Rođen Nikola Tesla

Dogodilo se na današnji dan 10. srpnja

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 10.07.2019
Rođen Nikola Tesla


 1856. u Smiljanima kraj Gospića rođen je Nikola Tesla, jedan od najfascinantnijih izumitelja i najvećih genija svijeta. Ponosan na svoju lijepu Liku i domovinu Hrvatsku i srpsko porijeklo, kako je isticao ovaj po svemu izuzetan čovjek. Preminuo je u New Yorku 7. siječnja 1943. u 87-oj godini života.

1879. željeznička stanica i ložionica u Bosanskom Brodu bile su sve do završetka Drugog svjetskog rata najveći prometni čvor u Bosni i Hercegovini. Tu je završavala pruga uskog kolosijeka, pa se sva roba morala pretvarati u vagone normalnog kolosijeka kako bi mogla nastaviti put. U jesen 1878. godine počelo je polaganje normalnog kolosijeka u dužini od 3,6 km od Slavonskog do Bosanskog Broda i za to je podignut proizvorni željeznički most preko Save. Promet je uspostavljen 10. srpnja 1879. godine. 

1894. rođen je narodni učitelj Franjo Marinić. Službovao je u Šumeću, Zbjegu, Stupniku i drugim mjestima brodskog područja. Godine 1943. obješen je uz željezničku prugu, kao nevini talac, u znak odmazde za diverziju koju su izvršili partizani između Garčina i Sapca. 

1928. rođen je u Cigleniku doc. dr. sc. Antun Jelić, doktor medicine, specijalist pedijatrije. Rukovoditelj je Službe za zaštitu zdravlja djece od 1961. do 1995. godine i voditelj Unicef Intermedijarnog centra za zaštitu majke i djeteta Slavonski Brod od 1964. do 1972. godine. 

1942. u Kindrovu je kao izraz antifašističkog otpora hrvatskog naroda, utemeljen prvi Narodnooslobodilački odbor na brodskom području. 

1991. Boris Nikolajevič Jeljcin preuzeo dužnost predsjednika Rusije, nakon pobjede na izborima.

2001. Crtež Leonarda da Vincija prodan je u aukcijskoj kući Christie za rekordnih 11,4 milijuna dolara. 

2010. Održani veliki prosvjedi u Kataloniji protiv ograničenja autonomije Katalonije koje je nametnula središnja španjolska Vlada.

2011. Vlada Republike Hrvatske raspisala je izbore za vijeća nacionalnih manjina i predstavnike nacionalnih manjina. Izbori su se održali 10. srpnja. Odlukom Županijskog izbornog povjerenstva Brodsko-posavske županije, održani su i izbori za članove vijeća i predstavnika nacionalnih manjina na razini Brodsko-posavske županije, grada Nove Gradiške, grada Slavonskog Broda i općina: Bebrina, Donji Andrijevci, Dragalić, Gornji Bogićevci, Okučani i Stara Gradiška.

2016. Portugal je u finalu Evropskog nogometnog prvenstva Parizu pobijedio Francusku sa 1.0 poslije produžetaka i tako postao nogometni prvak Europe.

Rođeni: francuski književnik, Marcel Proust (1871.), Yul Brynner, američki filmski glumac (1915.), Pavle Vuisić, glumac (1926.),  Anđelko Klobučar, hrvatski skladatelj i orguljaš (1931.), Vinko Cuzi, hrvatski nogometaš (1940.), Ivan Glowatzky, hrvatski glumac (1976.), Jessica Simpson, američka pjevačica i glumica (1980.).

Umrli: George Gershwin, američki skladatelj (1937.), Većeslav Holjevac, zagrebački gradonačelnik (1970.), John D. Rockefeller III., američki biznismen (1978.), Žan Marlot, bosanskohercegovački glumac (2009.), Božidar Orešković, hrvatski glumac (2010.).

Zadnje vijesti

Preokret Brođana i prva pobjeda u Superligi

Pucnjava u Slavonskom Brodu: Muškarac pucao u maloljetnika

PRIČA IZ MAROKA, 3. dio: Sahara - izazov koji morate doživjeti!

FOTO GALERIJA

PRIČA IZ MAROKA, 3. dio: Sahara - izazov koji morate doživjeti!

Ratna škola „Ban Josip Jelačić” u sklopu studijskog putovanja posjetila Slavonski Brod

PRIČA IZ MAROKA, 2. dio: Marrakech – kraljevski grad tisućljetne tradicije, najveće tržnice i moderne turističke ponude

Moto klubovi iz cijele regije na brodskom Poloju

PRIČA IZ MAROKA, 1. dio: Moderni Rabat i Casablanca koja živi na staroj filmskoj slavi...