Rođen Stjepan Radić

Dogodilo se na današnji dan 11. svibnja

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 11.05.2019
Rođen Stjepan Radić
 330. grad Bizant preimenovan u Konstantinopol i postao novim središtem Rimskog carstva. Turci su ga osvojili 1453. i preimenovali u Istambul i odredili kao glavno središte Otomanskog carstva do 1923. godine.

1869. umro je prvi zagrebački nadbiskup – kardinal Juraj Haulik. Odupirao uvođenju mađarskog jezika u Hrvatsku. Omogućio je povratak isusovaca u Zagreb, uredio je park Maksimir, koji je u njegovo vrijeme nosio naziv Jurjaves. 

1871. Hrvatski političar Stjepan Radić, osnivač Hrvatske seljačke stranke, žestok protivnik mađarizacije rođen je na današnji dan u Trebarjevu Desnom kraj Siska. Stjepan Radić ostao je jedna od najblistavijih ličnosti u hrvatskoj političkoj povijesti.

1924. Gottlieb Daimler i Carl Benz osnovali su tvrtku Mercedes-Benz.

1947. Muzej grada Zagreba dobiva trajni smještaj na prostoru bivšeg samostana klarisa na Gornjem gradu, sa zadatkom sustavnog prikupljanja i obrade predmeta iz gradske prošlosti. 

1948. u Sredancima kod Slavonskog Broda rođen je Frano Samardžić, novinar i publicist. Napisao je dvije knjige vezane za tematiku iz Domovinskog rata te izdao i 10 Novogradiških godišnjaka. 

1960. Agenti izraelskog Mosada kidnapirali nacističkog bjegunca Adolfa Eichmanna koji se skrivao u Argentini. 

1973. Uspostavljeni diplomatski odnosi Savezne Republike Njemačke i demokratske Republike Njemačke, čime je završeno razdoblje nepriznavanja DR Njemačke kao suverene države.

1974. košarkaši KK „Oriolik“ pobijedili su u Brodu na Stadionu „Klasije“ momčad reprezentacie Centralne Afrike sa 106:90. 

1997. IBM-ovo super računalo Deep Blue pobijedilo je Garryja Kasparova u uzvratnoj partiji šaha postavši tako prvo računalo na svijetu koje je pobijedilo nekog šahovskog prvaka u klasičnom meču.

2000. Indija dočekala svog milijarditog stanovnika, u državnoj bolnici Safarjang u Nju Delhiju rođena djevojčica.

2005. Dajući svoj doprinos u stvaranju naprednog informacijsko-komunikacijskog društva u Republici Hrvatskoj, Ministarstvo pravosuđa, je odobrilo rad digitalnih zemljišnih knjiga kao i mogućnost dobivanja e-izvatka putem interneta. Digitalne zemljišne knjige dostupne su od 11. svibnja 2005. godine na web adresi www.pravosudje.hr 

2007. Crna Gora je postala 47. članica Vijeća Europe.

2010. Vođa britanskih laburista Gordan Brown podnio ostavku na mjesto predsjednika vlade, novi mandatar postao vođa konzervativaca David Cameron.

2014. U Zagrebu preminuo Martin Špegelj, drugi ratni ministar obrane Republike Hrvatske, a glavni inspektor HV do 31. prosinca 1992. kada je otišao u mirovinu u činu stožernog generala.

2016. Promovirana knjiga dr. Ivan Katić, autora dr. Stjepana Čeovića i dr. Ivice Balena. Katić je rođen 1930. godine u Brodskom Varošu i na žalost poznatiji je u Europi nego li u svom zavičaju. Kroz godine Katić je postao istaknuti znanstvenik i ekspert iz povijesti veterinarske struke kako u Danskoj tako i u cijelom svijetu, a Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti imenovala ga je svojim dopisnim članom.

Rođeni: Salvador Dali, španjolski slikar (1904.), Zlatko Crnković, hrvatski književnik (1931.), Zoran Radmilović, glumac (1933.), hrvatski skladatelj Franjo Parać (1948.), Radimir Čačić, političar (1949.), Voja Brajović, glumac (1949.), Đorđe Balašević, kantautor (1953.), hrvatski glumac Dražen Bratulić (1971.), Andres Iniesta, španjolski nogometaš (1984.).

Umrli: hrvatski kardinal i zagrebački nadbiskup Juraj Haulik (1869.), , John D. Rockefeller ml., američki biznismen (1960.), Bob Marley, jamajkanski regge glazbenik (1981.), Douglas Adams, engleski pisac (2001.), Floyd Patterson, američki boksač (2006.).

 

Zadnje vijesti

Na svetkovinu Pedesetnice svečano u župama u Slavonskom Brodu i u Šumeću

Biskup Ćurić: 'Bez Duha Svetoga, Bog je daleko; samo s Duhom, Krist je živ i djelotvoran među nama!

Mlada Brođanka Ena Chiara Teglović upisuje studij kretivnog pisanja i filma u Engleskoj

FOTO GALERIJA

Uz Dan državnosti položeni vijenci na Gradskom groblju u Slavonskom Brodu

Ostvarena do sada najveća projektna suradnja u hrvatskom turizmu

Potpisan ugovor o izgradnji i rekonstrukciji novog Autobusnog kolodvora u Slavonskom Brodu

Predstavljena fotomonografija o 810 godina Zlatne doline

Započinju radovi na obnovi Kuće Brlić