Rođen Šimo Đamić, zapovjednik Šiminih anđela pakla

Dogodilo se na današnji dan 12. listopada

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 12.10.2018


 1492.  Kristofor Kolumbo otkriva Ameriku i iskrcava se na otok San Salvador u Bahamskom arhipelagu.

1691. vojvoda Carlo de Croy sa svojim četama oslobodio je Brod od Turaka. Prije njega to je pokušao i grof Adam Zrinjski, ali nije uspio. Turci su Brod i Slavoniju držali od listopada 1537. godine. De Croy je u Brodu ostavio za zapovjednika grada i Tvrđave grofa Hochkürchena. S njim počinje razdoblje njemačke vlasti koje će potrajati sve do 1918. godine. Njemački vojnici porušili su Brodu sve džamije i sravnili sva turska groblja
1883. rođen je u Brodu građevinski poduzetnik i gradski mjernik Josip Cviić. Gradio je brojne objekte u Brodu a važniji su dogradnja kata na Gimnaziji i obiteljska kuća na Trgu pobjede. 
1887. rodila se književnica Paula Preradović, unuka znamenitog pjesnika Petra Preradovića iz doba hrvatskog narodnog preporoda. Mnogima u Hrvatskoj nije poznata činjenica da je upravo Paula Preradović napisala tekst današnje austrijske državne himne. Ta se himna zove „Zemljo gora, zemljo na rijeci“, a glazba je pripisana slavnom Wolfgangu Amadeusu Mozartu. Austrijska državna himna zapravo jedna od rijetkih u svijetu čiji je tekst napisala ženska osoba. Umrla je u Beču 1951. godine u 64. godini života.
1901. Američki predsjednik Theodore Roosevelt službeno je preimenovao „Izvršnu rezidenciju“ u „Bijelu kuću“.
1921. umro je Gašpar Pokopčić, nositelj najvišeg odlikovanja Austro-Ugarske koje je car Franjo Josip uručio za zasluge u vatrogastvu. Odlikovanje je Gašpar Pokopčić dobio 1916. godine, no zbog careve smrti i ratnih okolnosti ono mu nikad nije uručeno. Inače i njegov sin Pero i unuk Vlado bili su vrlo aktivni članovi brodski vatrogasnih dobrovoljaca. Vlado Pokopčić i njegova supruga Ana donatori su sredstva za kupnju kipa sv. Florijana, vatrogasnog zaštitnika i dvjestogodišnjeg patrona grada Broda, koji je ponovno svečano postavljen 1994. godine na Trgu sv. Florijana. 
1924. u Brod je stigao Stjepan Radić, prvak Hrvatske seljačke stranke i odsjeo je privatno kod dr. Nikole Nikića. Posjet je bio popraćen sitnim incidentima, pa je te večeri stotinjak momaka, privrženih Radiću, promarširalo gradom naoružani toljagama. Radić je održao govor masi, koja se skupila ispred kuće dr. Nikića. Sutradan je posjetio i Vrpolje. Inače, dr. Nikola Nikić postaje 1935. godine ministar šuma i ruda. Štampa ga je dugo napadala kao korupcionaša, jer je u Zagrebu kupio kuću za tada ogromna dva milijuna dinara.
1926. u Podvinju je rođen Vinko Mirković, načelnik brodske općinske uprave, dugogodišnji predsjednik brodskog Dobrovoljnog vatrogasnog društva i aktivni član – tajnik, predsjednik i član Izvršnog odbora – Matice hrvatskih umirovljenika u Slavonskom Brodu. Preminuo je u Slavonskom Brodu 7. veljače 2009. 
1948. u Gornjoj Bebrini rođen Šimo Đamić, legendarni zapovjednik specijalne policije PU brodsko-posavske – Šimini anđeli pakla. Savjestan, odgovoran i odlučan vodio je svoje „anđele pakla“ po brojnim hrvatskim bojišnicama posebno vukovarskoj. Rukovodio je obranu i na području Gline i Petrinje, novogradiške i pakračke bojišnice, do Dubrovnika, Velebita, Maslenice , Zadra. Hrvatski vitez Šimo Đamić preminuo je 10. studenog2010. godine. Njemu u čast, njegovom životnom djelu grad Slavonski Brod dodijelio mu je, posthumno, priznanje Zlatna čaplja. Takvi heroji ne smiju se zaboraviti.
1999. Naš planet postao dom za 6 milijardi ljudi. UN-ov Population Fund zaključio je kako je tada okvirno u Sarajevu rođen Adnan Nevica6 milijarditi stanovnik Zemlje te se od tada službeno obilježava kao „Dan šest milijardi“.
2004. Hrvatska biskupska konferencija donijela je odluku o osnivanju Hrvatskog katoličkog sveučilišta. 
2007.vraćeni su konji Lipicanci u Hrvatsku iz Srbije.
 
2011. obilježeno 65. godina postojanja Industrijsko-obrtničke škole u Slavonskom Brodu. Na svečanosti govorilo se o postignućima ove škole kroz koju se u proteklih 65 godina obrazovalo gotovo četrdesetak tisuća učenika, a te 2011. školu je pohađalo gotovo 1000 učenika. Najtraženije zanimanje je tehnički crtač.
 
2017. Službeno otvorena novoizgrađena zgrada mjesnog doma u MO „dr. Ante Starčević“ u Slavonskom Brodu. Ukupna vrijednost projekta izgradnje višenamjenske zgrade mjesnog doma iznosi 5.583.740,84 milijuna kuna, a njena površina je 680 metara kvadratnih. Ovaj moderni objekt koji će biti korišten za razne aktivnosti građana, sastoji se od prostora za udruge, male višenamjenske dvorane, sanitarnih čvorova, pomoćnog prostora i caffe bara, a kapacitet je predviđen za 200 osoba. U sklopu ovog projekta , izgrađena je pristupna cesta pješačka staza , parkiralište i javna rasvjeta. 
 
2017. Djelatnici Eko – Konga na zelenoj površini sjeverno od parkirališta Kauflanda U novoj Gradiški - postavili sprave za kućne ljubimce na prvom igralištu za pse.
 
Rođeni na današnji dan su: Emil Cossetto, hrvatski skladatelj i dirigent (1918.), hrvatsko - njemački radiolog svjetskog glasa Jakov Altaras (1918.), Luciano Pavarotti, talijanski operni pjevač (1935.), hrvatski političar Frajno Gregurić (1939.), Ante Gotovina hrvatski general (1955.), hrvatski političar Drago Krpina (1960.), Branko Crvenkovski, makedonski političar (1962.), Darko Pernjak, hrvatski književnik (1967.), Bodi Milwr, američki alpski skijaš (1977.). 
 
Umrli na današnji dan su: habsburški car i hrvatski kralj Maksimilijan II. (1576.), američki južnjački general Robert E. Lee (1870.), francuski književnik Anatole France (1924.), francuski tenisač i poduzetnik René Lacoste (1996.). 

Zadnje vijesti

Predstavnici županijskih savjeta mladih kod predsjednika Milanovića

Policija kod 26-godišnjaka pronašla 77 grama marihuane

Ukrala bankovnu karticu pa lažno prijavila da je i njoj ukradena

FOTO GALERIJA

Obilježena 29. obljetnica osnutka 101. bosansko - brodske brigade HVO-a

Slavonski Brod priključio se nacionalnoj kampanji „Zasadi stablo, ne budi panj“

Premijer Plenković posjetio novu zgradu pedijatrije Doma zdravlja

Završeni radovi na parkiralištu u Strossmayerovoj ulici

Završeni 18. Dani plesa u čast Mije Čorak Slavenske