Rođen Nikola Tesla

Dogodilo se na današnji dan 10. srpnja

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 10.07.2018
Rođen Nikola Tesla


 1856. u Smiljanima kraj Gospića rođen je Nikola Tesla, jedan od najfascinantnijih izumitelja i najvećih genija svijeta. Ponosan na svoju lijepu Liku i domovinu Hrvatsku i srpsko porijeklo, kako je isticao ovaj po svemu izuzetan čovjek.  Znanstvenik i novator, koji je radio na području elektrotehnike i radiotehnike, izumitelj okretnog magnetskog polja, višefaznog sustava izmjeničnih struja i nebrojenih drugih stvari koje su dobrim dijelom odgovorne za tehnologiju koju danas svakodnevno koristimo, koji je bio „pokraden“ od suradnika i koji nikad nije dobio zasluženu Nobelovu nagradu. Preminuo je u New Yorku 7. siječnja 1943. u 87-oj godini života.

1879. željeznička stanica i ložionica u Bosanskom Brodu bile su sve do završetka Drugog svjetskog rata najveći prometni čvor u Bosni i Hercegovini. Tu je završavala pruga uskog kolosijeka, pa se sva roba morala pretvarati u vagone normalnog kolosijeka kako bi mogla nastaviti put. U jesen 1878. godine počelo je polaganje normalnog kolosijeka u dužini od 3,6 km od Slavonskog do Bosanskog Broda i za to je podignut proizvorni željeznički most preko Save. Promet je uspostavljen 10. srpnja 1879. godine. U jesen iste godine zbog visokog vodostaja Save, velika luka u Sijekovcu bila je poplavljena. Brodovi su stoga uplovljavali Ukrinom sve do sela Otočka, današnjeg Novog Sela, i tamo se obavljao pretovar u vagone uskotračne željeznice prema Derventi, Ljupljanici i dalje Žepču i Zenici. Pruga do Dervente sagrađena je u jesen 1878. godine. U travnju 1879. produžena je do Žepča, a u srpnju do Zenice.  

1894. rođen je narodni učitelj Franjo Marinić. Službovao je u Šumeću, Zbjegu, Stupniku i drugim mjestima brodskog područja. Godine 1937. izabran je za predsjednika Udruženja učitelja za Savsku banovinu. Zauzimao se za očuvanje naprednih tradicija hrvatskog učiteljstva i razvijanja njihova kulturno-umjetničkog i društveno-političkog angažmana. Uređivao je list Hrvatski učiteljski dom. Godine 1943. obješen je uz željezničku prugu, kao nevini talac, u znak odmazde za diverziju koju su izvršili partizani između Garčina i Sapca. 

1928. rođen je u Cigleniku doc. dr. sc. Antun Jelić, doktor medicine, specijalist pedijatrije. Rukovoditelj je Službe za zaštitu zdravlja djece od 1961. do 1995. godine i voditelj Unicef Intermedijarnog centra za zaštitu majke i djeteta Slavonski Brod od 1964. do 1972. godine. Objavio je 99 stručnih i znanstvenih radova u domaćoj i stranoj literaturi. Aktivni je sudionik na kongresima i znanstvenim skupovima: Bologna, Prag, Varšava i Vestin. 

1942. u Kindrovu je kao izraz antifašističkog otpora hrvatskog naroda, utemeljen prvi Narodnooslobodilački odbor na brodskom području. 

2001. Crtež Leonarda da Vincija prodan je u aukcijskoj kući Kristis za rekordnih 11,4 milijuna dolara. 

2010. Održani veliki prosvjedi u Kataloniji protiv ograničenja autonomije Katalonije koje je nametnula središnja španjolska Vlada.

2011. Vlada Republike Hrvatske raspisala je izbore za vijeća nacionalnih manjina i predstavnike nacionalnih manjina. Izbori su se održati u nedjelju 10. srpnja. Odlukom Županijskog izbornog povjerenstva Brodsko-posavske županije, održani su i izbori za članove vijeća i predstavnika nacionalnih manjina na razini Brodsko-posavske županije, grada Nove Gradiške, grada Slavonskog Broda i općina: Bebrina, Donji Andrijevci, Dragalić, Gornji Bogićevci, Okučani i Stara Gradiška.

2016. Portugal je u finalu Europskog nogometnog prvenstva Parizu pobijedio Francusku sa 1:0 poslije produžetaka i tako postao nogometni prvak Europe.

Ostali događaji:

1938. američki multimilijuner Howard Hughes krenuo je na rušenje svjetskog rekorda u obilasku svijeta zrakoplovom.

1991. Boris Nikolajevič Jeljcin preuzeo dužnost predsjednika Rusije, nakon pobjede na izborima.

2000. osnovan EADS kao najveća europska korporacija za zrakoplovnu i svemirsku tehnologiju.

Rođeni na današnji dan su: Alojz Malec, pisac moravskih Hrvata (1855.), francuski književnik, Marcel Proust (1871.), Giorgio de Chirico, talijanski slikar (1888.), bjeloruski konstruktor aviona, Pavel Suhoj (1895.), Saul Bellow, američki književnik (1915.), Yul Brynner, američki filmski glumac (1915.), Pavle Vuisić, glumac (1926.), Anđelko Klobučar, hrvatski skladatelj i orguljaš (1931.), Vinko Cuzi, hrvatski nogometaš (1940.), Stanko Dodoig, hrvatski svećenik (1949.), Ivan Glowatzky, hrvatski glumac (1976.), hrvatski biciklist, Martin Čotar (1977.), Jessica Simpson, američka pjevačica i glumica (1980.).

Umrli na današnji dan su: George Gershwin, američki skladatelj (1937.), Većeslav Holjevac, zagrebački gradonačelnik (1970.), John D. Rockefeller III., američki biznismen (1978.), Natko Katičić, hrvatski pravnik (1983.), Žan Marlot, bosanskohercegovački glumac (2009.), Božidar Orešković, hrvatski glumac (2010.).

Zadnje vijesti

Za Rekord Tim 3 domaće pobjede

VIDEO Mate Bulić: "Kada dođem u Slavoniju, osjećam se kao doma"

Beauty lounge RITUAL by Marko Zirdum pretvara snove o sjajnoj i njegovanoj kosi u stvarnost

NAJČITANIJE DANAS

Zabava Udruge "Prsten"

VIDEO Mate Bulić: "Kada dođem u Slavoniju, osjećam se kao doma"

FOTO GALERIJA

Veleučilište u Slavonskom Brodu potpisalo ugovore o stipendiranju s osam studenata

U tijeku radovi na izgradnji novog gradskog dječjeg vrtića u Kažotićevoj ulici

Obilježena 84. obljetnica stradanja Vrbsko-ruščičkih žrtava

Pljeskom ispraćeni mladi Brođani, Zagrepčani i Zadrani

Trešnjevka prejaka za Brod na Savi