Rođen operni pjevač Krešimir Špicer

Dogodilo se na današnji dan 6. ožujka

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 06.03.2021
Rođen operni pjevač Krešimir Špicer


 1835. premijerno izvedena poznata Verdijeva opera Traviata u Veneciji.

1836. nakon trinaest dana opsade meksička vojska zauzela Alamo, teksašku utvdu. 

1872. u centru grada Broda - na početku današnje Starčevićeve ulice izbio veliki požar. Šteta je velika, a požar je bio povod za pokretanje inicijative osnivanja Dobrovoljnog vatrogasnog društva u Brodu.

1899. Njemačka kemijska i farmaceutska tvrtka Bayer registrirala aspirin (acetilsalicilnu kiselinu) kao svoj zaštitni znak.

1902. Osnovan nogometni klub Real Madrid.

1909. održana je osnivačka skupština Udruženja brodskih obrtnika, dvije i pol godine nakon Kongresa hrvatskih obrtnika održanog 8. rujna 1906. u Zagrebu.

1917. U Sijekovcu BiH  na današnji dan rođen Đuro Basler, poznati arheolog. Uveo je bosansku Posavinu na arheološke karte Europe i dao neprocjenjiv znanstveni doprinos istraživanju kasnoantičkih bazilika i srednjovjekovnih motiva na nadgrobnim spomenicima u Bosni. 

1949. Radio Beograd prvi put emitirao humorističku emisiju „Veselo veće“, koja je odmah postala jedna od najpopularnijih radio emisija.

1953. Georgij Maljenkov poslije smrti Staljina postao sovjetski premijer i prvi sekretar Komunističke partije.

1955. U Brodu je osnovana Organizacija izviđača i planinki, pčelica i brđana. Po broju okupljene brodske mladeži, i aktivnostima dugo je prednjačila u Hrvatskoj. 

1964. Slavni boksač Cassius Clay na današnji je dan dobio novo ime – Muhamed Ali. Bio je član organizacije Nacije islama čiji su pripadnici uzimali nova imena kako bi se odvojili od svog „ropskog nasljeđa“.

1967. Staljinova kći Svjetlana Alilujeva uputila se u američko veleposlanstvo u New Dalhiju kako bi prebjegla. Amerikanci su joj dali politički azil i odmah preko Europe prebacili u SAD. Tamo se Svjetlana javno odrekla oca i sovjetske vlade, te uzela ime Lana Peters.

1976. u Slavonskom Brodu rođen je operni pjevač Krešimir Špicer. Po završetku Muzičke akademije u Zgrebu, studirao je Sweelinck Conservatorium u Amsterdamu. 

1992. „Michelangelo“, jedan od najopasnijih kompjuterskih virusa, napao je tisuće kompjutora širom svijeta.

1995. Počeli radovi na zgradi Klasične „Fra Marijan Lanosović“ u Slavonskom Brodu. To je prva ovakva kulturno odgojna ustanova, pod ravnanjem Hrvatske franjevačke provincije iz Zagreb, u čitavoj Slavoniji. Za potrebe Gimnazije i kolegija Gradsko poglavarstvo je dalo zgradu iz 18. stoljeća, poznatu kao „Slavonska vojarna“ koja se nalazi u krugu Tvrđave. Najveći dio sredstava osigurala su Županijska I gradska poglavarstva, a drugi dio osiguran je iz donacija. Za ravnatelja imenovan je fra Domagoj Šimunović,. 

2000. Odluka Gradskog Poglavarstva Slavonskog Broda prema kojoj je rad 200-tinjak trgovina na području grada nedjeljom izričito zabranjen trgovce razočarao.

2006. Na 78. dodjeli Oskara nagradu za Najbolji film dobio je film Fatalna nesreća (Crash).

2018. Održana je promocija četiri knjige Jerka Zovka, autora i kolumniste čija izdanja predstavljaju kronologiju važnih događaja koji su posljednjih sedam godina obilježili gradove Slavonski Brod i Novu Gradišku, te Brodsko-posavsku županiju.-. Naslovi promoviranih knjiga su: „Za Dusparina vakta“, „Vođe i vođeni u brodskom Posavlju“, „Za sve je kriva šutljiva većina“ i „Novogradiški lideri“.

Rođeni na današnji dan su: Michelangelo Buonarroti, talijanski i slikar i kipar (1475), Ivica Degmečić, arheolog (1910), Vjekoslav Luburić, ustaški oficir (1914), Đuro Basler bosanskohercegovački povjesničar ( 1917), Branko Pleša, glumac (1926), kolumbijski pisac, Gabriel García Márquez (1928.), Valentina Tereškova, ruska astronautica (1937.), Snežana Savić, glumica (1953), Shaquille O'Neal,  košarkaš ( 1972), Iva Visković, hrvatska glumica (1984.), Marko Mamić, hrvatski rukometaš (1994).

Umrli na današnji dan su: Pearl S. Buck, američka spisateljica i prva Amerikanka nagrađena Nobelovom nagradom (1973.), Zvonimir Rogoz, hrvatski glumac (1988), Melina Merkuri, grčka glumica (1994), Petar Slaj, baletski koreograf (2013).

Zadnje vijesti

Copernicus: Pomoć alergičarima kako počinje sezona peludi

"Ograničite slavlja svete Krizme i Prve pričesti na najužu obitelj i kumove!"

21 nova pozitivna osoba u Brodsko-posavskoj županiji

FOTO GALERIJA

Slavonski salaši, rančevi i imanja za savršeno proljetno putovanje

Obilježena 29. obljetnica 103. brigade HVO Derventa

Nadograđuje se "Zlatni cekin" jedina ustanova za rehabilitaciju djece s teškoćama u regiji

Otvorena izložba povodom 100 godina metaloprerađivačke industrije u Slavonskom Brodu

Užasne scene kod Okučana: "Dio ljudi je ispao iz kamiona, ostale su prignječile teške role papira"