Rođen mr. sc. Antun Pitlović

Dogodilo se na današnji dan 5. siječnja

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 05.01.2018
Rođen mr. sc. Antun Pitlović


 1209. godine rođen je u Engleskoj grof Rikard od Cornwalla, koji je kasnije postao čak i vladar nad Njemačkom.

1524. u Splitu umro Marko Marulić, prvi je stvaratelj stare hrvatske književnosti čijom je pojavom naše pjesništvo izvedeno u krug europskih naroda. Marulić je i autor prvog djela hrvatske književnosti na narodnome jeziku, pod naslovom „Libar Marka Marula Splićanina, u kojem se uzdrži istorija svete udovice Judit, u versiharvacki složena“. Marulićeva važnost za hrvatsku književnost jest, prije svega, u djelima na narodnome jeziku. Nama danas najbliže djelo Judita, dokaz je autorove stvarne povezanosti sa svojim narodom. To što je prvi osjetio potrebu da u poeziji progovori pučkim jezikom, bilo je, uz ostalo, i zato da narodu dade djelo koje će ga hrabriti u borbi protiv stranih utjecaja. Marulićevi radovi na materinskome jeziku potvrđuju zrelost hrvatske književne tradicije i njezinu mogućnost da se na narodnome jeziku stvore djela velike umjetničke vrijednosti. Zato ga danas s pravom smatramo ocem ili utemeljiteljem našeg pjesništva, a njegovo djelo najzrelijim književnim izrazom hrvatske kulturne baštine. 

1578. umro je Julije Klović jedan od najpoznatijih hrvatskih umjetnika u svijetu, po kojem se zove Galerija Klovićevi dvori u Zagrebu. Po struci bio je minijaturist i iluminator, i smatra se da je bio najbolji umjetnik svoje struke u cijelom svijetu za vrijeme visoke renesanse, zbog čega ga zovu i „Michelangelom minijature“. Klović je umro na današnji dan 1578. i pokopan je u crkvi sv. Petra u okovima u Rimu, nedaleko od slavne Michelangelove skulpture Mojsija.

1726. stigao je u Osijek prosvjed koji su potpisala 34-orica tada najugledniji i najbogatijih brodskih građana i čiju je vjerodostojnost potvrdio svojim potpisom tadašnji zapovjednik brodske Tvrđave barun Johan Trenk. Radilo se o podršci Brođana franjevcima, koji su se suprotstavili zagrebačkom biskupu i njegovoj nakani, da se u Brodu osnuje crkvena župa svećenika petrovaca. Prosvjed je uvažen i petrovci su preuzeli župne poslove od franjevaca tek 1754. godine, tj. 28 godina kasnije. 

1809. u Brodu na Savi, Staroj i Novoj Gradiški, Lipovljanima, Novskoj, Raijuću, Okučanima, Mašiću, Rešetarima, Starom Petrovom Selu, Novoj Kapeli, Oriovcu, Stupniku, Sibinju i inim mjestima diljem Posavine vladala je jednomjesečna velika zima. 

1858. godine Sava se zaledila.

1861. u Kraljevini Hrvatskoj i Slavoniji obnovljene su županijske oblasti koje su bile ukinute za vrijeme Bachova apsolutizma. 

1891. rodio se istaknuti tiskar i izdavač Vilim Buk – vrhunski dizajner plakata svog vremena, majstor oblikovanja revijskih i novinskih stranica, knjigoveža posebne osebujnosti. Na području Slavonije gotovo i nije imao premca . Vilim Buk podrijetlom je iz njemačke obitelji iz Rume. Otac mu je bio krznar. Izučivši zanat kod očevog prijatelja Wagnera, Vilim s 18 godina odlazi u Beč, gdje se sedam godina usavršava kod majstora tiskarskog zanata Gotliba Bistela i Eugena Keinza. Godine 1926. otvara u Brodu samostalnu tiskaru u prostoru današnjeg salona „Becić“, a 1937. godine prelazi u prostor bivše tiskare Plamen u Širokoj ulici. Umro je 1962. godine. 

1925. uhićen je Stjepan Radić.

1935. Hrvatsko pjevačko društvo „Davor“ iz Broda na Savi imalo je zapažen nastup u Hrvatskom glazbenom zavodu u Zagrebu. Drugi nastup u Glazbenom zavodu Davor je imao 9. lipnja 1982., dakle tek nakon 47 godina. 

1949. umro je u Zagrebu agronom Ivan Rittig, rođen u Brodu na Savi 6. veljače 1876. godine. Osnivač je Zavoda za voćarstvo, vinogradarstvo i vinarstvo Agronomskog fakulteta u Zagrebu gdje je bio profesor voćarstva i vinogradarstva. Pisac je prvih udžbenika s tog područja: „Vinogradarstvo“, „Vinarstvo“ i „Voćarstvo“. 

1954. rođen je u Slavonskom Brodu mr. sc Antun Pitlović kirurg specijalista ortopedije. Medicinski fakultet je završio u Zagrebu kao i specijalizaciju i magisterij. Od 1990. godine u Općoj bolnici „Dr. Josip Benčević“ imenovan je za rukovoditelja Službe za ortopedske bolesti. Kao jedan od čelnih ljudi Hrvatske demokratske zajednice 1993. postao je vijećnik Skupštine Brodsko-posavske županije, a od travnja 1995. do svibnja 1997. godine bio je župan Brodsko-posavske županije. Na izborima u listopadu 1995. izabran je za zastupnika u Zastupnički dom Hrvatskog Sabora. Bio je dragovoljac Domovinskog rata aktivno uključen u pružanje sanitetske potpore Specijalnoj jedinici policije Policijske uprave brodsko-posavske. Sudjelovao je u proboju prema Vukovaru u Marincima, bio na novogradiškom bojištu, a 1993/94. sudjelovao je u akciji Poskok 2 na Velebitu. Poginuo u prometnoj nesreći 5. srpnja 2001.

1977. Ruske su čete napustile Čečeniju.

1980. Hawlet – Pacard je proizveo svoje prvo osobno računalo.

Ostali događaji:

1769. na današnji dan škotski izumitelj James Watt patentirao je svoj parni stroj koji je za osiguranje broja okretaja imao centrifugalni regulator, što je zapravo bilo poboljšanje stroja kojeg je izradio Thomas Newcomen.

1875. otvorena je zgrada opere u Parizu.

1895. Röntgen je otkrio posebnu vrstu elektromagnetskog zračenja, X-zrake (poslije nazvane rendgenske).

1968. Praško proljeće bilo je razdoblje političke liberalizacije u Čehoslovačkoj koje je počelo 5. siječnja., a trajalo do 21. kolovoza iste godine kada je Sovjetski Savez sa svojim saveznicima iz Varšavskog pakta okupirao zemlju.

1972. godine službeno je započeo razvoj projekta Space Shuttlea, kao više puta upotrebljive američke letjelice za putovanje u svemir.

2005. otkriven je patuljasti planet Eris.

Rođeni na današnji dan su: Nina Vavra, hrvatska glumica (1879.), hrvatski književnik Juraj Jurjević (1910.), Robert Duvall, američki glumac (1931.), talijanski književnik Umberto Eco (1932.), Petar Kriste, hrvatski političar (1936.), Mladen Đurđević, enigmatičar (1944.), američka filmska glumica Diane Keaton (1946.), Robert Orledge, britanski muzikolog (1948.), velški nogometaš i filmski glumac Vinnie Jones (1965.), Marilyn Manson, američki pjevač (1969.), hrvatski nogometaš Srđan Andrić (1980.), Janica Kostelić, hrvatska skijašica (1982.). 

Umrli na današnji dan su: George Washington Carver, američki botaničar i pronalazač (1943.), Andrej Platonov (1951.), Victor Hope, markiz od Linlithgowa (1952.), Mistinguett (1956.), Max Born (1970.), John A. Costello (1976.),Lanza del Vasto (1981.), Franjo Punčec, hrvatski tenišač (1985.),Vasko Popa, pjesnik (1991.), Sonny Bono, američki pjevač (1998.),GalianoPahor, hrvatski glumac (2008.), Vladimir Šenauer,nogometaš (2013.).

Zadnje vijesti

Sukob Bad Blue Boysa i Torcide, jedna osoba lakše ozlijeđena

U Supernova Colosseumu i dalje velika zimska sniženja!

Započinju radovi na izgradnji novog gradskog dječjeg vrtića u Kažotićevoj ulici

SPORT

Druga Hrvatska kuglačka liga

Pobjeda kuglačica Obrtnika u županijskom derbiju

FOTO GALERIJA

Polaznici Dječjeg vrtića "Maslačak" uskoro u obnovljenom prostoru

Akcija Društva turističkih vodiča i Turističke zajednice privukla veliki broj Brođana

U zasjedi na Hebrangu u nogu ranjen poznati brodski ugostitelj

Pucnjava na Hebrangu, jedna osoba ranjena

Djed Božićnjak darivao mališane na glavnom gradskom trgu