909. i sekretar Saveza kovinarskih radnika od 1910. Godine 1914. je suđen na smrt, ali je amnestiran. Od 1928. je organizacijski je sekretar Komunističke partije Jugoslavije. Uhićen je 1929. godine i mučki ubijen s leđa na slovenskoj granici 25. travnja iste godine. 

1909. godine pravaši, koji konačno nakon dugih političkih borbi s koalicionašima dolaze na vlast u Brodu, održavaju sjednicu gradskog zastupstva i nakon tri mjeseca vladanja donose odluku o promjeni naziva brodskih ulica. Banska ulica postaje Starčevićeva, Poštarska i Sv. Lovre Strossmayerova, Pivarska i Karadžićeva Josipa Franka, Podvinjska Kumičićeva, Voćarska Bakačeva, Carinska Vrazova i Školska Šenoina, a današnja Budakova lijevo od raskršća Andrije Olujevića, a desno Fra Martića. 

1918. Djelovanje Zagrebačke filharmonije povezano je s osnutkom stalnog orkestra zagrebačke opere 1870., a 30. studenog 1919. članovi kazališnog orkestra na poticaj Dragutina Aranya osnivaju Filharmoniju kazališnog orkestra čiji je naziv 3. listopada 1920. promijenjen u Zagrebačku filharmoniju.

1957. Umrla Marija Jurić Zagorka, hrvatska novinarka i književnica.

1987. umro je pjesnik i pripovjedač Ante Jakšić rođen u Bačkom Brijegu 22. travnja 1912. godine. Bio je profesor hrvatskog jezika na brodskoj gimnaziji od 1946. – 1952. godine. 

1994. Oriovčić malo selo u općini Podcrkavlje dobilo je u dvije dionice asfaltiranu cestu kojom su spojeni s Grabarjem Dužina ceste duga je ukupno 3,5 kilometara a sredstva u visini 600 tisuća DEM osigurali su uz mještane Oriovčića još i općina Podcrkavlje, Fond stambeno-komunalne djelatnosti, Županija, Hrvatske šume, Poduzeće za ceste i Hrvatska vodoprivreda.

1995. završenak vojne operacije Pustinjska oluja.

1995. Vijeće sigurnosti UN produžilo boravak mirovnim snagama UNCRO u Hrvatskoj za 45 dana pod novim nazivom UNTAES.

2004. U Naselju Hebrang grada Slavonskog Broda, ministrica Jadranka Kosor uručila ključeve 98 stanova braniteljima i članovima njihovih obitelji. Ministarstvo graditeljstva uložilo je 34,5 milijuna kuna, a Grad Brod poklonio zemljište i komunalnu infrastrukturu, vrijednu oko 5 milijuna kuna.

Rođeni na današnji da su: Mark Twain, američki književnik (1835.), hrvatski političar i publicist Frano Supilo (1870.), Đuro Đaković, politički radnik (1886.), Edgar Douglas Adrian, britanski liječnik i nobelovac (1889.), Winston Churchill, britanski političar, državnik, pisac i borbeni imperijalist najpoznatiji kao premijer Velike Britanije tijekom Drugog svjetskog rata (1894.), Frano Supilo, hrvatski političar (1870.), Dragoslav Šekularac, jugoslavenski nogometaš (1937.)

Umrli na današnji dan su: Janus Pannonius, hrvatski humanist, pjesnik i diplomat (1472.), Bogoslav Šulek hrvatski jezikoslovac, povjesničar, publicist i leksikograf slovačkog podrijetla, koji je predano radio na oblikovanju hrvatskog stručnog i znanstvenog nazivlja (1895.), Oscar Wilde, irski književnik (1900.), Josip Štolcer-Slavenski, kompozitor (1955.), Zeppo Marx glumac i komičar (1979.), Ante Premužić projektant Premužićeve staze kroz Sjeverni i Srednji Velebit (1979.), Paul William Walker, američki glumac (2013.).

Zadnje vijesti

Uskrsna poruka biskupa Hrvatske biskupske konferencije: “Braćo i sestre, ne prestanete moliti i vjerovati u snagu molitve!”

Mogu li se Slavonski Brod i 16 općina od Oriovca do Slavonskog Šamca udružiti u teritorijalnu cjelinu?

Popuštanje mjera u Hrvatskoj izgledno nakon Uskrsa, u danas se očekuje prva odluka

FOTO GALERIJA

Potresi u Zagrebu: Velike štete, ima ozlijeđenih

Županijska smotra LiDraNo 2020. i ove godine okupila mlade kreativce

Od kola do sevdalinki Nedžada i Hanke i slavonskog "štiha" Kiće Slabinca

Obilježena 28. obljetnica osnutka 101. bosanskobrodske brigade HVO-a

Važna pobjeda Marsonije u Županji